H Νότια Κορέα και η Γερμανία θεωρούνται από τις χώρες που χειρίστηκαν με επιτυχία την πανδημία. Η πρώτη, χώρα γειτονική με την Κίνα, έλαβε αμέσως αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης έκανε μεγάλο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων και είχε επιτυχίες στην ηλεκτρονική ιχνηλάτηση του κορωνοϊού ενώ θα πρέπει να ευνοήθηκε και από το ότι τα σύνορά της είναι εύκολα να ελεγχθούν.
Η Γερμανία είχε τη χαμηλότερη πληθυσμιακή αναλογία θανάτων από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες κάτι που προφανώς συνδέεται με την ταχύτητα λήψης μέτρων, τον μεγάλο αριθμό εξετάσεων αλλά και τη συγκριτικά με άλλες χώρες πολύ καλή κατάσταση του υγειονομικού της συστήματος υγείας.
Τις τελευταίες ημέρες, τα πράγματα δείχνουν πόσο εύθραυστες είναι οι θετικές επιδόσεις μιας χώρας στο πεδίο της πανδημίας. Η μερική άρση των μέτρων περιορισμού της κίνησης των πολιτικών και του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς και των σχολείων οδήγησε σε μια αναζωπύρωση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων. Στην κορεατική πρωτεύουσα, τη Σεούλ, ένας καινούριος θύλακας κρουσμάτων προέκυψε τη στιγμή που δεν το περίμενε κανείς ενώ στη Γερμανία ο περίφημος αριθμός μετάδοσης του ιού που είχε πέσει στο 0,65 δείχνει να παίρνει την ανιούσα.
Οι ανησυχητικές αυτές ενδείξεις δεν περιορίζονται μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Στην Κίνα αναφέρονται μεμονωμένες –προς το παρόν- αναζωπυρώσεις των κρουσμάτων ενώ το χειρότερο παράδειγμα είναι η Σιγκαπούρη που μέσα σε ένα μήνα είδε τα ενεργά κρούσματα να δεκαπλασιάζονται. Φυσικά, όλα αυτά ήταν επιστημονικά αναμενόμενα και προς το παρόν δεν συνιστούν αυτό που θα λέγαμε δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Εάν όμως επεκταθούν μπορεί εκτός από αύξηση των ανθρώπινων απωλειών να μειώσουν και τις ψυχολογικές αντοχές των πολιτών προκειμένου να υποστούν νέους περιορισμούς.
Αν κάτι μπορεί να διδαχθεί κανείς από αυτά τα παραδείγματα είναι πως το «άνοιγμα» της κοινωνίας και της αγοράς πρέπει να είναι προσεκτικό από πλευράς αρχών και οι περιορισμοί του να τηρηθούν ευλαβικά από τους πολίτες. Κι όλα αυτά, γιατί όπως είπε ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Γιάε-Ιν και αναφέρει το CNN σε σχετικό ρεπορτάζ η πανδημία του κορωνοϊού «Δεν τελειώνει μέχρι να τελειώσει».