Από τότε που ο SARS-CoV-2, o ιός που προκαλεί την COVID-19, ανιχνεύτηκε για την πρώτη φορά στη Γουχάν της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019, έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες για να προσδιοριστεί η προέλευση του.
Καθώς η πανδημία θεωρήθηκε ότι ξεκίνησε στη Κίνα, οι προσπάθειες εστιάστηκαν στη συγκεκριμένη χώρα με την υπόθεση ότι αφού ο ιός εντοπίστηκε εκέι για πρώτη φορά, τότε θα ξεκίνησε και από εκεί. Ωστόσο, σήμερα, δύο μελέτες υπό αξιολόγηση από το περιοδικό Nature αμφισβητούν αυτές τις 2 υποθέσεις και επισημαίνουν ότι για την ανακάλυψη της προέλευσης του ιού, οι επιστήμονες πρέπει να κοιτάξουν πιο μακριά από την Κίνα.
Βρέθηκε παρομοιος ιός στο Βόρειο Λάος
Ένας από τους λόγους που ο SARS-CoV-2 είναι τόσο μεταδοτικός είναι μία περιοχή στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού που του δίνει την ικανότητα να προσδεθεί στην επιφάνεια πολλών ανθρώπινω κυττάρων που ονομάζεται ACE2.
Σε μία μελέτη που υποβλήθηκε στο Nature, οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Pasteur στο Παρίσι και από το Λάος, ανέφεραν ότι εντόπισαν σε νυχτερίδες στο Βόρειο Λάος ιούς με υποδοχείς δέσμευσης παρόμοιους με αυτούς που υπάρχουν στο SARS-CoV-2.
Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος, σάλιου, περιττωμάτων και ούρων από 645 νυχτερίδες από 46 διαφορετικά είδη που βρέθηκαν σε ασβεστολιθικές σπηλιές στο Βόρειο Λάος, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Νοτιοδυτικής Κίνας. Ανακάλυψαν τρία ξεχωριστά στελέχη ιών σε τρία διαφορετικά είδη νυχτερίδας Rhinolophus, κοινώς γνωστά ως νυχτερίδα πέταλου. Η αλληλουχία RNA αποκάλυψε ότι αυτοί οι ιοί ήταν πάνω από 95% πανομοιότυποι με τον SARS-CoV-2 και ένας, ο πλησιέστερος ιός με τον SARS-CoV-2 που βρέθηκε μέχρι τώρα, ήταν παρόμοιος κατά 96,8%.
Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι η περιοχή δέσμευσης των ιών με τους υποδοχείς είχε μεγάλη συγγένεια με τους ανθρώπινους υποδοχείς ACE2. Αυτό ήταν συγκρίσιμο με τη συγγένεια των στελεχών SARS-CoV-2 που ανακάλυψαν οι επιστήμονες στην αρχή της πανδημίας, υποδηλώνοντας ότι αυτοί οι ιοί θα μπορούσαν να μολύνουν τους ανθρώπους απευθείας. Πέρυσι, οι επιστήμονες εντόπισαν παρόμοιο ιό στο Γιουνάν, στη Νοτιοδυτική Κίνα. Ήταν κατά 96,1% παρόμοιος με το SARS-CoV-2, πράγμα που σημαίνει ότι το παρόν έγγραφο περιγράφει τον πλησιέστερο ιό που έχει εντοπιστεί μέχρι τώρα.
Ο καθηγητής Έντουαρντ Χολμς από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ο οποίος μελέτησε την εμφάνιση και την εξάπλωση του SARS-CoV-2 αλλά δεν συμμετείχε σε αυτήν την έρευνα, δήλωσε στο Medical News Today ότι η μελέτη ήταν «πραγματικά σημαντική». «Κατά τη γνώμη μου, αυτοί οι ιοί δεν θα βρεθούν μόνο σε νυχτερίδες και παγκολίνους. Η οικολογία δεν είναι έτσι. Υποψιάζομαι ότι θα βρεθούν και σε άλλα είδη θηλαστικών αλλά δεν έχουν δειγματιστεί ακόμη», είπε ο καθηγητής Χολμς.
Τι δείχνει ξεχωριστική μελέτη
Την υπόθεση ότι ο ιός που ευθύνεται για την πανδημία του COVID-19 προήλθε από τη Γουχάν αμφβισβήτησε μία ακόμη μελέτη που υποβλήθηκε στο Nature.
Μια μελέτη από μια ομάδα της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών και του Ιατρικού Κολλεγίου Peking Union στο Πεκίνο πρότεινε ότι οι ιοί που σχετίζονται με τον SARS-CoV-2 είναι «εξαιρετικά σπάνιοι» σε νυχτερίδες στην Κίνα, μετά τη λήψη δείγματος μύτης και πρωκτού από πάνω από 13.000 νυχτερίδες μεταξύ 2016 και 2021 σε 703 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα.
Το έγγραφο έδειξε επίσης ότι ο SARS-CoV-2 δεν ήταν ανιχνεύσιμος σε δείγματα που ελήφθησαν από την αγορά Wuhan Huanan, 40 ημέρες μετά το κλείσιμο της αγοράς, το οποίο οφειλόταν στους φόβους ότι το αρχικό περιστατικό μόλυνσης είχε συμβεί εκεί. Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες νότια και νοτιοδυτικά της Κίνας για να διαπιστωθεί εάν ο ιός SARS-CoV-2 προέρχεται από εκεί.
Συνεπώς, προς το παρόν δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα σχετικά με την προέλευση του ιού. Ακόμα και το ενδεχόμενο να είναι εργαστηριακή.
ΠΗΓΗ: medicalnewstoday