«Σοβαρό θέμα» χαρακτήρισε ο κ. Παυλάκης τα κρούσματα ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Με επιφύλαξη, εξήγησε, ότι μπορεί να ευθύνεται ένας αδενοϊός. «Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι οι αδενοϊοί είναι κοινοί και ο αδενοϊός, ο οποίος πιο συχνά έχει βρεθεί σε αυτά τα παιδιά είναι ο αδενοϊός 41. Ο συγκεκριμένος γνωρίζουμε ότι δεν κάνει ηπατίτιδες».
Συμπλήρωσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι τυχαίο αλλά λόγω της μεγάλη συχνότητας πια που έχουν εντοπιστεί τέτοια κρούσματα «δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε όλα στην τύχη».
Το «χειρότερο σενάριο» και η σχέση των κρουσμάτων με τον κορονοϊό
Το «χειρότερο σενάριο», όπως το περιέγραψε είναι ότι πολλά από αυτά τα παιδιά είχαν μολυνθεί με κορονοϊό. Ο κορονοϊός όπως και άλλοι ιοί (π.χ. ιλαρά) μπορεί να είχαν καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών.
Επομένως, ο κ. Παυλάκης δεν απέκλεισε να συνδέεται ο κορονοϊός με αυτά τα κρούσματα ηπατίτιδας στα παιδιά. «Ένα κακό σενάριο είναι ο κορονοϊός να συμμετέχει έμμεσα. Οπότε μία κάποια άλλη ιική λοίμωξη, η οποία δε θα είχε σοβαρές επιπτώσεις, τώρα μπορεί να έχει».
Γι αυτό, ο καθηγητής Παυλάκης προειδοποίησε όλους όσους έχουν μολυνθεί με κορονοϊό να συνεχίζουν να προσέχουν γιατί κάθε επόμενη λοίμωξη «δεν είναι αστεία».
Καμία σχέση τα εμβόλια με τα κρούσματα ηπατίτιδας
Ο Ιατρός – Ερευνητής ξεκαθάρισε ότι τα εμβόλια για τον κορονοϊό δεν έχουν καμία σχέση με τα συγκεκριμένα κρούσματα ηπατίτιδας γιατί τα παιδιά αυτά δεν είχαν εμβολιαστεί (σ.σ. δεν έχουν εγκριθεί εμβόλια COVID για άτομα κάτω των 5 ετών).
Ας σημειωθεί ότι τέτοια κρούσματα έχουν βρεθεί και στις ΗΠΑ. Στην Αλαμπάμα είναι 9 παιδιά, δύο εκ των οποίων έπρεπε να κάνουν μεταμόσχευση συκωτιού διότι καταστράφηκε. «Μιλάμε για ένα σοβαρό θέμα αλλά είναι λίγα τα περιστατικά» κατέληξε ο κ. Παυλάκης.
Δεν έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα
Ανακοίνωση σχετικά με την εμφάνιση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ευρώπη και Αμερική, εξέδωσε χθες (20/4) η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ).
Σε αυτήν επισημαίνει ότι παρακολουθεί με σοβαρότητα την εξέλιξη της κατάστασης και βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.
Σύμφωνα με έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ), που έλαβε η ΕΕΜΗ στις 14 Απριλίου 2022, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά στη χώρα μας. Εντούτοις, οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση γι’ αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία.Τα σχετιζόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν: ίκτερο, υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων, κνησμός, αρθραλγία/μυαλγία, πυρετό, ναυτία, εμετό ή κοιλιακό άλγος, λήθαργο ή απώλεια όρεξης, τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L.
Ο όρος «ηπατίτιδα» αναφέρεται σε φλεγμονή του ήπατος. Είναι συχνά λοιμώδους αιτιολογίας, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως η αυτοάνοσηκαι η φαρμακευτική. Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται κυριότερα σε πέντε ιούς (Α έως Ε), που μεταδίδονται, είτε παρεντερικά, είτε μέσω τροφών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κανένα περιστατικό οξείας ηπατίτιδαςπου καταγράφηκε στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας και δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με ταξίδια.
Ειδικότερα, στο έγγραφο του ΕΟΔΥ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά ίκτερο και γαστρεντερικά συμπτώματα (κυρίως εμετούς) που προηγούνται του ίκτερου.Στην Αγγλία υπάρχουν περίπου 60 περιστατικά υπό διερεύνηση, με τις περισσότερες περιπτώσεις να είναι ηλικίας 2 έως 5 ετών. Ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και ένας μικρός αριθμός υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Σύμφωνα με αναφορές των ειδικών μονάδων κανένα παιδί δεν έχει πεθάνει. Η υποκείμενη αιτία της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη».