Μέχρι το τέλος του 2022, περισσότερες από 650 εκατομμύρια μολύνσεις από covid 19 είχαν αναφερθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων είναι πιθανότατα πιο υψηλός, από το αναγραφόμενο αριθμό, καθώς τα κρούσματα όλο και αυξάνονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες κάθε εβδομάδα.
Την ίδια στιγμή η επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρωθεί στην κατανόηση του αντίκτυπου του κορονοϊού στη σωματική υγεία, την ψυχική υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.
Στο πρώιμο στάδιο της πανδημίας, οι επιστήμονες διερεύνησαν πώς ο κορονοϊος επηρέασε την ποιότητα του ύπνου.
Το κύριο εύρημα ήταν πως η ποιότητα του ύπνου ήταν χειρότερη την περίοδο του lockdown.
Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πώς η μόλυνση από κορονοϊο επηρεάζει εκτός από την ποιότητα του ύπνου και τα όνειρα μας.
Η πιο πρόσφατη μετα-ανάλυση, μια ανασκόπηση όλης της τρέχουσας διαθέσιμης επιστημονικής βιβλιογραφίας, εκτιμά ότι το 52% των ατόμων που προσβάλλονται από κορονοϊο υποφέρουν από διαταραχές ύπνου τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την μόλυνση.
Ο πιο κοινός τύπος διαταραχής ύπνου που αναφέρεται είναι η αϋπνία.
Τα άτομα με αϋπνία συνήθως δυσκολεύονται να κοιμηθούν και ακόμη και αν τα καταφέρουν ξυπνούν κατα την διάρκεια της νύχτας και αρκετά νωρίς το πρωί.
Οι διαταραχές αυτές στον ύπνο, μερικές φορές, επιμένουν ακόμη και μετά την ανάρρωση από τη μόλυνση.
Μια μελέτη στην Κίνα διαπίστωσε ότι το 26% των ατόμων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με κορονοϊο εμφάνισαν συμπτώματα αϋπνίας δύο εβδομάδες αφού πήραν εξιτήριο.
Επίσης, και μια αμερικανική μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που είχαν μολυνθεί με covid 19 ήταν πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο από τα άτομα που δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό.
Διαταραχές ύπνου και Long Covid
Κι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από τον κορονοϊό σχετικά γρήγορα, ορισμένοι συνεχίζουν να «βασανίζονται» από τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα του.
Τα άτομα που πάσχουν από Long Covid φαίνεται πολύ πιθανό να αντιμετωπίζουν πιο έντονα προβλήματα ύπνου.
Μια μελέτη του 2021 ερεύνησε περισσότερα από 3.000 άτομα με Long Covid και διαπίστωσε πως το 80% των συμμετεχόντων αντιμετώπιζαν διαταραχές ύπνου, μεταξύ αυτών την αϋπνία.
Μια πιο πρόσφατη μελέτη συνέλεξε δεδομένα τόσο για τη διάρκεια όσο και για την ποιότητα του ύπνου χρησιμοποιώντας έξυπνα βραχιολάκια.
Επίσης, διαπιστώθηκε πως οι συμμετέχοντες με Long Covid κοιμόντουσαν λιγότερο σε σχέση με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν νοσήσει.
Η απώλεια βαθύ ύπνου είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς αυτός ο τύπος ύπνου μειώνει το πόσο κουρασμένοι νιώθουμε και ενισχύει τη συγκέντρωση και τη μνήμη.
Η έλλειψη βαθύ ύπνου μπορεί να είναι εν μέρει υπεύθυνη για την κοινώς αναφερόμενη «ομίχλη του εγκεφάλου».
Το γεγονός ότι κορονοϊος συχνά «παρεμβαίνει» στον ύπνο είναι επίσης ανησυχητικό επειδή ο ύπνος βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.
Γιατί ο covid 19 επηρεάζει τον ύπνο;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η μόλυνση από covid 19 μπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο.
Μια ανασκόπηση εντόπισε φυσιολογικούς, ψυχολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Ο κορονοϊος μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που ελέγχουν τις καταστάσεις αφύπνισης και ύπνου.
Η κακή ψυχική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου και το αντίστροφο.
Υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της σύλληψης του covid 19 και των προβλημάτων ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα της κατάθλιψης και του άγχους. Αυτό μπορεί να προκληθεί από ανησυχίες για ανάκαμψη, μοναξιά ή κοινωνική απομόνωση. Τέτοιες ανησυχίες μπορεί να κάνουν τον ύπνο πιο δύσκολο.
Εν τω μεταξύ, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με covid 19μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόσθετες δυσκολίες προσπαθώντας να κοιμηθούν σε πολυσύχναστα νοσοκομειακά περιβάλλοντα όπου ο ύπνος συχνά διαταράσσεται από τον θόρυβο, τη θεραπεία και άλλους ασθενείς.
Πώς ο covid 19 επηρεάζει τα όνειρα
Το International COVID-19 Sleep Study, ένα παγκόσμιο ερευνητικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει επιστήμονες ύπνου από 14 χώρες, δημοσίευσε πρόσφατα τα ευρήματά του για τα όνειρα.
Η μελέτη εξέτασε μολυσμένους και μη συμμετέχοντες προκειμένου να γίνει γνωστό κατα πόσο επηρεάστηκαν τα όνειρα τους.
Τα ευρήματα έδειξαν πως και οι δύο ομάδες είχαν περισσότερα όνειρα μετά την έναρξη της πανδημίας από ό,τι πριν.
Ακόμη, οι μολυσμένοι συμμετέχοντες είχαν περισσότερους εφιάλτες από τους μη νοσούσαντες.
Ωστόσο, δεν υπάρχει εξήγηση για το πως η μόλυνση με covid 19 μπορεί να αυξήσει τους εφιάλτες.
Η κακή ψυχική υγεία θα μπορούσε να είναι μια πιθανή απάντηση καθώς είναι γνωστό πως εξαιτίας αυτής ενδέχεται τα άτομα να βλέπουν συχνά εφιάλτες στον ύπνο τους.
Το άγχος και η κατάθλιψη είναι δύο συμπτώματα της κακής ψυχικής υγείας των ασθενών που αντιμετώπιζαν προβλήματα στον ύπνο.
8 συμβουλές για καλύτερο ύπνο
Ο ύπνος όπως είναι γνωστό επηρεάζεται συχνά από την κατάσταση ψυχικής και σωματικής υγείας που βρισκόμαστε.
Η έρευνα που έφερε στην επιφάνει το the conversation, δείχνει έναν ακόμη λόγο που μπορεί να επηρεαστεί η ποιότητα του ύπνου και αυτός είναι ο κορονοϊος.
Ωστόσο, υπάρχουν «λύσεις» για όλα, καθώς τόσο η βραχυπρόθεσμη όσο και η μακροχρόνια αϋπνία μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν με την γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) στην οποία μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω του γιατρού σας.
Για λιγότερο σοβαρά προβλήματα ύπνου, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία για τη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία της Αϋπνίας έχει συντάξει συστάσεις, οι οποίες είναι βασισμένες σε αρχές που εφαρμόζονται στη CBT, τις οποίες μπορείτε να ακολουθήσετε στο σπίτι.
Αυτές οι συστάσεις που προτείνονται είναι οι εξής:
-
Να τηρείτε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου-αφύπνισης
-
Να περιορίζετε τις αρνητικές σκέψεις που σας δημιουργούν άγχος
-
Να πηγαίνετε στο κρεβάτι σας μόνο για να κοιμηθείτε
-
Να πηγαίνετε για ύπνο και σηκώνεστε μόνο όταν νιώθετε την τάση να το κάνετε
-
Να μοιράζεστε τις σκέψεις, τα συναισθήματα, το στρες και το άγχος με την οικογένεια και τους φίλους σας
-
Να σβήνετε τα φώτα πριν κοιμηθείτε καθώς με αυτό τον τρόπο μειώνεται πιθανές διαταραχές στον ύπνο λόγω της έκθεσης στο φως.
-
Να γυμνάζεστε όσο το δυνατόν την ημέρα παρά τη νύχτα.
-
Να αποφεύγετε το φαγητό πριν κοιμηθείτε.
Πηγή: the conversation