Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στη συζήτηση που γίνεται γύρω από τα επίπεδα της θετικότητας. Αρχικά διευκρίνισε ότι το ποσοστό θετικότητας έχει μεγάλη διακύμανση από ημέρα σε ημέρα και αυτό ισχύει σε παγκόσμια κλίμακα.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τα Σαββατοκύριακα εκτελούνται λιγότερες εξετάσεις αλλά υπάρχει μεγαλύτερη θετικότητα.
Εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει για τον εξής λόγο: «Τα Σαββατοκύριακα λιγότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται να κάνουν την εξέταση και λειτουργούν λιγότερα εργαστήρια. Το ποσοστό όμως των θετικών είναι μεγαλύτερο καθώς εκείνοι που προσέρχονται για τεστ εκείνοι που έχουν την μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν τον ιό και κατά προτεραιότητα εκτελούνται οι πιο επίγουσες εξετασεις».
Ο καθηγήτης διευκρίνισε επίσης, ότι ο ακριβής υπολγισμός του αριθμός της θετικότητας πρέπει να γίνεται με την ημερομηνία δειγματοληψίας, η οποία στα μοριακά τεστ μπορεί να είναι από αυθμερόν μέχρι και 3 μέρες πίσω σε περιπτώσεις που χρειάζονται επαναληπτικές εξετάσεις.
Έτσι, ο καθηγητής ανακοίνωσε, ότι από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας το ποσοστό θετικότητας θα ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ για την προγούμενη εβδομάδα δειγματοληψίας.
Θεσσαλονίκη: Τι χρειάζεται για να φτάσει την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής
Μιλώντας για την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων για 3η εβδομάδα, όπως καταγράφονται από τη μείωση των νέων διαγνώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο. Ωστόσο, η επιβάρυνση στα Βόρεια της χώρας διατηρείται, με μικρά σημεία υποχώρησης ενώ το επιδημιολογικό φορτίο στα νότια της χώρας παραμένει χαμηλό
Αυτήν την εβδομάδα η συρρίκνωση φαίνεται να συνεχίζεται με το ρυθμό της προηγούμενης. Συγκεκριμένα, στην Αττική το ποσοστό μείωσης των κρουσμάτων παρέμεινε στο 8-10% σε σχέση με την την τελευταία εβδομάδα.
Στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό μείωσης των κρουσμάτων έχει επιταχυνθεί φτάνοντας έως και στο 30% σε σχέση με την την τελευταία εβδομάδα. Γι΄αυτό λόγο, κάποιες μέρες έχουν σημειωθεί λιγότερα κρούσματα σε απόλυτο αριθμό στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αττική. Ωστόσο, ο καθηγητής σημείωσε ότι πρέπει να προσέξουμε ότι η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να έχει υψηλότερο σχετικό αριθμό κρουσμάτων.
Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι η Θεσσαλονίκη θα βρεθεί στα σημερινά επίπεδα της Αττικής όταν δούμε να σημειώνει λιγότερες από 80 διαγνώσεις την ημέρα.
Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων
Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων διατηρεί το βαρύ προφίλ νοσηρότητας, όπως έχει καταγραφεί από τα μέσα Νοέμβρη και μετά, με τις διαγνώσεις των 40 και άνω να διατηρούν τη υψηλότερη σχετική επίπτωση.
Η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών συνέχισε την πτωτική πορεία και πλέον βρίσκεται περίπου στα επίπεδα που είχε την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου ενώ το επίπεδο των νέων διαγνώσεων βρίσκεται περίπου μία εβδομάδα πίσω. Δηλαδή στα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας του Οκτωβρίου.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολίου
Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Pfizer στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ εγκρίθκε το εμβόλιο στον Καναδά και βρίσκεται πολύ κοντά στην έγκρισή του από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων.
Επίσης, ανέφερε ότι δημοσιεύτηκαν τα δεδομένα για το εμβόλιο της Pfizer και της Biontech και χαρακτήρισε «ενθαρρυντικά» τα αποτελέσματα, «πολύ καλύτερα αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα που την περιμέναμε στο 50%»
Συμπλήρωσε ότι τα εμβόλια εμφανίζονται «εξαιρετικά αποτελεσματικά και ασφαλή».