Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου το επιδημιολογικό φορτίο στην Επικράτεια αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα. Η καθηγήτρια επιχείρησε να εξηγήσει αυτή την άνοδο πέρα από τη μη τήρηση των μέτρων λόγω της φυσιολογικής κόπωσης.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε «πολλές μικρές πυρκαγιές-εξάρσεις» στις περισσότερες Π.Ε. της χώρας. Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι παρατηρούνται πολλές μικρές συρροές κρουσμάτων μετά από συναντήσεις σε σπίτια, σε εργασιακούς ΄χώρους αλλά και σε κλειστές δομές. «Με τόσες πολλές μικρές συρροές δε μπορεί να σβήσει η φωτιά για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τις δραστηριότητες».
Παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι δεν υπήρξε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου που περιμέναμε μετά το νέο lockdown στην Αττική.
«Πιθανότατα γιατί η διασπορά του ιού στην κοινότητα ήταν μεγαλύτερη ή γιατί δε μας βοήθησε ο καιρός» ανέφερε και πρόσθεσε το εξής: «Σίγουρα συμβάλλει σημαντικά και η επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών. Γνωρίζουμε ότι αυτά μεταδίδονται πιο εύκολα από τον έναν άνθρωπο στον άλλο»
Ας σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν απομονωθεί στην Επικράτεια περισσότερα από 1000 μεταλλαγμένη στελέχη στην Επικράτεια.
Σχεδόν όλες οι ΜΕΘ COVID στην Αττική είναι κατειλημμένες
Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική είναι εμφανής. Η πληρότητα των ΜΕΘ COVID υπολογίζεται στο 88%.
Επιπλέον στην Αττική παρατηρούμε σημαντική αύξηση στον Πειραιά, όπου σήμερα έχουμε πάνω από 1.100 ενεργά κρούσματα αλλά και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών με περισσότερα από 1000 ενεργά κρούσματα.
Σταθεροποίηση με μία μικρή αύξηση των νέων κρουσμάτων εμφανίζουν οι υπόλοιπες περιοχές της Αττικής. Σημείωσε, πάντως, ότι ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών αποτελεί μία επιβαρυμένη περιοχή.
Αυξήθηκαν περαιτέρω τα ενεργά κρούσματα στην Επικράτεια
Ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος αριθμός κρουσμάτων ανά ημέρα έφτασε τα 1.500 ενώ τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν και υπολογίζονται στα 12 χιλιάδες.
Αυξητική τάση εμφάνισε η διασπορά του ιού στις 56 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα με 260 νοσηλείες καθημερινά ενώ υπολογίζεται ότι νοσηλεύονται στην Επικράτεια πάνω από 2500 ασθενείς.
«Αν και το 53% των νοσηλευόμενων αφορά άτομα άνω των 65, 1/3 νοσηλευόμενους είναι άνθρωποι μέσης ηλικίας 45-65 και αρκετοί από αυτούς είναι διασωληνωμένοι» ανέφερε κρούοντας το καμπανάκι κινδύνου. Παράλληλα, επισήμανε ότι παρατηρείται μικρή αύξηση στους θανάτους και αναμένεται να εμφανίσει μία μικρή άνοδο τις επόμενες εβδομάδες.