«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Αλλά βλέπουμε το τέλος του», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους στους δημοσιογράφους σε μία εικονική συνέντευξη τύπου.
Το σχόλιο ήταν το πιο αισιόδοξο από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών από τότε που διακήρυξε την COVID-19 ως μία διεθνής κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ξεκίνησε να περιγράφει τον ιό ως πανδημία, τον Μάρτιο του 2020.
Ο ιός, που αναδύθηκε στην Κίνα τα τέλη του 2019 σκότωσε σχεδόν 6,5 εκατ. άτομα και μόλυνε 606 εκατ., πιέζοντας στα όρια τους τα συστήματα Υγείας. Η κυκλοφορία των εμβολίων και των θεραπειών βοήθησε στην αντιμετώπιση της νόσου. Οι θάνατοι από COVID-19 την περασμένη εβδομάδα ήταν στο χαμηλότερο σημείο από τον Μάρτιο του 2020 ανέφερε ο ΠΟΥ.
Ακόμα και έτσι, οι χώρες πρέπει να ενδυναμώσουν τα μέτρα τους κατά της COVID-19 και μελλοντικών ιών, είπε ο Τέντρος. Επιπλέον, κάλεσε τα κράτη να εμβολιάσουν εξ ολοκλήρου τις ομάδες υψηλού κινδύνου και να συνεχίσουν τα τεστ για τον ιό.
Ο ΠΟΥ προειδοποίησε για την πιθανότητα των μελλοντικών κυμάτων και είπε ότι συγκεκριμένες χώρες χρειάζονται να διατηρήσουν επαρκείς προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού και υγειονομικών.
«Αναμένουμε να υπάρξουν μελλοντικά κύματα λοιμώξεων, πιθανώς σε διαφορετικά χρονικά σημεία σε όλο τον κόσμο που θα προκαλούνται από διαφορετικές υποπαραλλαγές της Όμικρον ή ακόμη και διαφορετικές παραλλαγές ανησυχίας», δήλωσε η ανώτερη επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Maria Van Kerkhove.
Τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, επίσης, ήταν σε πτωτική τάση, αλλά ο Τέντρος προέτρεψε τις χώρες να συνεχίσουν τον αγώνα. Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι είναι δυνατό να εξαλειφθεί το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη με την ενίσχυση του εμβολιασμού και των διαγνωστικών τεστ.
«Όπως και με την COVID-19, δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουμε» κατέληξε.