Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μειώνει σημαντικά τη σχετιζόμενη με τη γρίπη νοσηρότητα και θνησιμότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με μια μεγάλης κλίμακας ισπανική μελέτη που ανέλυσε δεδομένα από περισσότερες από 38 χώρες και 6,5 εκατομμύρια ασθενείς.
Η μετα-ανάλυση δημοσιεύθηκε στο European Respiratory Review , διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα Virology and Innate Immunity Research Group στο Πανεπιστήμιο CEU San Pablo της Μαδρίτης, Ισπανία, και επικυρώθηκε με τη χρήση της βάσης δεδομένων TriNetX. Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Μικροβιολογίας του Ινστιτούτου Υγείας Carlos III, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο 12 de Octubre και το Εθνικό Κέντρο Γρίπης του Valladolid.
Η ανάλυση επιβεβαιώνει ότι ο εμβολιασμός κατά του ιού της γρίπης Α (Η1Ν1) και του ιού της γρίπης Β (IBV) μειώνει αποτελεσματικά τα ποσοστά μόλυνσης και τις επιπλοκές που σχετίζονται με τη γρίπη σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, άτομα ηλικίας 5-65 ετών και ηλικιωμένους ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών. Ωστόσο, η προστασία έναντι του ιού της γρίπης Α (H3N2) φαίνεται να είναι χαμηλότερη στους ηλικιωμένους ενήλικες, παρά το γεγονός ότι είναι αποτελεσματική στα μικρότερα παιδιά.
Μιλώντας στο Univadis Spain, μια πλατφόρμα του δικτύου Medscape, ο Estanislao Nistal Villan, PhD, κύριος ερευνητής της μελέτης και καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο CEU San Pablo, εξήγησε τα ευρήματα. «Ο Η3Ν2 είναι ιδιαίτερα περίπλοκος επειδή έχει ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό μεταλλάξεων από τους άλλους δύο ιούς, γεγονός που μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», δήλωσε. «Επιπλέον, φαίνεται να έχει υψηλότερο ρυθμό γλυκοζυλίωσης και μεγαλύτερη προσθήκη σακχάρων, γεγονός που μπορεί να μεταβάλει την ικανότητα των αντισωμάτων να εξουδετερώνουν τον ιό».
Συνολική αποτελεσματικότητα
Παρά τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εμβολιασμός κατά του H3N2 παραμένει εξίσου αποτελεσματικός με τον εμβολιασμό κατά του H1N1 και του IBV όσον αφορά τη μείωση της σχετιζόμενης με τη γρίπη νοσηρότητας και θνησιμότητας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
«Η παράμετρος της αποτελεσματικότητας μπορεί να μετρηθεί με άλλους τρόπους, όχι με το αν το άτομο μολύνεται ή όχι, αλλά με τις πιθανότητες να αναπτύξει σοβαρή γρίπη, να εισέλθει στη ΜΕΘ ή να πεθάνει. Και εκεί είναι που τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Όλα ήταν κατά του H1N1, του H3N2 και του IBV», εξήγησε ο Nistal Villan.
Η μελέτη αυτή, η οποία συγκέντρωσε δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα και τη σοβαρότητα της γρίπης από άρθρα που κάλυπταν δεδομένα ασθενών από το 2003 έως το 2023, τόνισε ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης θα πρέπει να επικεντρώνεται στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και όχι στη μόλυνση.
«Ο εμβολιασμός μειώνει τη νοσηρότητα, τις εισαγωγές στο νοσοκομείο, τις εισαγωγές στη ΜΕΘ και, πάνω απ' όλα, τον θάνατο. Τόσο σε άτομα διαφορετικών ηλικιών όσο και σε ομάδες κινδύνου», δήλωσε ο Nistal Villan. Σημείωσε ότι η γρίπη είναι ιδιαίτερα σοβαρή σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως άτομα με καρδιαγγειακά ή νευροεκφυλιστικά νοσήματα. Ωστόσο, «ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από σοβαρή γρίπη κατά τρεις έως τέσσερις φορές», κατέληξε.