Ο όρος «LONG COVID» χρησιμοποιείται για να περιγράψει συμπτώματα ή ασθένειες που συνεχίζουν για πάνω από 4 εβδομάδες μετά από ένα θετικό COVID τεστ ή την αρχική εμφάνιση συμπτωμάτων. Τέτοια παραδείγματα περιλαμβάνουν την απώλεια της γεύσης ή της οσμής, τη συνεχή κούραση και ακόμα και την παρατεταμένη βλάβη στον εγκέφαλο ή στην καρδιά.
Η Long Covid μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ικανότητα των ανθρώπων να δουλέψουν και την ποιότητα ζωής τους. Ας σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες θεραπείες.
Σε μία νέα μελέτη, όμως, διαπιστώθηκε ότι οι αναφορές για σοβαρά περιστατικά Long Covid έχουν μειωθεί τον τελευταίο χρόνο, παρά τα μεγάλα κύματα λοιμώξεων με τη Δέλτα και την Όμικρον. Ειδικότερα, οι επιστήμονες της μελέτης εξέτασαν αναφορές Long Covid στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2022. Οι ασθενείς που συμπεριλαμβάνονται σε αυτές τις αναφορές βίωσαν πιο βαριάς μορφής Long Covid, μετά από εξέταση από ειδικούς 5 μήνες ύστερα από την αρχική εμφάνιση των συμπτωμάτων τους.
Βρέθηκε μία μείωση 79% στον αριθμό των ασθενών που αναφέρθηκαν στην κλινική από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι τον Ιούνιο του 2022 συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021. Η μελέτη, βέβαια, είναι περιορισμένη λόγω του μικρού της μεγέθους. Περιλαμβάνει δεδομένα μόνο από 145 ασθενείς και όλοι αυτοί ζουν κοντά στην περιοχή του Κέιμπριτζ.
Η πιθανότερη εξήγηση είναι ο εμβολιασμός
Αν και μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που εξηγούν αυτήν τη θετική τάση, το timing υποστηρίζει τον εμβολιασμό ως την πιθανότερη εξήγηση. Η μείωση στις αναφορές ξεκινάει τον Αύγουστο του 2021, σχεδόν 5 μήνες αφότου ο βρετανικός πληθυσμός άρχισε να λαμβάνει τις 2ες δόσεις των εμβολίων COVID.
Το παρακάτω γράφημα δείχνει το μέσο όρο αναφορών Long Covid ανά μήνα μετά από αυτό το σημείο, αναδεικνύοντας την πιθανή συσχέτιση.
Υπάρχουν ήδη κάποια δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η ανοσία από τον εμβολιασμό προστατεύει έναντι της Long Covid, αν και το μέγεθος της αποτελεσματικότητας διαφέρει μεταξύ των μελετών. Για παράδειγμα, μία μελέτη από τις ΗΠΑ έδειξε μείωση 15% σε συμπτώματα Long Covid μετά τον εμβολιασμό. Μία μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε μία μείωση 50% ενώ μία μελέτη από το Ισραήλ έδειξε ότι εμβολιασμός συνδέθηκε με καθόλου συμπτώματα.
Ο λόγος πίσω από αυτές τις διαφορές σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις μεθόδους εξέτασης. Για παράδειγμα πόσο καιρό μετά την λοίμωξη με COVID, οι επιστήμονες εξέτασαν τα συμπτώματα. Ποια συμπτώματα συνιστούν Long Covid και πόσο σοβαρά πρέπει να είναι για να καλύπτουν τον ορισμό; Αν και είναι δύσκολο να σημειωθεί πόσο πολύ ο εμβολιασμός μειώνει τα συμπτώματα COVID, οι επιστήμονες της μελέτης θεωρούν ότι o εμβολιασμός διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στη μείωση των αναφορών στην κλινική. Το γεγονός ότι άλλα γκρουπ, που χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνικές μέτρησης, έχουν επίσης παρατηρήσει αυτή τη σχέση είναι πολύ καθησυχαστικό.
Μήπως οφείλεται στη φυσική ανοσία και στις επαναμολύνσεις;
Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι η ανοσία στον SARS-CoV-2 (τον ιό που προκαλεί την COVID-19) μπορεί να προστατεύσει από την Long Covid. Κάθε επόμενη λοίμωξη θα είχε τότε μια μειωμένη πιθανότητα να προκαλέσει Long COVID σε σύγκριση με την πρώτη μόλυνση καθώς συσσωρεύεται η ανοσία.
Αν και η τάση που παρατηρήθηκε στη μελέτη θα το υποστήριζε (δεδομένου ότι ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων COVID αργότερα θα ήταν επαναμολύνσεις ), δεν είναι ακόμη σαφές εάν η ανοσία από προηγούμενη λοίμωξη προστατεύει από Long COVID, ούτε εάν οι επαναμολύνσεις με SARS-CoV-2 διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο εμφάνισης Long COVID με μια πρωτογενή μόλυνση.
Έρευνα από τις ΗΠΑ δείχνει ότι ο κίνδυνος Long COVID συσσωρεύεται με κάθε επαναμόλυνση, επομένως περισσότερες λοιμώξεις σημαίνουν υψηλότερο κίνδυνο. Τα δεδομένα υποδηλώνουν, πάντως, ότι οι επαναμολύνσεις αυξάνουν λιγότερο τον κίνδυνο Long Covid από την αρχική μόλυνση. Έτσι, ενώ κάθε επαναμόλυνση δεν είναι χωρίς κίνδυνο, ο κίνδυνος μπορεί να είναι κάπως μικρότερος σε σύγκριση με μια πρώτη λοίμωξη.
ΠΗΓΗ: theconversation