Επικαλούμενη στοιχεία από 11 χώρες, η εφημερίδα αναφέρει ότι τον τελευταίο μήνα τουλάχιστον 28 χιλιάδες παραπάνω άτομα έχασαν τη ζωή τους, σε σχέση με τον επίσημο αριθμό θανάτων από τον COVID-19. Η συγκεκριμένη ανάλυση παρέχει μία πιο καθαρή εικόνα για το αντίκτυπο της πανδημίας.
Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα ανεξαρτήτως αιτίας πέθαναν πολύ περισσότερα άτομα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στο Παρίσι, το νούμερο σχετικά με τους ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε μέρα ήταν τουλάχιστον 2 φορές πάνω από το συνηθισμένο, και πάντως πολύ μεγαλύτερο από το εποχιακό αριθμό θανάτων της γρίπης. Στη Νέα Υόρκη ο αριθμός είναι 4 φορές μεγαλύτερος από το συνηθισμένο. Μόνο ένα μέρος αυτής της αύξησης θανάτων έχει αποδοθεί επισήμως στον κορονοϊό.
Στον παρακάτω πίνακα που σχεδίασαν οι New York Times στην πρώτη στήλη (PCT Above Normal) παρουσιάζεται το πόσο ανεβασμένο είναι το ποσοστό των θανάτων ανεξαρτήτως αιτίας σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων ετών. Η δεύτερη στήλη (Excess deaths) αναφέρει πόσοι περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν από τον COVID-19 είτε από άλλες αιτίες σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών Στην τρίτη στήλη παρουσιάζεται ο επίσημος αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τον COVID-19. H τελευταία στήλη παρουσιάζει τη διαφορά της δεύτερης στήλης συγκριτικά με τα επίσημα στατιστικά.
Η εξήγηση
Η πρώτη υπόθεση στην οποία προβαίνουν οι New York Times είναι ότι στους συνολικούς θανάτους ανεξαρτήτως αιτίας (2η στήλη), θα συμπεριλαμβάνονται και άνθρωποι που είχαν τον ιό αλλά δεν μπόρεσαν να λάβουν φροντίδα από τα νοσοκομεία, καθώς ήταν γεμάτα. Άρα, αυτή η συνθήκη από μόνη της ανεβάζει τον πραγματικό αριθμό νεκρών από το νέο κορονοϊό.
Επίσης, στην εξαγωγή αυτού του συμπεράσματος συνεισφέρει και η παραδοχή της περιορισμένης διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ για τον ιό από πολλές χώρες. Κατά συνέπεια, κάποιοι άνθρωποι που έχουν πεθάνει από τον ιό δεν πρόλαβαν ποτέ να διαγνωστούν ως θετικοί σε αυτόν.
Ο τρίτος και κυριότερος λόγος για τον οποίο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πιο μεγάλος από τα επίσημα νούμερα είναι το γεγονός ότι πολλές χώρες καταγράφουν τους θανάτους από COVID-19, μόνο όσων έχασαν τη ζωή τους μέσα στα νοσοκομεία.
«Οποιοδήποτε νούμερο σήμερα θα είναι σε τεράστιο βαθμό υποτιμημένο» αναφέρει ο ειδικός σε θέματα δημογραφίας στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ της Γερμανίας, Τίμ Ρίφε. Αναφέρει βέβαια ότι «σε κάποιες χώρες η πανδημία εξελίσσεται εδώ και πολύ καιρό. Συνεπώς υπήρξε επαρκής χρόνος έστω για καθυστερημένες χρονικά εγγραφές θανάτων, που δίνουν μία καλύτερη εικόνα για τον αριθμό νεκρών».
Τα παραδείγματα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται μία κλασσική περίπτωση πόλης που οι θάνατοι της εμφανίζονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από την πραγματικότητα εξαιτίας της υποτίμησης της πανδημίας κατά την εμφάνισή της. Ειδικότερα, τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 1006 νεκρούς από τον ιό από τις 9 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου. Ωστόσο, οι συνολικοί θάνατοι ανεξαρτήτως αιτίας είναι 2100 περισσότεροι σε σχέση με το συνήθη μέσο όρο. Αυτή η αύξηση για τη συγκεκριμένη περίοδο σημαίνει ότι πολλοί από αυτούς που πέθαναν είχαν μολυνθεί τον Φεβρουάριο. Εβδομάδες, δηλαδή, πριν η Τουρκία αναγνωρίσει το πρώτο της κρούσμα.
Άξια αναφοράς είναι, επίσης, η περίπτωση της Τζακάρτα. Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση της Ινδονησίας απέδωσε στο νέο κορονοϊό 84 απώλειες ζωών. Πάνω από χίλια, άτομα, όμως, περισσότερα από το συνηθισμένο θάφτηκαν στα νεκροταφεία της Τζακάρτα εκείνη την περίοδο σύμφωνα με τα δεδομένα από το τμήμα Πάρκων και Νεκροταφείων της πόλης.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, 20-30% περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με το φυσιολογικό πεθαίνουν. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι θάνατοι από κορονοϊό που δεν καταγράφονται οφείλονται στην πρακτική αδυναμία του συστήματος με όσα περιγράψαμε προηγουμένως και όχι απαραίτητα σε κάποια πρόθεση των χωρών για απόκρυψη της αλήθειας.
Σε κάποιες χώρες, οι αρχές προσπαθούν να αποδώσουν όσο καλύτερα γίνεται τις χαμένες ζωές από τον COVID-19 είτε συμπεριλαμβάνοντας τους θανάτους έξω από τα νοσοκομεία είτε προσαρμόζοντας τους αριθμούς τους μετά την έκδοση πιστοποιητικών θανάτων. Ήδη η Γαλλία από τις αρχές Απρίλη ακολούθησε την πρώτη μέθοδο και η Βρετανία τη δεύτερη.
Οι αποκλίσεις από τα φυσιολογικά επίπεδα θανάτων έχουν επιβεβαιωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ευρωπαικού Προγράμματος Παρακολούθησης Θνησιμότητας που συλλέγει δεδομένα από 24 ευρωπαϊκές χώρες.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει και ο εμπειρογνώμονας σε δημογραφικά θέματα στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ της Γερμανίας, Βλάντιμιρ Σκόλνικοφ, τα πράγματα θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερα. «Η σημερινή αύξηση της θνησιμότητας ανεξαρτήτως αιτίας συμβαίνει σε μία εποχή αυστηρών περιοριστικών μέτρων, όπως τα κλειστά σύνορα και οι καραντίνες στις περισσότερες χώρες. Χωρίς αυτά, το πιθανότερο θα ήταν ο αριθμός να ήταν ακόμα υψηλότερος».
ΠΗΓΗ: https://nyti.ms/2VsjIZ2