Ωστόσο, μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η πολύ έντονη άσκηση μπορεί τελικά να μας κάνει πιο ευάλωτους σε αυτούς τους ιούς, λόγω μεταβολών στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας.
Καθώς οδεύουμε προς τον χειμώνα, τα κρούσματα αναπνευστικών λοιμώξεων αυξάνουν. Η τακτική φυσική δραστηριότητα και τα οφέλη της στον οργανισμό, τονίζονταν συχνά από τους ειδικούς ως ένα από τα «όπλα» του οργανισμού έναντι των ιών καθώς στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος για οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις είναι χαμηλότερος σε άτομα που ασκούνται τακτικά ενώ οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπλοκές από τον COVID.
Μια νέα έρευνα ωστόσο «κατηγοριοποιεί» τα ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης βάζοντας στο «κάδρο» την ένταση της δραστηριότητας, με τους μελετητές να υποστηρίζουν ότι η υπερβολική φυσική δραστηριότητα, ιδιαίτερα όταν είναι παρατεταμένη και με μεγάλη ένταση, μπορεί τελικά να αυξήσει την ευαισθησία μας για προσβολή από ιούς αυτής της κατηγορίας.
«Η θεωρία που διατυπώνεται είναι ότι η έντονη άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε μια βραχυπρόθεσμη καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και ακολούθως σε αύξηση της ευαισθησίας έναντι των λοιμώξεων, ειδικά αυτών που εκδηλώνονται στο ανώτερο αναπνευστικό», υποστηρίζει ο Δρ. Choukri Ben Mamoun, Καθηγητής στο Ινστιτούτο Yale για την Παγκόσμια Υγεία.
Τι έδειξε η μελέτη
Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος, σάλιου και ούρων από 11 πυροσβέστες πριν και 10 λεπτά μετά από μια απαιτητική εκπαιδευτική άσκηση προσομοίωσης αντιμετώπισης πυρκαγιάς. Κατά την διάρκεια της άσκησης, οι συμμετέχοντες έκαναν πεζοπορία σε ανηφορικό έδαφος, σε συνθήκες υγρασίας και κουβαλώντας επάνω τους επαγγελματικό εξοπλισμό πολλών κιλών.
Μετά την προπόνηση, οι ερευνητές προχώρησαν σε εργαστηριακές εξετάσεις που έδειξαν βιολογικούς δείκτες οι οποίοι υποδεικνύουν μεγαλύτερη ευαισθησία στη μόλυνση από κάποιον αναπνευστικό ιό.
Οι επιστήμονες αποδίδουν τα ευρήματα στον τρόπο με τον οποίο το σώμα εκτελεί συγκεκριμένες βιοχημικές διεργασίες κατά την διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας προκειμένου να εξασφαλίσει τις αυξημένες ανάγκες ενέργειας και οξυγόνου που απαιτούνται.
Πότε πρέπει να κάνουμε διάλειμμα από την γυμναστική
Όταν το σώμα μας προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα απλό κρυολόγημα, επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της λοίμωξης και αυτή η διαδικασία συχνά συνοδεύεται από μια αίσθηση γενικής καταπόνησης και κούρασης.
Οι γιατροί συνιστούν διάλειμμα από την τακτική μας αθλητική δραστηριότητα, αν αισθανόμαστε πολύ αδύναμοι προκειμένου να εκτελέσουμε την συνηθισμένη μας ρουτίνα άσκησης. Αν πάλι η προπόνηση δεν γίνεται να αναβληθεί, είναι χρήσιμο τουλάχιστον να μειωθεί η διάρκεια και η ένταση της.
Συμπτώματα όπως πονόλαιμος και βουλωμένη μύτη, παραπέμπουν σε προσβολή από κάποιον συνηθισμένο αναπνευστικό ιό.
Όταν ωστόσο σε αυτές τις ενοχλήσεις προστίθενται πυρετός, βήχας με φλέματα ή πόνος στο στομάχι, τα αθλητικά παπούτσια καλύτερα να μένουν στην ντουλάπα για λίγο, καθώς η σωματική προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε καθώς προπονούμαστε, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και να καθυστερήσει την διαδικασία ανάρρωσης.
Πηγές: https://www.medscape.com και https://mmrjournal.biomedcentral.com