Τον προηγούμενο μήνα η ινδική κυβέρνηση εντόπισε μια νέα παραλλαγή στο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού και έτσι κατηγοριοποιήθηκε σε στέλεχος υψηλής επιτήρησης.
Το Ινδικό Υπουργείο Υγείας το κατέταξε σε αυτή την κατηγορία, καθώς υπήρχαν τα στοιχεία εκείνα που έδειξαν ότι μεταδίδεται ταχύτατα.
Το νέο στέλεχος γνωστό ως Δέλτα plus ΑΥ.1 ή αλλιώς B.1.617.2.1 έχει μια έξτρα παραλλαγή στην πρωτεϊνική ακίδα του SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Αυτή η παραλλαγή βρέθηκε σε δείγματα 48 ανθρώπων που μολύνθηκαν με το στέλεχος Δέλτα στην Ινδία σε πάνω από 45.000 δείγματα. Το θέμα είναι μπορεί το στέλεχος αυτό να μην το καλύπτει ο εμβολιασμός;
Την ώρα που το στέλεχος αυτό εξαπλώνεται ανα τον κόσμο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι πρόκειται να γίνει το πιο κυρίαρχο στέλεχος στον κόσμο. Το στέλεχος αυτό έχει κυριαρχήσει στην Ινδία και οδήγησε ένα ένα οδυνηρό και σφοδρό δεύτερο κύμα.
Σύμφωνα με νεότερες έρευνες το στέλεχος αυτό μπορεί να αντιγράφεται πιο γρήγορα, να μεταδίδεται πιο εύκολα και να προσβάλει τους υποδοχείς των πνευμονικών κυττάρων με μεγαλύτερη σφοδρότητα.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί, ερευνητές από το Νέο Δελχί παρατήρησαν ότι το στέλεχος ήταν υπεύθυνο για τα τρία τέταρτα των μολύνσεων στην πόλη. Αυτές οι μολύνσεις αφορούν άτομα τα οποία είχαν εμβολιαστεί. Γύρω στο 8% των μολύνσεων είχαν την μετάλλαξη Κάπα και το 76% είχαν την μετάλλαξη Δέλτα.
Σε κάθε περίπτωση η μετάλλαξη Δέλτα Plus ανιχνεύτηκε πρώτη φορά στην Ευρώπη τον Μάρτιο.
Τον Ιούνιο οι ασθενείς στην Ινδία είχαν μολυνθεί επίσης τη μετάλλαξη Δέλτα. Η εξάπλωσή του αυτή δημιούργησε μεγάλες ανησυχίες. Αρκετοί επιστήμονες στην Ινδία φοβήθηκαν ότι το νέο κύμα θα είναι ακόμα πιο σφοδρό.
Παρόλα αυτά η παραλλαγή που υπάρχει στην πρωτεϊνική ακίδα δεν είναι κάτι νέο. Η γνωστή ως K417N παραλλαγή είχε επίσης ανιχνευτεί στο στέλεχος Βήτα στην Νότια Αφρική. Το στέλεχος Βήτα με την παραλλαγή αυτή είχε δείξει ότι έχει την ικανότητα να «ξεφεύγει» από τα αντισώματα που δημιουργεί ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού - τουλάχιστον ως προς ένα σημείο -. Με άλλα λόγια, υπάρχει η πιθανότητα τα εμβόλια του κορονοϊού να μην προστατεύουν τόσο αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής αυτής.
Σύμφωνα με το Ινδικό Υπουργείο Υγείας, το στέλεχος Δέλτα μπορεί να έχει την ικανότητα να «σπάει» την ανοσία και να μειώνει την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών θεραπειών με αντισώματα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του COVID.
Η παραλλαγή δημιουργεί πονοκέφαλο στους επιστήμονες γιατί βρίσκετα τοποθετημένη σε ένα σημείου του ιού, την πρωτεϊνική ακίδα που χρησιμοποιείται για να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Άλλες παραλλαγές δεν είχαν ανιχνευτεί στο σημείο αυτό. Το σημείο αυτό όμως επιτρέπει στον ιό να «κολλάει» στους υποδοχείςς των κυττάρων μας με μεγαλύτερη ευκολία.
Σε κάθε περίπτωση οι παραλλαγές της Δέλτα σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να ξεγελά το ανοσοποιητικό μας μέχρι ένα σημείο. Αυτό σημαίνει ότι η μια δόση εμβολίου μπορεί να προσφέρει μειωμένη προστασία. Ωστόσο, μια δεύτερη δόση έχει δείξει ότι προσφέρει αρκετά αντισώματα κατά της συμτωματικής λοίμωξης και σοβαρής ασθένειας. Είναι σημαντικό να έχουμε κατά ότι τα περισσότερα εμβόλια κατά της Covid -19 δεν παρέχουν αρκετή ανοσία ωστόσο κάνουν «καλή δουλειά» μειώνοντας τις πιθανότητες σοβαρής εκδήλωσης της νόσου.
Οι ερευνητές από την Βρετανία παρατήρησαν ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει 33% αποτελεσματικότητα κατά της Δέλτα μετά από μία δόση και 88% μετά από τον εμβολιασμό και με τις δύο δόσεις. Στην περίπτωση της AstraZeneca, η αποτελεσματικότητα ήταν στο 33% μετά από μια δόση και πήγε στο 60% μετά την δεύτερη δόση.
Η μετάλλαξη Δέλτα Plus έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα. Παρόλα αυτά μένει να δούμε στην πράξη την αποτελεσματικότητα αυτή.
Μελέτες που διεξάγονται στην Ινδία αξιολογούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της μετάλλαξης Δέλτα. Είναι σημαντικό να πούμε ωστόσο ότι μέχρι τις 2 Ιουλίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν είχε κατηγοριοποιήσει τη δέλτα plus σε στέλεχος «αυξημένης ανησυχίας».
Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι τα εμβόλια μας βοηθάνε και ότι μαζί με τα μέτρα προστασίας και υγιεινής είναι τα μόνα μας όπλα και κάνουν καλή δουλειά . Δεν πρέπει να υπάρχει χαλάρωση και εφησυχασμός ωστόσο πρέπει να παραμένουμε ψύχραιμοι και να ακολουθούμε τα μέτρα.
Απόδοση από το https://theconversation.com