Οι μεσήλικες άνθρωποι που βλέπουν συχνά κακά όνειρα ίσως βιώσουν πιο γρήγορα γνωστική εξασθένιση και έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας καθώς μεγαλώνουν, σύμφωνα με τα δεδομένα.
Αν επιβεβαιωθεί, η μελέτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους παρακολούθησης της άνοιας και την παρέμβασης για την επιβράδυνσης της γνωστικής εξασθένισης.
Οι περισσότεροι από μας ξυπνάμε από εφιάλτες ανά περιόδους. Ωστόσο, το 5% των ενήλικων βλέπουν εφιάλτες στον ύπνο τους - τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Το στρες, το άγχος και έλλειψη ύπνου είναι πιθανές αιτίες αλλά προηγούμενη έρευνα σε άτομα με Πάρκινσον έχουν επίσης συνδέσει τα συχνά ενοχλητικά όνειρα με μεγαλύτερους βαθμούς εξασθένισης και αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας στο μέλλον.
Για να εξετάσουν αν το ίδιο ισχύει για υγιείς ενήλικες, η Abidemi Otaiku από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιχαμ στράφηκε σε δεδομένα από 3 προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν την ποιότητα ύπνου των ατόμων και μετά τους ακολούθησαν για πολλά χρόνια, αξιολογώντας την υγεία του εγκεφάλου τους, καθώς και άλλα αποτελέσματα. Αυτό συμπεριλάμβανε πάνω από 600 μεσήλικες (ηλικίας 35-64) και 2.600 άτομα ηλικίας άνω των 79 ετών.
Αυτά τα δεδομένα αναλύθηκαν, χρησιμοπιώντας στατιστικά λογισμικά για να φανεί αν όσοι έβλεπαν πιο συχνά εφιάλτες ήταν πιο πιθανί να βιώσουν γνωστική εξασθένιση και να διαγνωστούν με άνοια.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο eClinicalMedicine, διαπίστωσε ότι οι μεσήλικες που έβλεπαν εφιάλτες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ήταν 4 φορές πιο πιθανό να βιώσουν γνωστική εξασθένιση μέσα στην επόμενη δεκαετία σε σχέση με εκείνους που σπάνια έβλεπαν εφιάλτες. Ανάμεσα στους ηλικιωμένους συμμετέχοντες, όσοι ανέφεραν συχνά ενοχλητικά όνειρα ήταν 2 φορές πιθανότερο να διαγνωστούν με άνοια τα επόμενα χρόνια.
Οι πιθανές αιτίες
Μία πιθανότητα είναι ότι τα άτομα που βλέπουν συχνά άσχημα όνειρα έχουν κακή ποιότητα ύπνου, κάτι το οποίο θα μπορούσε σταδιακά να οδηγήσει σε ένα χτίσιμο πρωτεϊνών που συνδέεται με την άνοια. Ένα άλλο είναι η ύπαρξη γενετικών παραγόντων που στηρίζουν και τα δύο φαινόμενα.
Ωστόσο, η υπόθεση εργασίας της Otaiku είναι ότι ο νευροεκφυλισμός στον δεξιό μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου καθιστά πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να ελέγχουν τα συναισθήματά τους ενώ ονειρεύονται, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε εφιάλτες. Είπε: «Γνωρίζουμε ότι οι νευροεκφυλιστικές καταστάσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Αλτσχάιμερ συχνά ξεκινούν πολλά χρόνια πριν διαγνωστεί κάποιος. Σε ορισμένα άτομα που έχουν ήδη υποκείμενη νόσο, τα άσχημα όνειρα και οι εφιάλτες μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια».
Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τους άνδρες
Περιέργως, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συσχετισμοί ήταν ισχυρότεροι για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι άνδρες που βίωναν εφιάλτες σε εβδομαδιαία βάση είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από τους ηλικιωμένους άνδρες που δεν ανέφεραν άσχημα όνειρα – αλλά στις γυναίκες, η αύξηση του κινδύνου ήταν μόνο 41%.
ΠΗΓΗ: Guardian