H πανδημία του κορονοϊού γέννησε με τη σειρά της μία νέα πανδημία. Αυτήν των fake news. Στην προσπάθεια εξάλειψης του ιού μέσω της κατασκευής εμβολίων γιγαντώθηκε το αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο καθημερινά «πατάει» πάνω σε fake news για να αποτρέψει τον κόσμο από το να προστατευτεί έναντι της σοβαρής νόσου με COVID-19.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα έρχεται με την υπόθεση των «Pfizer documents». Ειδικότερα, στις αρχές Απριλίου ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δημοσίευσε χιλιάδες έγγραφα που σχετίζονται με την αξιολόγησή του για το εμβόλιο COVID της Pfizer, καθώς πάνω από 300 εκατ δόσεις του εμβολίου έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ.
Η δημοσίευση των εγγράφων ήρθε μετά από δικαστική απόφαση του περιφερειακού δικαστή των ΗΠΑ, Mark Pittman, της Βόρειας Περιφέρειας του Τέξας. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο ζήτησε από τον FDA να δημοσιοποιήσει αμέσως περίπου 12.000 έγγραφα και στη συνέχεια 55.000 σελίδες το μήνα μέχρι να δημοσιοποιηθούν όλα τα έγγραφα. Αυτό έδωσε την ευκαιρία σε αντιεμβολιαστές, να αμφισβητήσουν τα εμβόλια έναντι της COVID-19, διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις με το hashtag #pfizerdocuments.
Fake news: Το εμβόλιο της Pfizer δε συστήνεται για εγκύους
Πολλοί χρήστες των social media μοιράζονται στιγμιότυπα οθόνης από τα έγγραφα, ειδικά ενός που αναφέρει ότι το «εμβόλιο COVID της Pfizer δε συστήνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης» και ότι «είναι άγνωστο αν το εμβόλιο της Pfizer απεκκρίνεται στο ανθρώπινο γάλα». Ωστόσο, το screenshot που μοιράζονται κάποιοι δείχνει πληροφορίες από τον Ρυθμιστικό Οργανισμό Φαρμάκων της Μ. Βρετανίας (MHRA) από το 2020 και όχι από τα έγγραφα της Pfizer.
Έκτοτε, ο MHRA έχει αναβαθμίσει τις συστάσεις του, συστήνοντας τον εμβολιασμό των εγκύων και όσων θηλάζουν. Οι αρχές υγείας στη Βρετανία και τις ΗΠΑ συστήνουν τον εμβολιασμό με COVID για εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν.
https://twitter.com/ROBRUADH2/status/1521701212977991680
Ένας εκπρόσωπος του MHRA είπε στο Reuters μέσω email ότι «αυτή ήταν η αξιολόγησή μας τη στιγμή της έγκρισης για το εμβόλιο».
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Από τότε νέα δεδομένα που ήρθαν στο φως (τόσο τα μη κλινικά όσο και τα δεδομένα «πραγματικού κόσμου» μετά την έγκριση) υποστηρίζουν τον εμβολιασμό όσων είναι έγκυες και θηλάζουν.
«Περισσότερες από 104.000 έγκυες έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για την COVID-19 στην Αγγλία και τη Σκωτία και δεν έχουν εκφραστεί ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων».
Τα περιορισμένα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα εκείνη τη στιγμή σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αποτελούν απόδειξη ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 είχε αρνητική επίδραση στην εγκυμοσύνη.
Fake news: Το εμβόλιο της Pfizer είναι 12% αποτελεσματικό
Η 2η ψευδής είδηση που έχει γίνει δημοφιλής μετά τη δημοσιοποίηση των «Pfizer documents» είναι ο ισχυρισμός ότι τα έγγραφα κάνουν λόγο για 12% αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της COVID και όχι 95%, όπως είχε αρχικά αναφερθεί. Ωστόσο, κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά έγγραφα της Pfizer.
https://twitter.com/JackSpa02102454/status/1521846094514343938
Ειδικότερα, ο αρχικός ισχυρισμός έγινε από έναν χρήστης της αμερικανικής διαδικτυακής πλατφόρμας, Substack, με το όνομα Sonia Elijah. Παρά τα tweet που παρουσιάζουν το εύρημα ως καινούριο, το άρθρο στο Substack δημοσιεύτηκε στις 3 Απριλίου. Αρκετές εβδομάδες δηλαδή, πριν την δημοσιοποίηση των εγγράφων.
Η συντριπτική πλειονότητα των εγγράφων που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής γενικά δεν έχουν σχέση με τη συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί από τους ισχυρισμούς στο πλαίσιο του hashtag #pfizerdocuments έχουν ήδη καταρριφθεί, παρά την έμφαση από τους συνωμοσιολόγους ότι αυτά τα ζητήματα ήρθαν ξαφνικά στο φως με τη δημοσιοποίηση αυτών των εγγράφων.
ΠΗΓΗ: newswise