Η καταχώριση στη λίστα έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ (EUL) πραγματοποιείται μετά την αξιολόγηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων COVID-19 και αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή εμβολίων από το μηχανισμό COVAX στις χώρες που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Επιτρέπει επίσης στις χώρες να επισπεύσουν τη δική τους κανονιστική έγκριση για την εισαγωγή και τη διαχείριση εμβολίων COVID-19.
Το εμβόλιο έχει ήδη αναθεωρηθεί από τη στρατηγική συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για την ανοσοποίηση (SAGE), η οποία διατυπώνει συστάσεις για τη χρήση εμβολίων σε πληθυσμούς (π.χ. συνιστώμενες ηλικιακές ομάδες, διαστήματα μεταξύ των δόσεων, συμβουλές για συγκεκριμένες ομάδες, όπως έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες). Η SAGE συνέστησε το εμβόλιο για όλες τις ηλικιακές ομάδες 18 ετών και άνω στις ενδιάμεσες συστάσεις της με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2021.
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εξέδωσε άδεια έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο της Moderna στις 18 Δεκεμβρίου 2020 ενώ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων χορηγήθηκε άδεια στις 6 Ιανουαρίου 2021
Η διαδικασία καταχώρισης στη λίστα έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ EUL μπορεί να πραγματοποιηθεί γρήγορα όταν οι παρασκευαστές εμβολίων υποβάλλουν τα πλήρη δεδομένα που απαιτούνται από τον ΠΟΥ εγκαίρως. Μόλις υποβληθούν αυτά τα δεδομένα, ο ΠΟΥ μπορεί να συγκεντρώσει γρήγορα την ομάδα αξιολόγησης και τους ρυθμιστές από όλο τον κόσμο για να αξιολογήσει τις πληροφορίες και, όταν είναι απαραίτητο, να πραγματοποιήσει επιθεωρήσεις σε εργοτάξια.
Το εμβόλιο της Moderna είναι ένα εμβόλιο με βάση το mNRA. Διαπιστώθηκε από το SAGE ότι είχε αποτελεσματικότητα 94,1%. Αν και το εμβόλιο παρέχεται ως κατεψυγμένο εναιώρημα στους –25 ºC έως –15 ºC σε φιαλίδιο πολλαπλών δόσεων, τα φιαλίδια μπορούν να αποθηκευτούν σε ψυγείο στους 2–8 ° C για έως και 30 ημέρες πριν από την απόσυρση της πρώτης δόσης, που σημαίνει ότι ο εξοπλισμός ψυχρής αλυσίδας μπορεί να μην είναι πάντα απαραίτητος για την ανάπτυξη του εμβολίου.
Ας σημειωθεί ότι για έκτακτη χρήση έχουν εγκριθεί επίσης το εμβόλιο της Johnson & Johnson, της Pfizer και της AstraZeneca που παράγεται από τη Νότια Κορέα το Serum Institute της Ινδίας.