Συγκεκριμένα οι χρήστες ναρκωτικών που σταμάτησαν τις κακές αυτές συνήθειες αυτές όταν ήταν ακόμα νεαροί ενήλικες δεν είχαν επιπτώσεις στην οικονομική τους κατάσταση ή τις σχέσεις με τους άλλους ή γενικά στην ποιότητα ζωής τους, σύμφωνα με ερευνητές από την Αυστραλία.
Η έρευνα εξέτασε τις ζωές 2000 παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες οι οποίες έλαβαν μέρος στην μελέτη του πανεπιστημίου του Queensland γύρω από την μητρότητα και την εγκυμοσύνη, η οποία παρακολούθησε την ζωή των γυναικών που περίμεναν παιδιά το 1981 και τις οικογένειές τους τις επόμενες δεκαετίες.
Ο καθηγητής Najman του πανεπιστημίου του Queensland της Αυστραλίας, ένας από τους βασικούς συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα παρουσιάζουν μια ευκαιρία για τους φορείς της χάραξης πολιτικής, ώστε να διαφοροποιήσουν την τροχιά της ζωής των νέων ατόμων.
«Τα προβλήματα στη συμπεριφορά εφήβων συνήθως οδηγούν σε χρήση ναρκωτικών στα 21 και χρήση ναρκωτικών και επιτυχία στη ζωή αργότερα στα 30» είπε ο καθηγητής. Σε κάθε περίπτωση η χρήση ναρκωτικών από τους εφήβους ή οι διαταραχές δεν αποτελούν δείκτη πρόβλεψης επιτυχίας στην ενήλικη ζωή για όσους άρχισαν να κάνουν χρήση ναρκωτικών πριν την ηλικία των 30.
Όπως είπε ο ίδιος: «Αυτό που φαίνεται να αποτελεί δείκτη πρόβλεψης δυσοίωνων καταστάσεων όσων αφορά την επιτυχία στη ζωή είναι η συνεχόμενη χρήση της κάνναβης και η χρήση αμφεταμίνης. Τα ευρήματά μας συνδέουν τα προβλήματα συμπεριφοράς και τα προβλήματα στο σχολείο στην εφηβεία με την χρήση ναρκωτικών και την επιτυχία στην ζωή και αποτελούν μια ευκαιρία για τα άτομα που ασχολούνται με την χάραξη πολιτικής να άλλαξουν την «τροχιά της ζωής των νέων ατόμων».
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Addiction Research and Theory αυτή την εβδομάδα και δείχνει πόσο σημαντικό είναι να σταματήσουν οι νέοι να κάνουν χρήση μαλακών ναρκωτικών στην ενήλικη ζωή ώστε να κάνουν καλό στην υγεία και την ευεξία τους.
Στο πλαίσιο της έρευνας τα άτομα έκαναν τεστ IQ, ελέγχθηκε η ψυχική τους υγεία, η επιθετικότητα και ερευνήθηκε κατά πόσο είχαν τάσεις εγκληματικότητας στην ηλικία των 14 ετών. H έρευνα εξέτασε επίσης αρκετές πληροφορίες σχετικά με τις μητέρες όπως επίσης τον αριθμό των συντρόφων τους και τυχόν επαφές του παιδιού με την αστυνομία. Αυτοί που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν από μόνοι τους ότι έκαναν χρήση ναρκωτικών από την ηλικία των 21 μέχρι τα 30 έτη. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης σχετικά με την συμπεριφορά τους γύρω από την χρήση ναρκωτικών. Η κάνναβη και η αμφεταμίνη αναφέρθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε επίσης στις ηλικίες μεταξύ 21 και 30 ετών.
Οι συγγραφείς της έρευνας ρώτησαν συμμετέχοντες στην ηλικία των 21 ετών σχετικά με τις συμπεριφορές που συνδέονται με προηγούμενη χρήση ναρκωτικών όπως κάποια διαταραχή που συνδέεται με τη χρήση ναρκωτικών. Το εισόδημα, η εκπαίδευση και η στέγη ήταν οι τρεις δείκτες που τελικά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία στη ζωή στην ηλικία των 30. Η ποιότητα ζωής και οι συντροφικές σχέσεις επίσης ήταν μεταβλητές που εξέτασε η έρευνα. Η χρήση κάνναβης ή (και) αμφεταμινών δεν φάνηκε να αποτελεί μεταβλητή πρόβλεψης επιτυχίας στη ζωή στην ηλικία των 30, όπως κατέληξαν οι ερευνητές, παρόλο που όπως είπαν χρειάζεται περισσότερη έρευνα για δούμε κατά πόσο οι νέοι άνθρωποι που έκαναν μεγάλη χρήση ναρκωτικών τελικά δεν πέτυχαν στην ζωή τους...