Ειδικότερα, το εμβόλιο της Pfizer θα έρθει στη χώρα μας στις 26 Δεκέμβρη και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την ακριβώς επόμενη μέρα.
Σύμφωνα με την απάντηση της κ. Ράπτη στο News4Health κατά την ενημέρωση του Υπουργείο Υγείας, οι φιλοξενούμενοι στις δομές ψυχικής υγείας θα είναι και αυτοί ενταγμένοι, όπως και το προσωπικό αυτών των δομών στην 1η φάση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και γι΄αυτό θα ξεκινήσουν ο εμβολιασμός τους από τις 27 Δεκέμβρη.
Άμεσα θα τρέξει πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης για ασθενείς με COVID-19
Η Υφυπουργός Υγείας απάντησε και σε ερώτηση του News4Health για τις δράσεις που δρομολογούνται για τη ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών με COVID-19. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η παροχή υπηρεσίας τηλεσυμβουλευτικής θα τρέξει το αμέσως επόμενο διάστημα.
Έχει σχεδιαστεί για να εφαρμογή τόσο στα νοσοκομεία της χώρας σε ασθενείς που νοσηλεύονται εκεί αλλά και ανθρώπους που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με μονάδες ψυχικής υγείας με τις οποίες εργάζεται το Υπουργείο Υγείας.
Οι πολίτες θα μπορούν να τηλεφωνούν σε αυτές τις μονάδες ή μέσω email θα κλείνουν ραντεβού σύμφωνα με οδηγίες που θα δοθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. «Αυτήν την περίοδο που κάποιος νοσεί είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να δώσουμε αυτή τη ψυχολογική στήριξη στους ασθενείς μας».
Προληπτικά θα λειτουργεί η πρώιμη παρέμβαση στη ψύχωση
Αναφορικά με την πρόταση που ψηφίστηκε στη Βουλή για την πρώιμη παρέμβαση στη ψύχωση, η κ. Ράπτη υποστήριξε ότι αυτή «θα είναι μία ψυχιατρική κοινοτική υπηρεσία, η οποία θα λειτουργήσει προληπτικά για τα παιδιά μας».
Αναφερόμενη, μάλιστα, στα αποτελέσματα μίας έρευνας του Πανεπιστήμιου των Ιωαννίνων, περίπου 3200 παιδιά το χρόνο διαγιγνώσκονται με κάποιο ψυχωτικό νόσημα.
Επομένως, μέσω του προγράμματος θα δοθεί η δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης των πρώτων συμπτωμάτων στους νέους από ηλικία 16-24 ετών. «Είναι μία δράση που έχει εφαρμοστεί σε μεγάλες χώρες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και είχε πολύ καλά αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι αυτό το πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα της μη επιβάρυνσης των δομών ψυχικής υγείας, αν μία διάγνωση γίνει μία καθυστέρηση.