Ειδικότερα, δήλωσε ότι η νέα πανδημία ιού coronavirus που έχει μολύνει περισσότερα από 16 εκατομμύρια άτομα είναι με διαφορά η χειρότερη παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία που αντιμετώπισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Μόνο με την αυστηρή τήρηση των μέτρων υγείας, από τη χρήση μάσκας έως την αποφυγή πλήθους, θα μπορούσε ο κόσμος να νικήσει την πανδημία, πρόσθεσε ο Tedros σε μια τηλεδιάσκεψη στη Γενεύη.
«Όταν ακολουθούνται αυτά τα μέτρα, τα κρούσματα μειώνονται. Όπου δεν είναι, οι περιπτώσεις ανεβαίνουν», είπε, επαινώντας τον Καναδά, την Κίνα, τη Γερμανία και τη Νότια Κορέα για τον έλεγχο των εστιών.
Οι επανεμφανίσεις του κοροναϊού σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των εθνών που πίστευαν ότι είχαν ελέγξει την ασθένεια, προκαλούν ανησυχία στον κόσμο, με τους θανάτους να φτάνουν κοντά στους 650.000.
Ο επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, δήλωσε ότι είναι πολύ πιο σημαντικός από τους ορισμούς των δεύτερων κυμάτων ήταν η ανάγκη για τα έθνη σε όλο τον κόσμο να διατηρήσουν αυστηρούς περιορισμούς στην υγεία, όπως η φυσική απόσταση.
«Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η πίεση στον ιό ωθεί τους αριθμούς προς τα κάτω. Η απελευθέρωση αυτής της πίεσης αυξάνει προς τα πάνω τα περιστατικά », είπε, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι ήταν σχεδόν αδύνατο για τα έθνη να κρατήσουν τα σύνορα κλειστά για το προβλέψιμο μέλλον.
Ο Τέντρος τόνισε ότι προτεραιότητα παραμένει να σωθούν ζωές.
«Πρέπει να καταστείλουμε τη μετάδοση, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να εντοπίσουμε τις ευάλωτες ομάδες και να σώσουμε ζωές, διατηρώντας τα ποσοστά θανάτου αν είναι δυνατόν στο μηδέν, αν όχι στο ελάχιστο», είπε, επαινώντας την Ιαπωνία και την Αυστραλία για το συγκεκριμένό τομέα.