Η χώρα μας «πληγώνεται» τις τελευταίες μέρες από πυργκαγιές που «καίνε» τα πάντα στο πέρασμά τους. Οι Πνευμονολόγοι συστήνουν στους πολίτες να παραμείνουν σε δροσερούς ή εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους με τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφύγουν την έκθεση τους στον κάπνο της πυργκαγιάς.
Ο καπνός της πυρκαγιάς μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβής για τους πνεύμονες, ειδικά για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με άσθμα, ΧΑΠ και βρογχίτιδα ή χρόνια καρδιακή νόσο ή διαβήτη.
Οι κίνδυνοι από την εισπνοή του καπνού της πυρκαγιάς
Ένας από τους πολλούς ρύπους που βρίσκονται στον καπνό πυρκαγιάς είναι η σωματιδιακή ρύπανση, η οποία είναι ένα μείγμα πολύ μικροσκοπικών στερεών και υγρών σωματιδίων που αιωρούνται στον αέρα. Πόσο μικροσκοπικά; Πολλά από τα σωματίδια στον καπνό πυρκαγιάς δεν είναι μεγαλύτερα από το ένα τρίτο της διαμέτρου των μαλλιών σας. Αυτά τα σωματίδια είναι τόσο μικρά που εισέρχονται και παραμένουν βαθιά στους πνεύμονες.
Η σωματιδιακή ρύπανση προκαλεί κρίσεις άσθματος, εμφράγματα και εγκεφαλικά - και μπορεί να σκοτώσει. Μελέτες σε παιδιά στην Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που ανέπνεαν τον αέρα από καπνό κατά τη διάρκεια πυρκαγιών είχαν περισσότερο βήχα, συριγμό, βρογχίτιδα, κρυολογήματα και ήταν πιο πιθανό να χρειαστεί να πάνε στο γιατρό ή στο νοσοκομείο για αναπνευστικά αίτια, ειδικά από άσθμα.
Μια άλλη απειλή από τον καπνό των δασικών πυρκαγιών είναι το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) - ένα άχρωμο, άοσμο αέριο που είναι συνηθέστερο στα στάδια της καύσης της φωτιάς και σε κοντινή απόσταση από τη φωτιά. Η εισπνοή CO μειώνει την παροχή οξυγόνου στα όργανα και τους ιστούς του σώματος και μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, ναυτία, ζάλη και, σε υψηλές συγκεντρώσεις ακόμη και στον πρόωρο θάνατο.
Οι πυρκαγιές απελευθερώνουν πολλές άλλους επιβλαβείς ρύπους, συμπεριλαμβανομένων των οξειδίων του αζώτου και πολλών επικίνδυνων ατμοσφαιρικών ρύπων.
Πυρκαγιά: Οι περιοχές της Αττικής με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική επιβάρυνση
Σε αυτές τις περιοχές της Αττικής συγκεντρώνεται αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη ποσότητα ρύπων στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της πυρκαγιάς:
- Αχαρνές
- Νέα Φιλαδέλφεια
- Περιστέρι
Πληροφορίες: lung.org