Μέχρι τις 10 Γενάρη έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού 44.080 στην Eλλάδα. Αυτό μεταφράζεται σε ένα ποσοστό 0,42% εμβολιασθέντων επί του συνόλου του πληθυσμού της χώρας μας.
Αυτό το ποσοστό την κατατάσσει στην 14η θέση σε σύνολο 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τον αριθμό των εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί. Ας σημειωθεί ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης είναι 0,31%.
Πρώτη στην κατάταξη των εμβολιασμών είναι η Δανία η οποία έχει εμβολιάσει το 1,98% του πληθυσμού της (114.926 άτομα έχουν λάβει την πρώτη δόση) και ακολουθεί η Ιταλία με ποσοστό 1,06% ( 643.219 άτομα έχουν λάβει την πρώτη δόση.
Η Ολλανδία, η Γαλλία και το Βέλγιο αποτελούν τις χώρες με το μικρότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού τους. Ειδικότερα, βρίσκονται χαμηλότερα στη λίστα στην 25η, 26η και 27η θέση αντίστοιχα. Οι Ολλανδοί έχουν εμβολιάσει μόλις το 0,18% του πληθυσμού τους ενώ αυτό το ποσοστό πέφτει στο 0,12% και στο 0,7% για τους Γάλλους και τους Βέλγους
Ας σημειωθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν ανήκει πια στην Ένωση προχωράει πολύ γρήγορα τους εμβολιασμούς (1,94% και 1,32 εκατ. εμβολιασμοί). Επίσης και οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει τους εμβολιασμούς έχοντας χορηγήσει την πρώτη δόση στο 2,02% του πληθυσμού τους (6,69 εκατ. εμβολιασμοί).
Γεραπετρίτης: Το χρονοδιάγραμμα για το στόχο της ανοσίας της αγέλης
Ερωτηθείς αν θα μπορεί να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης μέχρι το τέλος του 2021, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, απάντησε με βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί «πολύ νωρίτερα».
Σχετικά με τον μικρό αριθμό ατόμων που εμβολιάζονται κάθε μέρα, εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμες πολλές παραπάνω δόσεις. Γι΄αυτό, ο σημερινό στόχος είναι να εμβολιάζονται 8 χιλιάδες άτομα, όπως και συμβαίνει.
Πρόσθεσε, ότι ο στόχος των 30 χιλιάδων εμβολιασμών ημερησίως θα επιτευχθεί εντός του Φεβρουαρίου.
«Αυτό το οποίο εμείς προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν μια μεγαλύτερη γεωγραφική κατανομή δηλαδή τα περισσότερα από 1000 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα δημιουργηθούν να έχουν μια ανάλογη δυνατότητα να κάνουν εμβολιασμούς. Εντός του Φεβρουαρίου θα έχουμε δημιουργήσει μια μεγάλη ροή, εξαρτάται από τις δόσεις που θα λάβουμε, ο προγραμματισμός είναι ότι οι μεγάλες δόσεις θα έρθουν εντός του Φεβρουαρίου. Εντός του Φεβρουαρίου θα είμαστε σε θέση να κάνουμε 30.000 εμβολιασμούς ημερησίως και τους αμέσως επόμενους μήνες θεωρώ ότι θα είμαστε θέση να αναπτύξουμε μια σημαντικη ανοσία στον ιό» ανέφερε χαρακτηριστικά.