Ένας από τους λόγους που ο ιός SARS-CoV-2, που έχει σαρώσει όλο τον κόσμο είναι τόσο επικίνδυνος είναι η ποσότητα των ασθενών που νοσούν χωρίς να εκδηλώσουν συμπτώματα. Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με τη μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού μπορεί να οδηγήσει σε ευρεία διασπορά του χωρίς τη θέληση των ανθρώπων και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Μία πρόσφατη μελέτη επιβεβαιώνει τη δικαιολογημένη ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας για το μέγεθος των ασυμπτωματικών. Οι επιστήμονες και ερευνητές της μελέτης, δρ Ντάνιελ Όραν και δρ Έρικ Τόπολ, προειδοποιούν για τον μεγάλο κίνδυνο της "σιωπηρής" μετάδοσης του SARS-CoV-2 από τους πολλούς ασυμπτωματικούς ασθενείς.
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι ακόμα και εκείνοι που δεν εμφανίζουν συμπτώματα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μακροπρόθεσμα επιπλοκές λόγω της έκθεσής τους στον ιό.
Το ανησυχητικό ποσοστό των ασυμπτωματικών
Ο δρ Τόπολ και ο δρ Όραν, επανεξέτασαν τα δεδομένα από μελέτες για τον SARS-CoV-2, που περιελάμβαναν σαφείς πληροφορίες για τις μεθόδους διαγνωστικών τεστ. Κατέληξαν να αξιολογούν μελέτες 16 διαφορετικών υποομάδων, συμπεριλαμβανομένων γκρουπ ταξιδιωτών σε πλοία, κρατούμενους φυλακής και νοσηλευτών που εξετάστηκαν για COVID-19.
«Αυτό που είχαν όλοι κοινό ήταν η μεγάλη ποσότητα ασυμπτωματικών ασθενών. Ανάμεσα σε περισσότερους από 3000 κρατούμενους σε φυλακές σε 4 πολιτείες που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, το αστρονομικό ποσοστό του 96% ήταν ασυμπτωματικοί» τόνισε ο δρ Όραν.
Κοιτώντας όλα τα δεδομένα μαζί, εκτίμησαν ότι ένα ποσοστό γύρω στο 40-45% των ασθενών που προσβάλλονται από τον ιό είναι πιθανό να είναι ασυμπτωματικοί.
Επίσης, συμπέραναν, ότι όσοι δεν εμφάνισαν συμπτώματα ήταν πιθανό να μεταδώσουν τον ιό ακόμα και 14 μέρες μετά από τη λοίμωξή τους.
«Η σιωπηρή μετάδοση του ιού την κάνει πιο δύσκολο να ελεγχθεί. Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία των διαγνωστικών τεστ. Είναι σαφές ότι με τόσο μεγάλο ποσοστό ασυμπτωματικών πρέπει να απλώσουμε το δίκτυό μας. Διαφορετικά ο ιός θα ξεφύγει» επισήμανε ο δρ Τόπολ.
Ο δύο επιστήμονες πάντες, σημείωσαν ότι παραμένει δύσκολο να ειπωθεί πόσο πιθανό είναι να μεταδοθεί ο ιός από ασυμπτωματικούς, παρόλο που συγκεντρώνουν παρόμοια ιικά φορτία με τους συμπτωματικούς. Για να ανακαλυφθεί αυτό, πρέπει να διεξαχθούν μελέτες με μεγαλύτερη διάρκεια με αντιπροσωπευτικές υποομάδες ασυμπτωματικών ατόμων. Για τη συγκεκριμένη μελέτη, κατάφεραν να συγκεντρώσουν δεδομένα μεγάλης διάρκειας μόνο για 5 υποομάδες.
Αντίκτυπο στην υγεία των ασυμπτωματικών
Ένα άλλο θέμα που προσέλκυσε την προσοχή των ερευνητών ήταν το αντίκτυπο του ιού στην υγεία των ασυμπτωματικών ασθενών.
Κοιτώντας τις εξετάσεις για μία υποομάδα 76 ασυμπτωματικών ατόμων που επέβαιναν σε κρουαζιερόπλοιο, εντόπισαν ότι το 54% παρουσίασαν ασυμπτωματικές ανωμαλίες στον πνεύμονα.
Πρόκειται για ένα ανησυχητικό εύρημα, διότι υποστηρίζει ότι ακόμα και αν δεν παρουσιάζεις σύμπτωμα δεν είναι εγγυημένη η ομαλή λειτουργία του πνεύμονα. Πρόσθετες μελέτες, πρέπει να γίνουν, φυσικά, για να επιβεβαιώσουν αυτό το συμπέρασμα.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα ευρήματα αυτά δικαιολογούν την καθολική χρήση μάσκας στους χώρους που δεν μπορεί να τηρηθούν οι φυσικές αποστάσεις και στους κλειστούς χώρους που δεν υπάρχει φυσικός αερισμός.
«Η εκτίμηση μας περί 40% - 45% ασυμπτωματικών σημαίνει ότι αν είσαι άτυχος και μολυνθείς, η πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων είναι σχεδόν ίση με το να πετύχεις κορώνα η γράμματα στη ρίψη ενός νομίσματος. Για την ασφάλεια όλων, επομένως, η χρήση μάσκας είναι λογική» ανέφερε ο δρ. Όραν.
ΠΗΓΗ: https://bit.ly/3dbFwxY