Σε μία έρευνα που έγινε το 1999, από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Hartford στα πλαίσια της οποίας 15 άτομα και μελετήθηκαν 372 όνειρα τους, διαπιστώθηκε πως υπάρχουν οπτικά ερεθίσματα στα όνειρα των τυφλών ανθρώπων.
Παρόλο που οι κινήσεις των ματιών τους ήταν λιγότερες κατά τη διάρκεια του ύπνου REM από τους συμμετέχοντες χωρίς προβλήματα όρασης, οι τυφλοί συμμετέχοντες ανέφεραν τις ίδιες ονειρικές αισθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του οπτικού περιεχομένου.
Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν τυφλοί βλέπουν και αυτοί όνειρα όπως όλοι μας. Η βασική διαφορά είναι πως στα όνειρα τους δεν μπορούν να δουν εικόνες αλλά η εξέλιξη των πραγμάτων γίνεται με τις υπόλοιπες τους αισθήσεις. Ήχοι, μυρωδιές και η αφή δημιουργούν ένα όνειρο. Όπως δηλαδή και στον ξύπνιο τους.
Από την άλλη πλευρά, όσοι έχασαν την όραση τους μετά την ηλικία των επτά ετών, έχουν τη δυνατότητα να δουν εικόνες, τις οποίες η μνήμη τους έχει αποτυπώσει. Ίσως, μερικές φορές να δημιουργήσουν και εικόνες με τη φαντασία τους αλλάζοντας όσα έχουν ήδη δει.
Επιπλέον, τα άτομα δίχως τη δυνατότητα όρασης στερούνται του REM ή έχουν μικρό εύρος. Για όσους δεν γνωρίζετε για το REM είναι οι γρήγορες μετακινήσεις των ματιών, οι οποίες δημιουργούν μια σειρά σπασμωδικών μετακινήσεων των ματιών στον ύπνο.