Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με πληροφορίες του efpia περίπου 473.000 άντρες .
Όπως λοιπόν ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, έτσι και ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον δεύτερο πιο συχνό καρκίνο στους άντρες και αποτελεί την πέμπτη κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως.
Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί πως όπως ο Οκτώβριος καθιερώθηκε ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού, έτσι και ο Νοέμβριος είναι ο μήνας του παγκόσμιου κινήματος Movember, ο οποίος αποτελεί μήνα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης των συνηθέστερων καρκίνων των ανδρών (καρκίνος προστάτη, καρκίνος όρχεων, καθώς και ψυχική υγεία) και κάθε χρόνο ενθυμίζει ότι η πρόληψη αφορά και τους άνδρες.
Τι είναι το κίνημα Movember και πως ξεκίνησε;
Το κίνημα του Movember, ξεκίνησε το 2003 στην Αυστραλία από τον Adam Garone, ο οποίος, μετά από μια συζήτηση που είχε με τον αδελφό του για τα στυλ που επικρατούσαν το 80’ και τις διάφορες παλιές τάσεις που συχνά ξαναγίνονται δημοφιλείς, αποφάσισε να επαναφέρει το μουστάκι στη μόδα.
Η ονομασία του Movember προήλθε από τη λέξη "Mo", ένας όρος αργκό όπου οι Αυστραλοί χρησιμοποιούν για να περιγράψουν το μουστάκι. Έτσι, ο Νοέμβριος απέκτησε νέα ονομασία και καλούσε τους άνδρες να αφήσουν μουστάκι για 30 μέρες, ξεκινώντας φρεσκοξυρισμένοι στις αρχές του μήνα.
Στη συνέχεια, η σκέψη αυτή εξελίχθηκε σ' ένα κίνημα που εστιάζει στην ανδρική υγεία, και συγκεκριμένα στην ενημέρωση και πρόληψη για τον καρκίνο του προστάτη, καθώς και την παροχή ψυχιατρικής περίθαλψης για όσους αντιμετωπίζουν αυτό το σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Στόχος του Movember είναι να υπενθυμίσει σε όλους τους άντρες να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις για την υγεία τους κάθε χρόνο, συμβάλλοντας στην παροχή μιας πιο ξέγνοιαστης και μακροβιότερης ζωής για τον ανδρικό πληθυσμό, μέσα από την πρόληψη και σωστή ενημέρωση.
Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης - Παράγοντες κινδύνου
Η έγκαιρη διάγνωση είναι βασικός παράγοντας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της θεραπείας – όσο νωρίτερα διαγνωστεί ο καρκίνος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ύφεσης και συνολικής επιβίωσης του ατόμου.
Ωστόσο σε περιπτώσεις που δεν εντοπιστεί ο καρκίνος άμεσα και υπάρξουν καθυστερήσεις τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο καρκίνος να κάνει μετάσταση και να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα του σώματος.
Η ηλικία, η εθνικότητα, το οικογενειακό ιστορικό και οι παράγοντες του τρόπου ζωής – συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος, του ποτού, της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας – είναι βασικοί παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες για καρκίνο του προστάτη.
Ο προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος ιδίως για όσους έχουν αρκετούς από τους προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου.
Ο καρκίνος του προστάτη μας προειδοποιεί; - Τα «ένοχα» σημάδια που τον μαρτυρούν
Ο καρκίνος του προστάτη τις περισσότερες φορές δεν εμφανίζεται με αρχικά ή πρώιμα συμπτώματα, γι' αυτό και ο εντοπισμός του καρκίνου του προστάτη στα αρχικά του στάδια είναι μια πρόκληση που βασίζεται σε αποτελεσματικό προσυμπτωματικό έλεγχο και τεστ.
Ωστόσο, τα προειδοποιητικά σημάδια εμφνίζονται σίγουρα όταν ο ασθενής βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο. Ειδικότερα τα σημάδια που «μαρτυρούν» την εμφάνιση του είναι τα εξής:
1. Αίσθημα ότι η ουροδόχος κύστη δεν έχει αδειάσει τελείως έπειτα από τη διούρηση.
2. Συχνουρία (μεσολαβούν λιγότερο από 2 ώρες μεταξύ των διουρήσεων).
3. Διακοπτόμενη διούρηση (σταματάει η ροή και σε λίγα λεπτά ο ασθενής θέλει να ξαναπάει στην τουαλέτα).
4. Επιτακτική ανάγκη για διούρηση (μερικές φορές με διαφυγή ούρων).
6. Νυκτουρία (ο πάσχων ξυπνάει τη νύχτα για να ουρήσει).
7. Στυτική δυσλειτουργία.
8. Μικρή στύση παρά την ερωτική επιθυμία
Ωστόσο, όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα, ο μόνος τρόπος για να ανιχνευθεί εγκαίρως ο καρκίνος του προστάτη είναι μέσω μιας αιματολογικής εξέτασης που μετρά τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης- του ειδικού προστατικού αντιγόνου ή ΡSΑ.
Εξέταση του ΡSΑ πρέπει να κάνουν μία φορά τον χρόνο όλοι οι άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών. Όσοι, όμως, έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη πρέπει να αρχίζουν τη μέτρηση στα 40 τους.
Ο Έλτον Τζον μιλάει για την δική του περιπέτεια: «Είχα καρκίνο του προστάτη, κάνεις δεν το γνώριζε»
Βίντεο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στο τικ τοκ, πρωταγωνιστήσει ο γνωστός Άγγλος τραγουδιστής, Έλτον Τζον ο οποίος σε συνέντευξη του αποκαλύπτει την περιπέτεια που πέρασε με με τον καρκίνο του προστάτη.
Ο ίδιος ανέφερε πως κανείς δεν το γνώριζε, πως είχε καρκίνο, και στη συνέχεια περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις «φρικτές επιπλοκές» που είχε όπως είπε χαρακτηριστικά και ο ίδιος.
Παρόλο το «γολγοθά» που πέρασε μετά το χειρουργείο περίπου δύο εβδομάδες μετά, ταξίδεψε για να τραγουδήσει στη σκηνή του Βέγκας και ενώ πονούσε τόσο πολύ δεν τα παράτησε και συνέχισε την παράσταση.
Έπειτα όπως είπε ταξίδεψε και στη Νότια Αμερική για να κάνει την τελευταία του παράσταση και όταν γύρισε στο σπίτι του στο Λονδίνο ήταν τόσο άρρωστος που πήγε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και από εκεί μεταφέρθηκε στην εντατική.
Παρόλες τις δύο δυσκολίες και τις επιπλοκές, ο ίδιος πλέον δηλώνει πως είναι πλέον καλά και αυτό φαίνεται μάλιστα και από το χιουμοριστικό τόνο της φωνής του στο βίντεο.
Επιπλέον, ο ίδιος καταλήγοντας ανέφερε ότι μετά από όλη την περιπέτεια που πέρασε το μόνο που θέλει τώρα είναι να περάσει λίγο χρόνο με την οικογένειά του, δίχως να κάνει κάτι άλλο.
Δείτε ολόκληρο το βίντεο από την συνέντευξη του:
@realityoflife0227 ♬ original sound - JR Mujller