Τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση της Αυστραλίας λανσάρισε μία ψηφιακή εφαρμογή με το όνομα COVIDSafe. Στόχος της είναι ο εντοπισμός και η ειδοποίηση των επαφών όσων έχουν μολυνθεί με κορονοϊό. Ο πρωθυπουργός, Σκότ Μόρισον, μάλιστα, προώθησε τη συσκευή λέγοντας ότι όσο περισσότεροι κατεβάσουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή τόσο πιο γρήγορα θα γίνει δυνατή η άρση περιορισμών και η επιστροφή στις εργασίες. Αυτό ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου στις 26 Απριλίου. 2 εκατομμύρια άτομα κατέβασε την εφαρμογή το πρώτο 24ωρο που έγινε διαθέσιμη.
Το σκεπτικό είναι μέσω της ψηφιακής ιχνηλάτησης επαφών θα εντοπιστούν άτομα που πιθανώς θα έχουν εκτεθεί και θα πρέπει να απομονωθούν με τη θέλησή τους φυσικά. Μέχρι στιγμής, όμως, έχουμε μόνο επιδημιολογικά δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι αυτές οι συσκευές θα μπορούν να ελέγξουν την πανδημία. Ορισμένοι θεωρούν ότι μπορεί να δώσουν μία ψευδαίσθηση ασφάλειας. Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι οι εφαρμογές εξαρτώνται από την ικανότητα του συστήματος υγείας να ακολουθήσει τους χρήστες, να τους τεστάρει και να τους παρέχει υποστήριξη κατά τη διάρκεια της καραντίνας/
Η επιδημιολόγος σε πανεπιστήμιο της Σινγκαπούρης, Χάνα Κλάπχαμ επισημαίνει το εξής: "Ελπίζω να δουλεύουν. Ανησυχώ, όμως, που πιστεύουμε ότι θα μας σώσει".
Πρόκληση αποτελεί το να αποδειχτεί ότι η εφαρμογή έχει μειώσει τις μολύνσεις αλλάζοντας την πορεία της πανδημίας.
O χρόνος είναι χρήμα
Το πρόβλημα με την ιχνηλάτηση επαφών με τον παραδοσιακό τρόπο είναι ότι μέχρι να γίνει ο εντοπισμός, ο ιός μπορεί ήδη να έχει εξαπλωθεί σε άλλες εστίες. Η συνέντευξη ανθρώπων, ο εντοπισμός όλων των επαφών τους και η προσπάθεια να πείσεις τους ανθρώπους που μολύνθηκαν να απομονωθούν μπορεί να πάρει σημαντικό χρονικό διάστημα. Στο μεταξύ μέχρι να φτάσει στο κάποιος να εξεταστεί θετικός για να ξεκινήσει η ιχνηλάτηση, ενδέχεται να έχει μεταδώσει τον ιό σε άλλους ανθρώπους.
Μέσω των smartphone, όμως μπορούν να εντοπιστούν 2 χρήστες που πλησιάζουν ο ένας τον άλλο με κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό. Έτσι, η εφαρμογή ειδοποιεί το χρήστη όταν κάποιος άλλος μολύνεται ακόμα και αν πρόκειται για έναν άγνωστο που έτυχε να κάτσει δίπλα του στο τρένο. Η τεχνολογική απάντηση είναι γρήγορη και άμεση.
Τεχνολογικά προβλήματα και προσωπικά δεδομένα
Η κινέζικη κυβέρνηση έχει εξελίξει ακόμα παραπάνω τη διαδικασία, παρακολουθώντας τις κινήσεις των πολιτών μέσω του κινητού τους για να εκτιμήσουν το ρίσκο μετάδοσης και να περιορίσουν την κίνησή τους. Τα δεδομένα της τοποθεσίας των κινητών μπορούν να εντοπίσουν πιθανά hot spot και να αναδείξουν ποιος έχει προσβληθεί από τον ιό.
Κυβερνητικά προγράμματα στη Νότια Κορέα, την Ινδία, την Ισλανδία, και σεπολιτείες της Αμερικής χρησιμοποιούν την τοποθεσία του κινητού για να παρακολουθήσουν τη μετάδοση του COVID-19. Η τεχνολογία GPS, όμως δεν είναι ακριβής αρκετά για να εκτιμήσει τις μικρές αποστάσεις ανάμεσα σε 2 κινητά και να καθορίσεις ποιες συναντήσεις εμπεριέχουν περισσότερο ρίσκο. Επιπλέον, η παρακολούθηση μέσω GPS θίγει ζητήματα προσωπικών δεδομένων, κάτι που μπορεί να προκαλέσει νομικά προβλήματα σε κάποιες χώρες.
Πολλές κυβερνήσεις αντί για τη χρήση της τοποθεσίας προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα χαμηλής ενέργειας ραδιοκύματα του Bluetooth. Ωστόσο, και αυτός ο τρόπος δεν είναι απαραίτητα ο πιο ακριβής για τον υπολογισμό των αποστάσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η άποψη του Τσιόδρα για την αξιοποίηση των ψηφιακών εφαρμογών
Για τη λύση που μπορούν να δώσουν οι ψηφιακές εφαρμογές στην καταγραφή της πορείας του νέου κορονοϊού μίλησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείο Υγείας, ο οποίος δήλωσε ότι έχει ασχοληθεί πολύ με το συγκεκριμένο ζήτημα. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι ψηφιακές εφαρμογές «αποτελούν ένα ζήτημα που αγγίζει την τεχνολογία, την εθελοντική συμμετοχή των ανθρώπων, τα προσωπικά δεδομένα. Όλα αυτά μπαίνουν στο πλαίσιο της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και γίνεται πολύς λόγος γι΄αυτές σε διεθνές επίπεδο».
Στη συνέχεια πρόσθεσε το εξής: «Στο Ηνωμένο Βασίλειο δοκιμάζουν μία επαφή τέτοια, η οποία βοηθάει τη ψηφιακή ιχνηλάτηση και ήδη έχουν διαπιστώσει πάρα πολλά προβλήματα και λένε ότι αυτό δε μπορεί να λειτουργήσει πριν περάσει ένας μήνας. Επίσης, σε όσα μέρη προσπάθησαν να το εφαρμόσουν δεν υπήρχε τόσο εντυπωσιακή συμμετοχή. Στην Αυστραλία π.χ. υπήρχε μία συμμετοχή 25%. Εγώ προσωπικά ο τρόπος που θα ήθελα να αξιοποιούνται οι ψηφιακές εφαρμογές είναι μέσω αυτών να μπορεί ο καθένας που έχει συμπτώματα να βρίσκει το κοντινότερο εργαστηριακό κέντρο, νοσοκομείο, μονάδα του ΕΟΔΥ για να ελεγχθεί. Αυτό θα ήταν ωραίο σαν μία ευκαιρία αναζήτηση βοήθειας και κάτι που θα το ξέρει ο τουρίστας ότι μπορεί η χώρα να τον ανιχνεύσει».
ΠΗΓΗ: https://bit.ly/2A2Qxna