Η καθηγήτρια παιδιατρικής τόνισε ότι σε όλο τον πλανήτη παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων με πιθανότερη αιτία τις νέες μεταλλάξεις. Υπενθύμισε ότι η βρετανική μετάλλαξη έχει ήδη εμφανιστεί σε 106 χώρες και η νοτιοαφρικανική σε 56.
Το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνεται με το 7ημερο κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων να φτάνει τα 1.900 κρούσματα, «έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στις τελευταίες 15 μέρες». Ο αριθμός των τεστ αυτήν την εβδομάδα ξεπέρασαν τα 44 χιλιάδες κατά μέσο όρο, με το δείκτη θετικότητα να αγγίζει το 4%.
Προχώρησε, μάλιστα, σε μία δυσάρεστη πρόβλεψη για την επόμενη εβδομάδα, λέγοντας ότι αναμένεται να διασωληνωθούν περίπου 200 άτομα. «Σήμερα οι διασωληνωμένοι συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται στις ΜΕΘ κατά μέσο όρο 1 εβδομάδα περισσότερο σε σχέση με παλιότερα»
Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην Επικράτεια φτάνει τα 16.500. Τα νέα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως στις ηλικίες 20-60 ετών λόγω της έντονης κινητικότητας. Αισιοδοξία προκαλεί η μείωση διαγνώσεων στους άνω των 75 από τα μέσα Φλεβάρη και μετά «γεγονός που ενδεχομένως συνδέεται με την εμβολιαστική κάλυψη των πληθυσμών αυτών».
Σχεδόν 9/10 κλίνες ΜΕΘ COVID στην Αττική είναι κατειλημμένες
Στη Αττική καταγράφεται και αυτήν την εβδομάδα αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές με περισσότερα από 8.100 ενεργά κρούσματα το τελευταίο 15νθήμερο.
Μόνο στην Αττική συνολικά στην 1η και 2η ΥΠΕ έγιναν 1.600 εισαγωγές μέσα στην τελευταία εβδομάδα ενώ 196 άτομα διασωληνώθηκαν. Έτσι, η πληρότητα των ΜΕΘ COVID στην Αττική φτάνει το 87% στην Αττική παρόλο που έχουν αυξηθεί οι διαθέσιμες κλίνες. Στην Επικράτεια το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 63%.
Όσον άφορά τον δείκτη θανάτων ανά επιβεβαιωμένο κρούσματα παραμένει χαμηλός, με συνέπεια η χώρα μας να μην εμφανίζει αυξημένη θνητότητα.
Πέρα από την Αττική, όμως, το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται στις περισσότερες Π.Ε. Ενδεικτικά στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται αύξηση της τάξεως του 37% και υπολογίζονται σχεδόν 2 χιλιάδες ενεργά κρούσματα. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων αυξήθηκε σημαντικά με 330 ημερήσιες εισαγωγές κατά μέσο όρο στην Επικράτεια ενώ περισσότεροι από 3.200 ασθενείς νοσηλεύονται στην Επικράτεια αυτή τη στιγμή.
Αττική και Κρήτη πλήττονται από μεταλλάξεις
Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου η επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου οφείλεται σε πολλούς λόγους. Στο χειμωνιάτικο καιρό που μας ανάγκασε να κλειστούμε σε κλειστούς χώρους. Επιπλέον συνέβαλαν και οι μεταλλάξεις, και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ το 60-70% των νέων κρουσμάτων αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη ενώ τόσο στην Αττική όσο και στην Κρήτη, μέχρι και το 90% των κρουσμάτων οφείλεται στο βρετανικό στέλεχος.
«Όλοι αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με τη χαλάρωση κάποιας μερίδας πληθυσμού είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα μας. Όμως, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα νέα μέτρα δε δούλεψαν. Ας σκεφτούμε που θα ήμασταν τώρα αν δεν υπήρχαν αυτά τα μέτρα. Σε σύγκριση με άλλες χώρες είχαμε ηπιότερη αύξηση των και αυτό οφείλεται κυρίως στο φιλότιμο των Ελλήνων που ακολουθούν στην πλειοψηφία τους τα μέτρα» συμπλήρωσε.