Καθώς οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού προχωράνε σε ένα κομμάτι του πλανήτη, η ελπίδα για επιστροφή στην κανονικότητα έχει μεγαλώσει. Ήδη στη Μ. Βρετανια, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και σε χώρες της Ε.Ε. απελευθερώνονται ορισμένες δραστηριότητες και ο κόσμο απολαμβάνει κάποιες ελευθερίες ξανά.
Ωστόσο, βρισκόμαστε ακόμα πολύ μακριά από την εξαφάνιση του ιού. Το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η μετατροπή του ιού σε εποχιακού, κάτι που πρέπει να μας προετοιμάσει γι αυτό που έρχεται. Τα εμβόλια μπορεί να αποτελούν ένα τεράστιο όπλο αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάντα θα υπάρχουν ανεμβολίαστοι άνθρωποι. Επίσης, σε ορισμένες χώρες θα αργήσουν πολύ να φτάσουν τα εμβόλια. Επομένως, γι αυτές τις περιπτώσεις η παρουσία θεραπευτικών επιλογών είναι πολύ κρίσιμη για την ανάρρωση των ασθενών με COVID και την αποφυγή θανάτων.
Τι, όμως, μας επιφυλάσσει το μέλλον όσον αφορά την ιατρική περίθαλψη των ασθενών COVID;
Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα φάρμακα
Τα καλά νέα είναι ότι μαθαίνουμε όλο και περισσότερο για το πώς να αντιμετωπίζουμε άτομα με COVID-19. Χάρη στη δοκιμή Recovery που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, γνωρίζουμε τώρα ότι το φθηνό και ευρέως διαθέσιμο στεροειδές δεξαμεθαζόνη μειώνει τους θανάτους σε άτομα που νοσηλεύονται με COVID-19 και χρειάζονται οξυγόνο. Υπάρχουν επίσης ενθαρρυντικά αποτελέσματα που δείχνουν ότι τα φάρμακα tocilizumab και sarilumab μπορεί να έχουν ρόλο στη θεραπεία σοβαρών ασθενών, που νοσηλεύονται. Αυτά τα φάρμακα δρουν μειώνοντας τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού στη COVID-19. Διεξάγεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν συνθετικά «μονοκλωνικά» αντισώματα ή εισπνεόμενα στεροειδή μπορούν να αποτρέψουν την υποβάθμιση και την εισαγωγή στο νοσοκομείο .
Τα άτομα που νοσηλεύονται με COVID-19 διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος . Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι φάρμακα αραίωσης αίματος μπορούν να αποτρέψουν και να θεραπεύσουν τους θρόμβους COVID-19 και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα . Ωστόσο, η αυξημένη χρήση παραγόντων αραίωσης αίματος θα αυξήσει τον αριθμό των ατόμων που αντιμετωπίζουν τις αναγνωρισμένες παρενέργειες τους, συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας. Η ευρύτερη χρήση αυτών των φαρμάκων θα απαιτήσει να επιτύχουμε την κατάλληλη ισορροπία και να διασφαλίσουμε ότι παρακολουθούμε προσεκτικά τους ασθενείς. Αν και οι προόδους παραπάνω είναι μνημειώδεις, τα φάρμακα και οι δοκιμές από μόνες τους δεν αρκούν . Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι βρίσκονται στο επίκεντρο της φροντίδας που παρέχουμε.
Ο βραχνάς των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων από COVID
Ορισμένα άτομα συνεχίζουν να αισθάνονται τον αντίκτυπο του COVID στον οργανισμό τους ακόμα και μήνες μετά την ανάρρωσή τους. Μια μελέτη που δεν έχει αναθεωρηθεί από άλλους επιστήμονες - υποδηλώνει ότι σχεδόν οι μισοί άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 αναφέρουν ότι δεν αισθάνονται ότι έχουν ανακάμψει πλήρως κατά μέσο όρο επτά μήνες αργότερα. Πράγματι, ένα στα δέκα από όλα τα άτομα με COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, θα έχουν συνεχιζόμενα σχετικά συμπτώματα μερικούς μήνες αργότερα. Αυτό υποδηλώνει ότι θα υπάρχουν εκατομμύρια που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία σε όλο τον κόσμο.
Είναι δύσκολο να προβλέψεις ποιος θα αναπτύξει τη λεγόμενη Long COVID. Εκτός από την ηλικία και την παχυσαρκία, οι συνήθεις παράγοντες κινδύνου για τη νόσο COVID-19 δεν συσχετίζονται με τον μακρύ κίνδυνο COVID. Σε αντίθεση με την οξεία νόσο του COVID-19, οι γυναίκες σε ηλικία εργασίας πιθανότατα να επηρεαστούν από τη Long COVID , σύμφωνα με άλλη μελέτη πριν από την εκτύπωση.
Είναι σαφές ότι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη μελλοντικών περιπτώσεων Long COVID θα είναι να αποφευχθεί η μόλυνση από την αρχή. Αλλά για όσους αποκτούν Long COVID, υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο που ασχολούνται με αυτές τις υποθέσεις. Ωστόσο, τα τεκμηριωμένα προγράμματα θεραπείας και επιστροφής στην εργασία για τη COVID-19 παραμένουν σπάνια. Η συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων για τη θεραπεία του Long COVID θα απαιτήσει καλύτερη αναγνώριση, διάγνωση και αναφορά ασθενειών.
Εικονική υγειονομική περίθαλψη
Καθ 'όλη τη διάρκεια της πανδημίας, οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας έπρεπε να εξοικειωθούν με τις τηλεδιασκέψεις. Στο μέλλον, θα υπάρξει μια πιο συνδυασμένη προσέγγιση στην επικοινωνία. Αυτό θα συνδυάσει προσωπικές διαβουλεύσεις, βίντεο, τηλέφωνο και αμφίδρομες πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων. Είναι επίσης πιθανό ότι άλλες ψηφιακές καινοτομίες όπως οι φορητές συσκευές παρακολούθησης θα γίνουν πιο διαδεδομένες.
Πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η πρόοδος δεν θα παραμελήσει άτομα με περιορισμένη πρόσβαση στο Διαδίκτυο , συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των φτωχότερων νοικοκυριών, των μαθητών με ειδικές ανάγκες, των ατόμων με γλωσσικά εμπόδια και των μεταναστών.
Τέλος, θα πρέπει να δοθεί ξανά η δέουσα προσοχή στην θεραπεία των υπόλοιπων ασθενειών, καθώς είναι γεγονός ότι επί πανδημίας έχει διαταραχθεί η λειτουργία των υπόλοιπων υπηρεσιών υγείας.
ΠΗΓΗ: conversation