Μετά από 2 χρόνια πανδημίας, άπαντες έχουν βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να χρειαστεί να κάνουν ένα διαγνωστικό τεστ κορονοϊού, (rapid ή PCR), προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι θετικοί στον ιό.
Αυτό που πάντα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους πριν διενεργήσουν το τεστ είναι πόσο ημέρες έχουν περάσει από τη στιγμή που πιστεύουν ότι μπορεί να προβλήθηκαν με τον ιό. Και αυτό γιατί κάποιος θετικός στον ιό δε θα δει το τεστ του να θετικοποιείται από την πρώτη μέρα της λοίμωξής του με τον ιό.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν το πότε θα θετικοποιηθεί ένα διαγνωστικό τεστ κορονοϊού είναι οι εξής δύο:
- το μέγεθος του ιικού φορτίου
- το είδος του διαγνωστικού τεστ
Πόσες μέρες αφότου κολλήσω πρέπει να κάνω το τεστ;
Το παρακάτω γράφημα του Lancet δίνει ορισμένες σημαντικές απαντήσεις. Όπως παρατηρείτε, όσο περνάνε οι μέρες από τη λοίμωξη με τον ιό, αυξάνεται το ιικό φορτίο στον οργανισμό και τόσο πιο ανιχνεύσιμος είναι ο ιός από τα διαγνωστικά τεστ.
Επίσης, φαίνεται ότι το μοριακό τεστ (PCR) είναι πιο ακριβές από το rapid test, διότι μπορεί να ανιχνεύσει τον ιό πιο πρόωρα όταν ακόμα δεν έχει αυξηθεί αρκετά το ιικό φορτίο.
Σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα μετά τις 3 μέρες από τη λοίμωξη με την COVID-19, θετικοποίεται το rapid τεστ (2 μέρες για το μοριακό). Επομένως, αν έχεις νοσήσει ή πιστεύεις ότι ήρθες σε επαφή με κρούσμα την Κυριακή, τότε καλό είναι να πραγματοποιήσεις το τεστ σου μετά την Τετάρτη για να είσαι όσο περισσότερο σίγουρος γίνεται για την ακρίβεια του αποτελέσματος.
Για πόσες μέρες μετά τη λοίμωξη θα βγαίνω θετικός;
Ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν όσοι διαγιγνώσκονται θετικοί στην COVID-19 είναι ότι συχνά συνεχίζουν να διαγιγνώσκονται θετικοί ακόμα και 10 μέρες μετά τη λοίμωξή τους.
Η διάρκεια θετικοποίησης του διαγνωστικού τεστ κορονοϊού έχει άμεση σχέση φυσικά με το ιικό φορτίο και το είδος του τεστ που διενεργείται.
Σύμφωνα με το γράφημα του Lancet, τα rapid test ανιχνεύουν τον ιό μέχρι και την 8η περίπου μέρα από τη λοίμωξη από τον ιό. Αντίθετως, το μοριακό τεστ ανιχνεύει την COVID-19 ακόμη και 13 ημέρες μετά, καθώς μπορεί να αναγνωρίζει ακόμα και τα χαμηλότερα επίπεδα ιικού φορτίου στον οργανισμό.
Στο παρακάτω βίντεο, ο Ειδικός Παθολόγος με ειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Παναγώτης Κωνσταντινόπουλος, συνοψίζει όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως.