Η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι η αναβολή επαναλειτουργίας των σχολείων μέχρι τις 7 Γενάρη έγινε για 2 λόγους. Πρώτον, λαμβάνοντας υπόψιν το πιο σημαντικό κριτήριο που είναι η εικόνα στις ΜΕΘ. «Αυτή δε βελτιώθηκε όπως θα θέλαμε. Έτσι, οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας μέσα και έξω από τα σχολεία θα μπορούσε εύκολα να επιβαρύνει τα επιδημιολογικά στοιχεία.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αμφισβητήθηκε το όφελος αφού παρέμεναν μόλις 7 μέρες μέχρι τις αργίες των Χριστουγέννων και εξ΄ού υπήρχε προβληματισμός για την αναστάτωση που θα προκαλούσε στα παιδιά ένα σύντομο άνοιγμα
Η καθηγήτρια, πάντως, ξεκαθάρισε, ότι αυτή η απόφαση δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την άποψη της Επιτροπής ότι η εκπαίδευση αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που θα επανέρχονται σε λειτουργία με την βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων.
Η κ. Παπαευαγγέλου συμπλήρωσε ότι αν και η τηλεκπαίδευση λειτουργεί πολύ καλά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, τίποτα δε μπορεί να αντικαταστήσει την εκπαίδευση με φυσική παρουσία. «Οι δημιουργικές σχέσεις αλλά και η αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών και των δασκάλων τους έχουν μεγάλη σημασία για την κοινωνική και συναισθηματική ολοκλήρωση των παιδιών και των εφήβων, τη σωματική και τη ψυχική τους υγείας».
Η καθηγήτρια κατέληξε ότι «εισηγούμαστε το άνοιγμα της σχολικής δραστηριότητας μετά τα Φώτα και θα συζητηθεί και τις επόμενες εβδομάδες».
Μείωση εισαγωγών - Σταθερή η πίεση στο ΕΣΥ
Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου παρατηρούμε μία σταθερή πορεία της πανδημίας στη χώρα μας χωρίς μεγάλες αλλαγές σε σχέση την προηγούμενη εβδομάδα με κύρια χαρ/κα τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων στις περισσότερες Π.Ε. με εξαίρεση κάποιες περιοχές «όπου ο τόπος βράζει».
Επίσης, παρατηρείται μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά διατηρείται η πίεση στο ΕΣΥ λόγω της πληρότητας των ΜΕΘ ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα.