Αυτοί οι θρόμβοι μπορούν να αποσπαστούν και να ταξιδέψουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και να καταλήξουν στους πνεύμονες προκαλώντας πνευμονική εμβολή (ΠΕ). Η ΕΒΦΘ και η ΠΕ είναι γνωστές ως Φλεβική Θρομβοεμβολή, μια επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρα παθολογική κατάσταση που συμβάλλει στο θάνατο ενός στα τέσσερα άτομα παγκοσμίως.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου)η Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του ΑΠΘ, διοργανώνει αύριο το πρωί(9:30-11:30) δίωρη ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της ημέρας κατά μήκος της Εγνατίας οδού. «Αρωγός μας φέτος ο ΟΑΣΘ που ανταποκρινόμενος στο κάλεσμά μας, θα μας παραχωρήσει μικρό λεωφορείο που θα κάνει τη διαδρομή Πανεπιστήμιο- ΚΤΕΛ και το οποίο θα σταματά σε 5-6 βασικά σημεία της Θεσσαλονίκης (στάσεις ΟΑΣΘ: Βαρδάρι, Αριστοτέλους, Καμάρα, Αγίας Σοφίας, Κολόμβου, Σιδηροδρομικός σταθμός) και θα κατεβαίνουν οι φοιτητές και οι καθηγητές που θα επιβαίνουν σε αυτό (περίπου 20 άτομα), θα ενημερώνουν ολιγόλεπτα το κοινό της κάθε στάσης, θα μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια για τα θρομβωτικά επεισόδια (εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα μυοκαρδίου, πνευμονική εμβολή κ.ά.) και θα συνεχίσουν τη διαδρομή τους μέχρι το ΚΤΕΛ» σημειώνει ο καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ/ διευθυντής Α' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ Χρήστος Σαββόπουλος.
Η 13η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από δεκαετίας ως η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης από επιστημονικούς φορείς στην προσπάθειά τους να πληροφορήσουν το κοινό για την πάθηση και τις επιπλοκές της αυξάνοντας την επαγρύπνηση του πληθυσμού στα πρώιμα συμπτώματα των θρομβοεμβολικών νόσων. Το φετινό σύνθημα της καμπάνιας είναι «Κινηθείτε κατά της Θρόμβωσης».