Ειδικότερα ανέφερε ότι η Χαλκιδική έχει την παρουσία του στελέχους το οποίο πρόσθεσε πως βρίσκουμε όλο και περισσότερο σε ανθρώπους με υψηλό ιικό φορτίο και «δυστυχώς για εμάς σε ανθρώπους ασυμπτωματικούς»
Το δίκτυο ελέγχου των μεταλλάξεων και το αρνητικό σενάριο
Σχετικά με τον έλεγχο που γίνεται για τις μεταλλάξεις, ανέφερε ότι έχει στηθεί δίκτυο και όπου έγινε στοχευμένη εξέταση τα ποσοστά ήταν πάρα πολύ υψηλά - έφταναν μέχρι και το 40%.
Ύπαρχει δίκτυο γονιδιωματικής επιτήρησης του ιού από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας ΑΘηνών σε συνεργασία με πανεπιστήμια. Πρόσθεσε ότι αν επικρατήσουν στην Ελλάδα τότε μπορεί να έχουμε πρόβλημα μέχρι τις αρχές Μάρτη.
«Έχει αλληλουχίσει πάνω από 2 χιλιάδες δείγματα και έχει βρει κάτι σημαντικό. Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο. Είχαμε και δικές μας μεταλλάξεις στα στελέχη μας. Αν επικρατήσουν στην πατρίδα μπορεί να έχουμε πρόβλημα μέχρι τις αρχές Μάρτη. Γι΄αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση» κατέληξε στην ομιλία του.
Ο φόβος του για ανθεκτικότητα των μεταλλάξεων στο εμβόλιο
Ο κ. Τσιόδρας απέδωσε αυτές τις πιο ανθεκτικές μορφές μεταλλάξεων στην προσπάθεια του ιού να ξεφύγει από τα μέτρα και να μείνει στον κόσμο, να μην χαθεί. Δεν απέκλεισε να κάνει κάτι ίδιο και ως απάντηση στο εμβόλιο.
Παράλληλα. σχετικά με τις επιπτώσεις των μεταλλάξεων σημείωσε: «Μπορεί η μετάλλαξη να κάνει τον ιό πιο φιλικό στον άνθρωπο, μπορεί στο μέλλον να τον κάνει λιγότερο παθογόνο. Όταν, όμως, έχεις ταχύτατη διασπορά θα σου πιέσει το Σύστημα Υγείας αφόρητα».