Ο καρκίνος είναι μια πολυδιάστατη ασθένεια, λένε οι επιστήμονες. Ακόμα κι όταν η θεραπευτική προσέγγιση είναι επιτυχής, συχνά καταγράφονται κάποια συμπτώματα που επιμένουν, συνήθως ως αποτέλεσμα της ταλαιπωρίας που έχει ήδη υποστεί ο οργανισμός.
Κόπωση, γνωστική εξασθένηση, καρδιαγγειακές παθήσεις, άγχος και συμπτώματα κατάθλιψης. Όλα τα παραπάνω καταγράφονται πολύ συχνά από κλινικούς γιατρούς σε ασθενείς που νόσησαν από κάποιο είδος καρκίνου και το ξεπέρασαν. Ένα επίσης κοινό σύμπτωμα μεταξύ αυτών, είναι και η χρόνια φλεγμονή που προκάλεσε στον οργανισμό τόσο η νόσος, όσο και η θεραπεία.
Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ παρουσίασαν ευρήματα έρευνας τους στο πλαίσιο συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας σύμφωνα με τα οποία η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους που επιβιώνουν από καρκίνο να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με την ευεργετική επίδραση του συγκεκριμένου είδους άσκησης στην μείωση της σωματικής κόπωσης και της φλεγμονής.
Με ποιόν τρόπο παρεμβαίνει η γιόγκα
Οι διάφορες μορφές γιόγκα μπορούν να συνεισφέρουν στην ανακούφιση σειράς συμπτωμάτων, σύμφωνα με τους μελετητές. Ενδεικτικά:
- βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης
- συνεισφέρει στην ανακούφιση του στρες και στην αποκλιμάκωση αισθημάτων απόγνωσης και άγχους
- ενισχύει την ικανότητα κινησιολογικού συντονισμού και της ισορροπίας
- μειώνει την ένταση των ενοχλημάτων σε πλάτη και αρθρώσεις
- βελτιώνει τον ύπνο
Πώς έγινε η μελέτη
Η έρευνα συμπεριέλαβε 503 ογκολογικούς ασθενείς από τις ΗΠΑ οι οποίοι διακρίθηκαν τυχαία σε μία ομάδα γιόγκα και μια ομάδα παρακολούθησης μαθημάτων αγωγής υγείας για ένα μήνα, 2 φορές την εβδομάδα επί 75 λεπτά κάθε φορά.
Στις αιματολογικές εξετάσεις που ακολούθησαν, εκείνοι που συμμετείχαν στην ομάδα της γιόγκα είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα προφλεγμονωδών δεικτών.
Σε μια ακόμα μελέτη της ίδιας ομάδας, με την ίδια πειραματική μέθοδο και 173 συμμετέχοντες 60 ετών και άνω, διαπιστώθηκε ότι η γιόγκα ήταν επίσης αποτελεσματική στην ανακούφιση από προαναφερθείσα κόπωση. Επιπρόσθετα, τα μέλη της ομάδας γιόγκα ανέφεραν και συναισθηματική ανάταση... η άσκηση τους έκανε να νιώθουν πιο λειτουργικοί και αισιόδοξοι.
Το «δώρο» της άσκησης
Μια τρίτη μελέτη, από το Instituto de Medicina Integral στη Βραζιλία, ήρθε να ενισχύσει τις προηγούμενες σχετικά με τα ευεργετικά οφέλη της άσκησης σε ασθενείς που αντιμετώπισαν καρκίνο.
Εξετάζοντας για διάστημα 180 ημερών τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας περισσότερων από 2.600 καρκινοπαθών άνω των 60 ετών στη Βραζιλία, διαπίστωσαν ότι οι πιο ενεργοί σωματικά είχαν σχεδόν κατά το ένα πέμπτο μικρότερο κίνδυνο θανάτου. Η σωματική δραστηριότητα που κατέγραψαν στην συγκεκριμένη ομάδα ήταν περπάτημα διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών, πέντε μέρες την εβδομάδα,
Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τον τρόπο που δρα η χρόνια φλεγμονή, λένε οι μελετητές, διαπιστώνουμε ότι σχετίζεται άμεσα τόσο με τη νόσο, όσο και με την θεραπεία.
Τα αποτελέσματα των μελετών, οδηγούν τους γιατρούς στο να ενθαρρύνουν τους ασθενείς που αντιμετώπισαν με επιτυχία τον καρκίνο να μην απέχουν από ήπια σωματική δραστηριότητα που φαίνεται τελικά ότι ωφελεί σωματικά και ψυχικά.
Πηγές: healthnews.com , ascopubs.org