Τέσσερις μέρες χρειάστηκε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας για να δει το τεστ του να θετικοποιείται. Είχε φτάσει στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου και τα πρώτα του 3 rapid test σε ισάριθμες μέρες βγήκαν αρνητικά.
Τι σημαίνει αυτό, όμως, για τη πιθανότητα να μετέδωσε τον ιό; Ο κ. Μαγιορκίνης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ρωτήθηκαν σχετικά στη χθεσινή ενημέρωση (2/12).
Αρχικά, η κ. Γκάγκα απάντησε ότι η θετικοποίηση του rapid test συνδυάζεται με τη μεταδοτικότητα. Δηλαδή, για να αρχίσεις να μεταδίδεις τον ιό, πρέπει να βγει θετικό το τεστ.
«Προφανώς ο ασθενής δεν μετέδιδε αυτό το χρονικό διάστημα και το έχουμε δει χαρακτηριστικά» σχολίασε ο κ. Μαγιροκίνης.
Ο κ. Μαγιορκίνης, επισήμανε, πάντως, ότι υπάρχουν ασθενείς, οι οποίοι δεν θα θετικοποιήσουν ούτε το PCR γιατί για κάποιο λόγο δεν αποκρίνεται ο ιός στο ανώτερο αναπνευστικό. «Αυτό δεν πρέπει να μας τρομάζει. Ο ασθενής θεωρώ εξαιρετικά απίθανο αυτές τις μέρες να μετέδιδε. Όταν άρχισε να θετικοποιείται το rapid τότε άρχισε να γίνεται και μεταδοτικός».
Γκάγκα: Παράδειγμα προς μίμηση ο πρώτος ασθενής της Όμικρον
Στη συνέχεια, η κ. Γκάγκα απένειμε τα εύσημα στον πρώτο ασθενή με Όμικρον, γιατί ηταν προσεκτικός και έκανε κάθε ημέρα rapid test
«Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ευαισθητοποιημένοι και ξέρουν και προσέχουν και ελέγχονται συχνά. Και αυτό είναι το σημαντικό να κάνουμε όλοι. Δηλαδή νομίζω ότι είναι παράδειγμα προς μίμηση η συμπεριφορά του γιατί ξέρει ότι έρχεται από ένα τόπο που έχει υψηλή διαμόλυνση και είναι προσεχτικός, κάνει κάθε μέρα τεστ και προσπαθεί να μην το μεταδώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.