«Μάχη» με τον καρκίνο στους λεμφαδένες συνεχίζει να δίνει ο γνωστός τραγουδιστής Γιώργος Δασκαλάκης, ο οποίος μοιράστηκε δημόσια μια ακόμη προσωπική στιγμή από τον αγώνα του.
Τη μεγαλύτερη και πιο σκληρή «μάχη» της ζωής συνεχίζει να δίνει ο τραγουδιστής, Γιώργος Δασκαλάκης ο οποίος όπως έχει γνωστοποιήσει από πέρσυ πάσχει από καρκίνο στους λεμφαδένες.
Ο τραγουδιστής παρα τις δύσκολες μέρες που βιώνει, με την κατάσταση της υγείας του, δεν σταματά να ενημερώνει τους διαδικτυακούς του φίλους με αναρτήσεις για τα όσα συμβαίνουν με την πορεία της υγείας του αλλά και με όσα κάνει στην καθημερινότητά του για να «νικήσει» το «θηρίο» όπως ο ίδιος το αποκαλεί με το οποίο «παλέυει» εδώ και καιρό.
Η αφορμή που ήρθε ξανα στο επίκεντρο των συζητήσεων ο γνωστός τραγουδιστής ήταν η τελευταία του ανάρτηση στις 20 Ιουνίου, από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook όπου ο ίδιος μοιράστηκε μια νέα προσωπική στιγμή από την ζωή του, στην οποία φαίνεται ο ίδιος να είναι πάνω σε μια ζυγαριά με το μπαστούνι του.
Ο τραγουδιστής μέσα από αυτή την ανάρτηση θέλησε να αναφερθεί στην απώλεια κιλών, η οποία είναι παρενέργεια των βαριών θεραπειών που κάνει.
Ωστόσο, όπως ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί παρόλες τις δυσκολίες «συνεχίζει να παλεύει» τονίζοντας μάλιστα πως «δεν θα αφήσει τον καρκίνο να κερδίσει τη μάχη όσες παρενέργειες και αν του έχει φέρει».
Τι είναι ο Καρκίνος των λεμφαδένων ή λέμφωμα
Πρόκειται για τον καρκίνο των κυττάρων του λεμφικού συστήματος και κυρίως των λεμφοκυττάρων, κυττάρων δηλαδή που ανήκουν στα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού μας και μάχονται κατά των λοιμώξεων.
Καθώς υπάρχουν πολλά είδη λεμφωμάτων, αυτά ταξινομούνται ανάλογα με τα λεμφοκύτταρα που έχουν προσβληθεί (Hodgkin και Μη Hodgkin λέμφωμα) και διακρίνονται σε επιθετικά και βραδέως εξελισσόμενα.
Ποιες ηλικίες «χτυπά»
Τα Hodgkin λεμφώματα προσβάλλουν κυρίως νεαρές ηλικίες (από 20 έως 40 ετών) ενώ τα Μη Hodgkin προσβάλλουν κυρίως τη μέση ηλικιακή ομάδα (40 έως 60ετών).
Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομικό;
Οι έρευνες δεν έχουν δείξει έως τώρα κάποια αιτία που να προκαλεί την εμφάνιση του λεμφώματος.
Δεν είναι μεταδοτικό νόσημα.
Αν και είναι ο 5ος πιο συχνός καρκίνος στην Ευρώπη, ορισμένες μορφές της νόσου θεραπεύονται πλήρως, ενώ άλλες ελέγχονται επαρκώς, ώστε η ποιότητα ζωής των ασθενών να μην επηρεάζεται αρνητικά.
Τα πρώτα συμπτώματα
Το κυριότερο σύμπτωμα είναι μια ανώδυνη διόγκωση ενός ή περισσότερων λεμφαδένων στον τράχηλο, τη μασχάλη ή την κοιλιά.
Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι:
-
Πυρετός
-
Νυχτερινές εφιδρώσεις
-
Απώλεια βάρους, χωρίς ο ασθενής να το έχει επιδιώξει ή χωρίς κάποιο άλλο γνωστό λόγο.
-
Έντονο αίσθημα κόπωσης και αναιμία.
-
Διόγκωση του σπλήνα ή/και του ήπατος.
-
Πόνος στα οστά. Φαγούρα.
Ωστόσο τα συμπτώματα αυτά μπορούν να αποδοθούν και σε πολλές άλλες ασθένειες και μικροενοχλήσεις, που σημαίνει πως η εμφάνισή τους δεν υποδηλώνει απαραίτητα την ύπαρξη λεμφώματος.
Αυτό που τα διαφοροποιεί είναι η χρονική διάρκεια, δηλαδή αν τα συμπτώματα επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τότε, καλό θα είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της νόσου ή να διαγνωστείτε έγκαιρα, ιδιαίτερα αν παρατηρήσετε λεμφαδενική διόγκωση που επιμένει.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Ο γιατρός σας θα σας συστήσει έναν αριθμό εξετάσεων προκειμένου να κάνει τη διάγνωση καταρχήν και κατά δεύτερον να αξιολογήσει τη νόσο σας.
Οι εξετάσεις που θα κάνετε
Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να είναι απλές αιματολογικές, απεικονιστικές (αξονική τομογραφία, μαγνητική κ.ά.) ή ίσως να χρειαστούν πιο ειδικές εξετάσεις όπως είναι η παρακέντηση του μυελού των οστών. Αν ο γιατρός υποπτεύεται λέμφωμα, θα ζητήσει βιοψία, συνήθως από έναν λεμφαδένα.
Αργούν τα αποτελέσματα;
Μια πρώτη απάντηση των εξετάσεων θα έχετε εντός της πρώτης εβδομάδας από τις εξετάσεις και οριστική απάντηση θα έχετε περίπου σε 20 περίπου μέρες.
Σε ποια ειδικότητα γιατρού απευθύνεστε
Σε έναν έμπειρο ογκολόγο ή αιματολόγο.
Υπάρχει θεραπεία;
Για κάθε σχεδόν μορφή καρκίνου σήμερα υπάρχει μια αποτελεσματική θεραπεία, αρκεί η διάγνωση να γίνει έγκαιρα.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων ο ογκολόγος θα συστήσει την καλύτερη για τον κάθε ασθενή ενώ κάποιες φορές στην αντιμετώπιση περιλαμβάνεται η χειρουργική αφαίρεση ενός αριθμού λεμφαδένων.
Πληροφορίες από: Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια Journal Brain, Behavior, and Immunity European Journal of Cancer Care
Τελευταία τροποποίηση στις 21/06/2023 - 15:13