Σχετικά με το σύνδρομο LONG COVID τονίστηκε ότι είναι μια πραγματικότητα ιδιαίτερα σε αυτούς που νόσησαν βαρύτερα και οι οποίοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν με LONG COVID (περιλαμβάνει συμπτώματα και σημεία αλλά και επιπλοκές που εμμένουν ή εμφανίζονται 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη). Για τους εμβολιασμένους οι πιθανότητες αυτές μειώνονται εντυπωσιακά.
Όσον αφορά στο νευρικό σύστημα οι νευρολογικές επιπλοκές του SARS-Cov-2 στην οξεία φάση της λοίμωξης αφορούν όλο το φάσμα των εκδηλώσεων του κεντρικού και περιφερειακού νευρικού συστήματος ενώ το σύνδρομο long Covid στο νευρικό σύστημα χαρακτηρίζεται από τα εξής συμπτώματα: κεφαλαλγία, διαταραχές όσφρησης (υποσμία, ανοσμία), διαταραχές στη μνήμη και στις γνωστικές λειτουργίες, εύκολη κόπωση, μυαλγίες και αιμωδίες στα άκρα.
Σχετικά με τα ψυχιατρικά νοσήματα τονίστηκε που συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους εμφανίζονται στο 1/3 των ασθενών που εμφανίζουν σύνδρομο LONG COVID ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της οξείας νόσου και είναι σημαντικό να διαγνωστούν γιατί μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργικότητα των ασθενών αυτών.
Σχετικά με τις μακροχρόνιες επιπλοκές της νόσου και το σύνδρομο LONG COVID οι καθηγητές τόνισαν τη σημασία των ιατρείων postCovid (Πνευμονολογικών, Καρδιολογικών και άλλων) και της ανάγκης εξατομικευμένης προσέγγισης κάθε αρρώστου με βάση τη συμπτωματολογία των ασθενών και ιδιαίτερα αν αυτή επιμένει πέραν των αρχικών εβδομάδων νόσησης.