Η πανδημία ανέδειξε τη σημασία του τομέα της Υγείας, όπως δείχνει έρευνα της IQVIA που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου, που διοργανώνει η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας & Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που διενεργήθηκε στο γενικό πληθυσμό, το 2020 η εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στον τομέα της Υγείας έχει αυξηθεί.
Μάλιστα, παρότι ο τομέας της Υγείας παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες και με ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 2017, συγχρόνως φαίνεται πως τον εμπιστεύονται περισσότερο από τα προηγούμενα έτη.
«Στην Ελλάδα οι πολίτες εμφανίζονται να εμπιστεύονται περισσότερο τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι εταιρείες τεχνολογίας. Όμως πρώτη φορά βλέπουμε ποσοστά στο 31% σε επίπεδα εμπιστοσύνης, γεγονός πολύ ενδιαφέρον αν σκεφτούμε ότι τα ποσοστά αυτά μας τα δίνουνε μέσω πανδημίας», ανέφερε η Μ. Τριανταφύλλου Head of Primary Intelligence της IQVIA.
Στην έρευνα, που εξέτασε πως έχει η πανδημία έχει επηρεάσει στο πεδίο της εμπιστοσύνης, ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να αξιολογήσουν το Σύστημα Υγείας, όπου και πάλι καταγράφεται αύξηση. Ειδικότερα, ενώ το 2019 ένα ποσοστό 11% έβλεπε θετικά το σύστημα υγείας, το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά 5% το 2020 φτάνοντας το 16%.
Από την άλλη, όμως, απαισιόδοξοι είναι πολίτες για την πορεία του δημόσιου συστήματος υγείας. Στην ερώτηση, αν θεωρούν πως τα επόμενα πέντε χρόνια το δημόσιο σύστημα υγείας θα βελτιωθεί ή θα χειροτερέψει, οι προσδοκίες είναι πιο απαισιόδοξες. «Το ποσοστό που μας έδωσε αισιόδοξα μηνύματα να πέφτει στο 33%», ανέφερε η κ. Τριανταφύλλου.
Η εμπιστοσύνη στο Υπουργείο Υγείας
Η έρευνα της IQVIA καταγράφει και τα ποσοστά εμπιστοσύνης απέναντι στα Υπουργεία. Το Υπουργείο Υγείας εμφανίζει μειωμένα ποσοστά, αλλά υπάρχει εξήγηση, σύμφωνα με την κ. Τριανταφύλλου.
Τα ποσοστά εμπιστοσύνης είναι παραδοσιακά υψηλότερα σε υπουργεία όπως το Υπουργείο Αμύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Προστασίας του Πολίτη και Τουρισμού.
«Το Υπουργείο Υγείας έχει ένα σκορ 24%, ποσοστό μικρότερο από το περσινό που ήταν 35%», σημειώνει η κ. Τριανταφύλλου, αλλά προσθέτει πως αν προσέξουμε τις μέσες τιμές, διαπιστώνουμε μια διακύμανση στην εμπιστοσύνη από το 22% στο 34% και στο 27%.
«Αυτή η διακύμανση σχετίζεται με την περίοδο διενέργειας της περσινής έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκελίγο καιρό μετά τις εκλογές. Όποτε υπήρχε ένας θετικός παφλασμός που ακολούθησε τις εκλογές, που οδήγησε σε αύξηση της εμπιστοσύνης», εξήγησε.
Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2020
To Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2020, με τίτλο «Δημόσια Υγεία & Πολιτική Οικονομία της πανδημίας COVID-19» πραγματοποείται φέτος διαδικτυακά από 7 έως 10 Δεκεμβρίου από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας & Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ) και το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-hecon), με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΔΥΥ) και της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φαρμακοοικονομίας,.
Στις εργασίες του Συνεδρίου, που αποτελεί το πιο σημαντικό συνέδριο στο πεδίο των επιστημών της υγείας και της έρευνας υπηρεσιών υγείας με ουσιαστική επίδραση στις πολιτικές υγείας, συμμετέχουν, όπως κάθε χρόνο, όλοι οι φορείς του υγειονομικού τομέα, καθώς επίσης και επαγγελματίες υγείας, επιστήμονες από τις κοινωνικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές σπουδές, δημόσιοι λειτουργοί, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και πανεπιστημίων -αν και αυτή τη φορά εξ αποστάσεως.