Ακόμα και έτσι, πάντως, η μελέτη έδειξε ότι το αίμα των ατόμων που είχαν λάβει 2 δόσεις του εμβολίου και είχαν προηγουμένως μολυνθεί ήταν κυρίως ικανοί να εξουδετερώσουν την παραλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι οι αναμνηστικές δόσεις θα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μόλυνσης.
Ο Άλεξ Σίγκαλ, ένας καθηγητής στον Αφρικανικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας, ανέφερε στο twitter ότι υπήρξε μία «πολύ μεγάλη πτώση» στην εξουδετέρωση του στελέχους Όμικρον σε σχέση με ένα προηγούμενο στέλεχος της COVID-19.
Το εργαστήριο εξέτασε αίμα από 12 άτομα που είχαν εμβολιαστεί με τις 2 δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Το εργαστήριο παρατήρησε μία μείωση κατά 41 φορές στα επίπεδα αεξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά της όμικρον.
Επίσης, εξετάστηκε το αίμα 6 ατόμων που είχαν εμβολιαστεί αλλά και νοσήσει προηγουμένως. Από τα 6 άτομα, οι 5 κατάφεραν να εξουδετερώσουν την παραλλαγή Όμικρον.
«Αυτά τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από το αναμενόμενο. Όσο περισσότερα αντισώματα έχεις, τόσο πιο πιθανό είναι να είναι προστατευμένος από την Όμικρον» ανέφερε ο Σιγκάλ. Πρόσθεσε ότι το εργαστήριο δεν είχε εξετάσει το στέλεχος σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με αναμνηστική δόση, διότι δεν είναι ακόμα διαθέσιμες στην Ν. Αφρική.
Τα αποτελέσματα αυτά δεν σημαίνουν ότι τα εμβόλια δε λειτουργούν
Ενώ τα εξουδετερωτικά αντισώματα είναι ένας δείκτης της ανοσοποιητικής απάντησης, οι επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχουν άλλα είδη κυττάρων, όπως τα Β και τα Τ κύττατα, που ενεργοποιούνται από τα εμβόλια και βοηθάνε στην προστασία από τον κορονοϊό.
Τα προκαταρακτικά δεδομένα δεν υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο είναι λιγότερο ικανό να αποτρέψει τη σοβαρή νόσο και το θάνατο. Ενώ τα εργαστηριακά τεστ είναι καθ΄οδόν, ο CEO της BioNTech, Ugur Sahin, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα το εξής: «Θεωρούμε ότι είναι πιθανό ο κόσμος να έχει σημαντική προστασία κατά της σοβαρής νόσου έναντι της Όμικρον».
ΠΗΓΗ: Reuters