Το ζητούμενο για την επιστημονική κοινότητα, είναι η αποκωδικοποίηση του τρόπου με τον οποίο τελικά αυτοί οι μικροοργανισμοί βοηθούν το σώμα. Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Microbiology, οι ερευνητές εξέτασαν πώς ορισμένα βακτήρια που εντοπίζονται στο έντερο μπορούν να προστατεύσουν το σώμα από αντίστοιχους επιβλαβείς οργανισμούς που επίσης διαβιούν στην εντερική χλωρίδα.
Η αξία της διατροφής
Το περιβάλλον του εντέρου μας -που διαμορφώνεται από παράγοντες όπως η διατροφή- παίζει μεγάλο ρόλο στον έλεγχο των δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων.
Οι ερευνητές αναλύοντας περισσότερα από 12.000 εργαστηριακά δείγματα και κάνοντας χρήση τεχνολογιών προσδιορισμού αλληλουχίας του DNA, κατάφεραν να αναγνωρίσουν αλλά και να ποσοτικοποιήσουν τα μικρόβια που ανιχνεύθηκαν σε κάθε δείγμα. Κατέληξαν τότε στο συμπέρασμα, ότι η σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου των ατόμων με εντεροβακτηρίδια ήταν θεμελιωδώς διαφορετική από εκείνων στους οποίους δεν εντοπίστηκαν οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί.
Αυτό απέδειξε σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι οι τύποι βακτηρίων που συνυπάρχουν στο έντερο συνδέονται στενά με το αν τελικά τα επιβλαβή είδη μπορούν να κυριαρχήσουν, δημιουργώντας προβλήματα στην υγεία μας.
Ένας τύπος βακτηρίων μάλιστα, ξεχώρισε ως ιδιαίτερα σημαντικός καθώς παράγει χημικές ουσίες που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας μέσω της διάσπασης φυτικών ινών που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας.
Ο συγκεκριμένος τύπος βακτηρίων μπορεί να σταματά την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι επίσης έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην μείωση της χρόνιας φλεγμονής με την συνολική βελτίωση της εντερικής λειτουργίας.
Με λίγα λόγια, τα συγκεκριμένα βακτήρια δρουν ως φρουροί έναντι των υπολοίπων παθογόνων βακτηρίων και τα πυρομαχικά για αυτή την άτυπη μάχη παρέχονται μέσω της διατροφής μας.
Πιο αποτελεσματικό από φαρμακευτικά σκευάσματα
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους πρόληψης και θεραπείας λοιμώξεων ακόμα και χωρίς την ανάγκη λήψης αντιβιοτικών, υποστηρίζουν οι συγγραφείς της έρευνας.
Όπως επισημαίνουν αντί για παράδειγμα να εξοντώνουμε άμεσα τα επιβλαβή βακτήρια με την χρήση φαρμάκων κάνοντας έτσι κακό και στον πληθυσμό των χρήσιμων εντερικών βακτηρίων, θα μπορούμε να ενισχύσουμε επιλεκτικά εκείνα τα είδη που καταπολεμούν με φυσικό τρόπο τους επικίνδυνους μικροοργανισμούς.
Αυτό είναι θεωρητικά εφικτό να επιτευχθεί ακόμα και με την δημιουργία συγκεκριμένης διατροφής που υποστηρίζει την ανάπτυξη των χρήσιμων για την υγεία μας εντερικών βακτηρίων.
Μακροπρόθεσμα, αυτή η στρατηγική μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική και από τη λήψη προβιοτικών που συστήνεται σήμερα ως αντιστάθμισμα της συνολικής δράσης που έχουν τα αντιβιοτικά στην εντερική χλωρίδα, αφού η διάρκεια ζωής των προβιοτικών που λαμβάνονται σε μορφή συμπληρώματος έχουν τελικά μικρό διάστημα ζωής στο έντερο και η ευεργετική τους δράση σταματά όταν διακόπτεται η χρήση τους.
Φυτικές ίνες και υγεία
Η αξία των φυτικών ινών στην εντερική υγεία έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά εδώ και χρόνια. Η πρόκληση για τους ερευνητές είναι τώρα να ελέγξουν αν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα και τη συχνότητα εμφάνισης δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων και ασθενειών.
Η μελέτη της αλληλεπίδρασης των μικροβίων και ο αντίκτυπος που έχει αυτή η αμφίδρομη δράση στο σώμα, μπορεί σύντομα να επιτρέψει την ανάπτυξη θεραπειών που θα προστατεύουν από λοιμώξεις χωρίς την αναγκαστική χορήγηση αντιβιοτικών σκευασμάτων, καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Πηγή: TheConversation.com