Το 2020 ήταν μια καταστροφική χρονιά για την παγκόσμια υγεία. Ένας προηγουμένως άγνωστος ιός έτρεξε σε όλο τον κόσμο, ο οποίος γρήγορα εμφανίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους δολοφόνους του, αναδεικνύοντας τις ανεπάρκειες των συστημάτων υγείας. Σήμερα, οι υπηρεσίες υγείας σε όλες τις περιοχές αγωνίζονται τόσο για την αντιμετώπιση του COVID-19, όσο και για την παροχή ζωτικής φροντίδας στους ανθρώπους.
Έτσι, το 2021, χώρες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να συνεχίσουν τη μάχη COVID-19 (αν και γνωρίζουμε ότι εξελίσσονται αποτελεσματικά εργαλεία). Θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να επιδιορθώσουν και να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας τους ώστε να μπορούν να παραδώσουν αυτά τα εργαλεία και να αντιμετωπίσουν τα βασικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που έχουν ως αποτέλεσμα ορισμένα τμήματα του πληθυσμού να υποφέρουν πολύ περισσότερο από άλλα.
Ο ΠΟΥ θα επιχειρήσει να σταθεί αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια βοηθώντας σε 5 τομείς. Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργαμισμός Υγείας θέτει τους εξής στόχους:
5 παγκόσμια θέματα υγείας για παρακολούθηση το 2021
1) Επιτάχυνση της πρόσβασης σε δοκιμές, φάρμακα και εμβόλια COVID-19
Μια κορυφαία προτεραιότητα το 2021 θα είναι να συνεχίσουμε τη δουλειά μας στους τέσσερις πυλώνες του ACT-Accelerator , να επιτύχουμε δίκαιη πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, δοκιμές και θεραπείες και να διασφαλίσουμε ότι τα συστήματα υγείας είναι αρκετά ισχυρά για να τα προσφέρουν. Η απόκτηση αποτελεσματικών εργαλείων σε όλους όσους τα χρειάζονται θα είναι το κλειδί για τον τερματισμό αυτής της πρώτης, οξείας φάσης της πανδημίας και για την επίλυση των κρίσεων υγείας και οικονομίας που προκάλεσε.
Οι στόχοι για το ACT-Accelerator το 2021 περιλαμβάνουν: διανομή 2 δισεκατομμυρίων εμβολίων, 245 εκατομμυρίων θεραπειών, καθιέρωση δοκιμών για 500 εκατομμύρια άτομα σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας που απαιτούνται για την υποστήριξή τους.
2) Αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην υγεία
Η πανδημία COVID-19 επέστησε την προσοχή στις βαθιές ανισότητες που εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ και εντός των χωρών, ορισμένες από τις οποίες επιδεινώνονται και κινδυνεύουν να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο. Το 2021 θα βασιστούμε στα πιο πρόσφατα δεδομένα του ΠΟΥ και θα στηριχθούμε σε διεθνείς δεσμεύσεις (και υφιστάμενες εργασίες) για την προώθηση της καθολικής κάλυψης για την υγεία και την αντιμετώπιση των ευρύτερων καθοριστικών παραγόντων της υγείας. Θα συνεργαστούμε με χώρες για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας που σχετίζονται με κρίσιμα ζητήματα, όπως εισόδημα, φύλο, εθνικότητα, διαβίωση σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές ή μειονεκτούσες αστικές περιοχές, εκπαίδευση, συνθήκες απασχόλησης / απασχόλησης και αναπηρία.
Θα επικεντρωθούμε σε βήματα που μπορεί να λάβει ο τομέας της υγείας για να εξασφαλίσει δίκαιη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλη τη διάρκεια της φροντίδας, καθώς και να συνεργαστεί με άλλους τομείς για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας.
Στο πλαίσιο της ετήσιας εκστρατείας μας, την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, 7 Απριλίου 2021, ο ΠΟΥ θα ζητήσει παγκόσμια δράση για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας.
3) Νέες προσπάθειες για την αντιμετώπιση μεταδοτικών ασθενειών
Τις τελευταίες δεκαετίες, ο ΠΟΥ και οι συνεργάτες του εργάστηκαν αποφασιστικά για να τερματίσουν τη μάστιγα της πολιομυελίτιδας, του HIV, της φυματίωσης και της ελονοσίας και για να αποτρέψουν τις επιδημίες ασθενειών όπως η ιλαρά και ο κίτρινος πυρετός. Το COVID-19 επέστρεψε μεγάλο μέρος αυτού του έργου το 2020. Έτσι, το 2021 θα βοηθήσουμε τις χώρες να λάβουν εμβόλια για την πολιομυελίτιδα και άλλες ασθένειες στους ανθρώπους που έχασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ως μέρος αυτής της ώθησης, θα εργαστούμε για τη βελτίωση της πρόσβασης στο εμβόλιο HPV ως μέρος της νέας παγκόσμιας προσπάθειας τέλος του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που ξεκινήσαμε το 2020.
Θα συνεργαστούμε με συνεργάτες για την εφαρμογή του νέου 10ετούς Χάρτη πορείας για παραμελημένες τροπικές ασθένειες (NTDs) , με τους παγκόσμιους στόχους και ορόσημα για την πρόληψη, τον έλεγχο, την εξάλειψη και την εξάλειψη 20 NTDs. Και θα εντείνουμε τις προσπάθειες για τον τερματισμό του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας και για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030 .
4) Καταπολέμηση της αντοχής στα φάρμακα
Οι παγκόσμιες προσπάθειες για τον τερματισμό των μολυσματικών ασθενειών θα επιτύχουν μόνο εάν διαθέτουμε αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία τους. Επομένως, θα είναι ζωτικής σημασίας να αξιοποιήσουμε το έργο που κάνουμε με τους εταίρους της One Health - τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OIE) - και με τα ενδιαφερόμενα μέρη όλων των τομέων για τη διατήρηση των αντιμικροβιακών.
Η νέα Παγκόσμια Ομάδα Ηγεσίας για την Αντιμικροβιακή Αντίσταση , η οποία περιλαμβάνει επικεφαλής της βιομηχανίας καθώς και πολιτικούς ηγέτες, θα συναντηθεί για πρώτη φορά τον Ιανουάριο για να συζητήσει τρόπους για την επιτάχυνση αυτού του κρίσιμου ζητήματος. Ταυτόχρονα, ο ΠΟΥ θα βελτιώσει περαιτέρω την παγκόσμια παρακολούθηση και θα συνεχίσει την υποστήριξή μας στα εθνικά σχέδια δράσης, διασφαλίζοντας ότι η μικροβιακή αντοχή εντάσσεται στην ενίσχυση του συστήματος υγείας και στα σχέδια ετοιμότητας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
5) Πρόληψη και θεραπεία NCDs και ψυχικής υγείας
Οι τελευταίες παγκόσμιες εκτιμήσεις υγείας του ΠΟΥ αποκάλυψαν ότι οι μη μεταδοτικές ασθένειες (NCD) ήταν υπεύθυνες για 7 από τις 10 κορυφαίες αιτίες θανάτου το 2019. Το 2020 είδαμε πόσο ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα άτομα με NCD στη COVID-19 και πόσο ζωτικής σημασίας είναι να διασφαλιστεί ότι προγράμματα διαλογής και θεραπείας για ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις είναι προσβάσιμα σε όλους όσους τα χρειάζονται όταν τα έχουν ανάγκη.
Αυτός θα είναι ένας μεγάλος στόχος το 2021, μαζί με ένα νέοGlobal Diabetes Compact και μια εκστρατεία για να βοηθήσει 100 εκατομμύρια ανθρώπους να σταματήσουν τον καπνό.
Είδαμε επίσης τον καταστροφικό αντίκτυπο της πανδημίας και τις επακόλουθες κλειδαριές, την οικονομική ασφάλεια και τον φόβο και την αβεβαιότητα στην ψυχική υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Το 2021 θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες για την επέκταση των υπηρεσιών για φροντίδα ψυχικής υγείας που βασίζεται στην κοινότητα και σε άτομα που ζουν σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις ή καταστροφές.