Τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται μια εκστρατεία σε όλο τον κόσμο σχετικά με το μητρικό θηλασμό, με προτάσεις που προωθούν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF.
Το ποσοστό των Ελληνίδων μητέρων που αρχίζουν το θηλασμό είναι μεγάλο, πέφτει όμως δραστικά μετά τον πρώτο μήνα. Ο πιο συχνός λόγος που αναφέρει η Ελληνίδα μητέρα είναι ότι δεν είχε γάλα και η αντίφαση σε αυτό είναι ότι πήρε και κάποια φάρμακα για τη διακοπή της γαλακτοφορίας.
Τα λάθη αρχίζουν από πολύ νωρίς, αμέσως μετά τον τοκετό, με την απομάκρυνση του νεογέννητου από τη μητέρα του (γίνεται στα πιο πολλά μαιευτήρια), με τη χορήγηση ξένου γάλακτος, γιατί «δήθεν» η μητέρα δεν έχει ακόμα γάλα, και με τη χορήγηση κάποιας συνταγής με ξένο γάλα κατά την έξοδο της από το μαιευτήριο, που δίνει στη μητέρα το μήνυμα ότι το γάλα της είναι ανεπαρκές.
Το μητρικό γάλα υπερέχει σημαντικά από τα ξένα τροποποιημένα γάλατα.
Η σύσταση του μεταβάλλεται από το πύαρ (πρωτόγαλα) των πρώτων ημερών, εξυπηρετώντας τις ανάγκες του νεογέννητου από ώριμο πλέον γάλα περίπου τη δέκατη μέρα. Διαφέρει αν το μωρό γεννιέται πρόωρο ή τελειόμηνο. Περιέχει κύτταρα, ανοσοσφαιρίνες και άλλους παράγοντες που ενισχύουν την άμυνα του βρέφους.
Πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού για το μωρό:
- Οι λοιμώξεις του πεπτικού, του αναπνευστικού και η σηψαιμία είναι σπανιότερες στα παιδιά που θηλάζουν.
- Ο θηλασμός αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου (δεν παρατηρείται δυσκοιλιότητα)
- Προφυλάσσει από τις αλλεργίες
- Προάγει το δεσμό μητέρας-παιδιού.
- Απομακρύνει το ενδεχόμενο σακχαρώδους διαβήτη και αιφνίδιου θανάτου
- Επηρεάζει ευνοϊκά την πνευματική ανάπτυξη του βρέφους.
- Το μητρικό γάλα προσφέρεται όποτε το θελήσει το βρέφος, χωρίς προετοιμασία, βρίσκεται πάντα στην κατάλληλη θερμοκρασία και δεν έχει μικρόβια.
Πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού για τη μητέρα:
- Προστασία από τον καρκίνο του μαστού.
- Μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου.
- Προστασία από οστεοπόρωση.
- Προφύλαξη από πρόωρη νέα εγκυμοσύνη σε σημαντικό βαθμό.
Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστά να διαρκεί ο θηλασμός μέχρι το 12ο μήνα. Αυτό βέβαια είναι ίσως ανέφικτο και προϋποθέτει σοβαρή στήριξη της μητρότητας. Το διάστημα όμως των 4-6 μηνών νομίζω ότι είναι μέσα στις δυνατότητες κάθε μητέρας, με την ανάλογη πάντα βοήθεια από το περιβάλλον της και την καθοδήγηση από τον παιδίατρο.
Ποια μωρά δεν μπορούν να θηλάσουν:
Μωρά με γαλακτοξαιμία, φαινυλκετονουρία (προβλήματα σχετικά σπάνια)
Μωρά με σοβαρό νευρολογικό πρόβλημα
Μωρά με σοβαρές ανατομικές ανωμαλίες του προσώπου (μεγάλος βαθμός λαγόχειλος ή λυκόστομα)
Ο νεογνικός ίκτερος δεν αποτελεί αιτία διακοπής του θηλασμού, με την προϋπόθεση ότι το μωρό είναι τελειόμηνο και υγιές. Ομοίως, η γαλακτοφορίτιδα και η μαστίτιδα δεν αποτελούν λόγο, έστω και προσωρινής, διακοπής.
Ποιες μητέρες δεν μπορούν να θηλάσουν τα μωρά τους
- Μητέρες με ανατομικές ανωμαλίες ή επεμβάσεις στο μαστό
- Μητέρες με σοβαρή μεταδοτική νόσο (ανοιχτή φυματίωση, AIDS)
- Μητέρες που παίρνουν επικίνδυνα φάρμακα, τα οποία απεκκρίνονται σε σημαντική ποσότητα στο γάλα
Θα πρέπει, λοιπόν, να αντιληφθούμε ότι οι περισσότερες μητέρες είναι σε θέση να θηλάσουν τα μωρά τους. Εάν παρατηρήσουμε τη φύση, θα διαπιστώσουμε ότι από όλα τα θηλαστικά ζώα, ο άνθρωπος είναι το μόνο που, παραβιάζοντας την, χρησιμοποιεί για τη διατροφή του μωρού του γάλα
Γλυνός Γεώργιος SOS Παιδίατρος
ΠΗΓΗ: sosiatroi