Μετά την έλευση της πανδημίας, η επιστροφή στην κανονικότητα μοιάζει πιο κοντά από ποτέ. Η μία χώρα μετά την άλλη χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού την ώρα που τα κρούσματα με Όμικρον υποχωρούν. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι - εκτός αν ο ιός μεταλλαχθεί σε μία πιο ήπια μορφή - η «κανονική» ζωή στην οποία επιστρέφουμε θα είναι μικρότερη και με περισσότερες ασθένειες κατά μέσο όρο σε σχέση με πριν.
Στη καθημερινότητά μας έχει προστεθεί μία νέα σημαντική ασθένεια. Η COVID-19 συγκρίνεται συχνά με τη γρίπη, αλλά στην πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη. Πριν την έλευση των εμβολίων, της φυσικής ανοσίας και των θεραπειών, η θνησιμότητα της COVID-19 ήταν 10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με της γρίπης. Ακόμα και μετά, όμως, από αυτές τις σπουδαίες ανακαλύψεις προκαλεί έως και 2 φορές μεγαλύτερη θνησιμότητα.
https://twitter.com/jburnmurdoch/status/1492138139103768576
Το αντίκτυπο είναι χειρότερο επειδή ηCOVID-19 είναι πολύ πιο μεταδοτική. Επίσης, έχει χειρότερες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην καρδιά, τους πνεύμονες και την ψυχική υγεία σε σχέση με άλλες αναπνευστικές ασθένειες. Τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση της σοβαρής νόσου και του θανάτου αλλά δεν είναι τέλεια. Τα νέα στελέχη δοκιμάζουν τις αντοχές των εμβολίων και η προστασία κατά τη μόλυνση είναι μικρότερη ενώ φθίνει μετά από λίγους μήνες.
Αν και είναι απίθανο να χάσουμε όλη την προστασία που αποκτήσαμε έναντι τη σοβαρής νόσου, η επιστροφή στην κανονικότητα, μπορεί να οδηγήσει σε πολλές επαναλοιμώξεις με COVID τα επόμενα χρόνια. Η μεγάλη πλειοψηφία θα τα καταφέρει αλλά κάποιοι θα πεθάνουν και περισσότεροι θα δουν την υγεία τους να «πληγώνεται» για αρκετό καιρό. Πολλά άτομα με ήπια νόσο θα χρειαστούν χρόνο μακριά από τη δουλειά.
Εν συντομία, ο κόσμος πριν το 2020 δεν υπάρχει πια.
Πώς να ζήσουμε στη μετά-COVID εποχή
Για να συνεχίζουμε να ζούμε χωρίς περιορισμένες ελευθερίες πρέπει να προσαρμοστούμε. Μπορούμε να αποδεχτούμε ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και να προσαρμοστούμε με βάση ό,τι μάθαμε αυτά τα δύο χρόνια. Αυτές είναι 8 αλλαγές κλειδιά που μπορούν να μειώσουν τον μελλοντικό αντίκτυπο της COVID.
1. Οι εξωτερικοί χώροι είναι σε μεγάλο βαθμό ασφαλείς - Επομένως, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο αέρας σε εσωτερικούς χώρους ανακυκλώνεται. Αυτό θα χρειαστεί μεγάλη επένδυση για τη βελτίωση του εξαερισμού και για το καθαρισμό του αέρα.
2. Τα εμβόλια παραμένουν κρίσιμα - Πρέπει να εμβολιάσουμε όλο τον κόσμο όσο πιο γρήγορα γίνεται για να σώσουμε ζωές και να επιβραδύνουμε την ανάδυση νέων στελεχών. Επίσης, πρέπει να εργαστούμε για την κατασκευή εμβολίων που προσφέρουν μεγαλύτερης διάρκειας προστασία.
3. Μάθαμε ότι η έγκαιρη δράση είναι κρίσιμη για τον περιορισμό των επιδημιών και την αποτροπή διασποράς σε άλλες χώρες. Επομένως, χρειάζεται επένδυση στην παγκόσμια παρακολούθηση των νέων στελεχών COVID και άλλων μολυσματικών ασθενειών.
4. Οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη συστήματα παρακολούθησης για σοβαρές μολυσματικές ασθένειες (όπως η γρίπη και η ιλαρά). Οι χώρες πρέπει να προσθέσουν τη μόνιμη παρακολούθηση των ποσοστών μόλυνσης με COVID στα υπάρχοντα προγράμματά τους για να συνεχίσουν να παρατηρούν την κυκλοφορία της COVID στην κοινότητα.
5. Ακόμα γνωρίζουμε πολύ λίγα για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της COVID, αν και ξέρουμε ότι μπορεί να προκαλέσει ζημιά διαρκείας σε διάφορα όργανα (LONG COVID). Πρέπει να επενδύσουμε στην κατανόηση και τη θεραπεία αυτού του συνδρόμου.
6. Πολλά συστήματα υγείας δυσκολεύονταν πριν την πανδημία και έχουν πληγεί ακόμα περισσότερο από την COVID-19. Η επένδυση στα συστήματα υγείας είναι επιτακτική, ειδικά σε χειμερινές σεζόν που το πρόσθετο βάρος της COVID θα φανεί περισσότερο.
7. Η COVID έχει χτυπήσει περισσότερο τους μη προνομιούχους. Αυτούς που δυσκολεύονται περισσότερο να απομονωθούν και ζουν σπίτι με πολλά άτομα μαζί. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και η χειρότερη υγεία στους λιγότερο προνομιούχους, οδηγεί σε χειρότερη έκβαση νόσου. Οι χώρες χρειάζεται να επενδύσουν στη μείωση των ανισοτήτων: στην υγεία, στη στέγαση, στην εργασία, στην παιδεία. Αυτό θα μας κάνει όλους πιο δυνατούς σε μελλοντικές επιδημίες.
8. Θα υπάρξουν μελλοντικά κύματα της COVID. Τα παραπάνω θα μειώσουν τη συχνότητα και τη δυναμική τους. Τα εθνική συστήματα παρακολούθησης θα βοηθήσουν στο γρήγορο εντοπισμό επιδημιών. Μία απάντηση, για παράδειγμα, περιλαμβάνει διαγνωστικά τεστ, την επαναφορά της μάσκας και την τηλεργασία όπου χρειάζεται
Τέτοια πλάνα θα μας επιτρέψουν να αποφύγουμε γενικευμένα lockdown. Το να αρνηθούμε να ζούμε με την COVID-19, παριστάνοντας ότι επιστρέψαμε στις εποχές πριν το 2020, θα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για μελλοντικά lockdown.
ΠΗΓΗ: theconversation