Μπορεί όμως κάτι τόσο απλό και καθημερινό να είναι πραγματικά υγιεινό; Ας δούμε τα δεδομένα...
Το μουρμουρητό συνδέεται πιθανότατα με τις πρώτες μας αναμνήσεις από τη φροντίδα, καθώς οι μαμάδες ηρεμούν τα βρέφη με νανουρίσματα και μουρμουρητά. Τα βρέφη, που δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν την ομιλία, προσλαμβάνουν πιο εύκολα τις μελωδικές πληροφορίες, καθιστώντας το βουητό μια από τις πρώτες μορφές σύνδεσης με το περιβάλλον τους μέσω του ήχου.
Καθώς μεγαλώνουμε μαθαίνουμε τραγούδια και μελωδίες που τις σιγοτραγουδάμε σε κάθε σχεδόν προσωπική περίσταση: όταν είμαστε χαρούμενοι, αμήχανοι ή και δυσαρεστημένοι με κάτι ή κάποιον.
Συχνά σιγοτραγουδάμε μελωδίες ασυνείδητα, ακόμα και κάποιες που δεν μας αρέσουν, καθρεφτίζοντας αυτό που ακούμε. Κάποιες μελωδίες μπορούν ακόμη και να κολλήσουν στο κεφάλι μας, αν περιέχουν μελωδικά άγκιστρα και επαναλήψεις που βοηθούν στην κατανόηση και απορρόφηση του ηχητικού σήματος από τον εγκέφαλό μας. Και ας το παραδεχτούμε, το σιγοτραγούδισμα μας έρχεται πολύ βολικό όταν δεν μπορούμε να θυμηθούμε τα λόγια.
Τι συμβαίνει όταν σιγοτραγουδάμε;
Όταν σιγοτραγουδάμε, δημιουργούμε ένα βουητό με κλειστό στόμα. Πιέζουμε τον αέρα μέσω των φωνητικών μας πτυχών (σ.σ.: ο νεότερος όρος για τις φωνητικές χορδές), προκαλώντας τους να δονηθούν και να παράξουν ήχο. Μπορούμε να ελέγξουμε το ύψος ρυθμίζοντας την ένταση των φωνητικών μας πτυχών για να σιγοτραγουδήσουμε μια μελωδία.
Όλη αυτή η δόνηση πιθανότατα διεγείρει το πνευμονογαστρικό μας νεύρο -στην πραγματικότητα έχουμε δύο-, που αποτελεί μέρος του παρασυμπαθητικού νευρικού μας συστήματος. Αυτό είναι το νευρικό σύστημα που ηρεμεί και αποκαθιστά τις λειτουργίες του σώματος, όπως ο καρδιακός μας ρυθμός, η πέψη και η αναπνοή.
{https://x.com/ausglobalhealth/status/1694847053082599784?s=20}
Οι άνθρωποι συχνά σιγοτραγουδούν για να χαλαρώσουν και πολύ καλά κάνουν. Ο καρδιακός τους ρυθμός μπορεί να μειωθεί και η μεταβλητότητά του μπορεί να αυξηθεί. Η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού αποτελεί τη μικρή διακύμανση του χρόνου μεταξύ κάθε καρδιακού παλμού. Η υψηλότερη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού συνδέεται με καλύτερη υγεία.
Όταν σιγοτραγουδάμε, τα ταλαντευόμενα ηχητικά κύματα μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα ιγμόρεια, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα νιτρικού οξειδίου στη μύτη. Μια μελέτη διαπίστωσε 15πλάσια αύξηση του ρινικού νιτρικού οξειδίου από το απαλό βουητό σε σύγκριση με την ήσυχη εκπνοή.
Υπάρχει όμως και το μονοξείδιο του αζώτου που εμπλέκεται στα πάντα, από τη λειτουργία του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος μέχρι τη ροή του αίματος στους πνεύμονες και τη σεξουαλική διέγερση. Σε άλλη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν άτομα με αλλεργική ρινίτιδα (όπως άτομα με αλλεργία στη γύρη ή στη σκόνη). Όταν σιγοτραγουδούσαν, είχαν υψηλότερα επίπεδα ρινικού μονοξειδίου του αζώτου και είχαν λιγότερα προβλήματα στα ιγμόρεια σε σύγκριση με εκείνους που εκπνέουν σιωπηλά.
{https://x.com/vulnerableparts/status/1571421542655078402?s=20}
Το σιγανό τραγούδισμα οδηγεί επίσης σε ορισμένες απροσδόκητες ψυχολογικές επιδράσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την αυξημένη επίγνωση του σώματος και την «αποκέντρωσή» του, την ικανότητα δηλαδή να διαχωρίζει κανείς τον εαυτό του από τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις.
Η ψαλμωδία
Το απαλό βουητό παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ψαλμωδία. Ένα παράδειγμα βρίσκεται στην αρχαία τεχνική διαλογισμού bhramari pranayama η οποία μπορεί να περιλαμβάνει σιγονατραγούδισμα ενώ κλείνετε απαλά τα αυτιά σας με τις άκρες των δακτύλων σας.
Δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους πιο συχνά ψαλλόμενους ήχους στον κόσμο -το περίφημο OM- περιλαμβάνει ένα μακρύ, παρατεταμένο βουητό στο τέλος. Η ψαλμωδία όλων των ειδών των διαφόρων ήχων και προσευχών πιστεύεται ότι συνδέει τους ασκούμενους με το πνευματικό βασίλειο και προκαλεί συναισθήματα ειρήνης και εσωτερικής γαλήνης.
Η ψαλμωδία έχει γνωστικά οφέλη, όπως η ενσυνειδητότητα, και μεταβαλλόμενες καταστάσεις συνείδησης, όπως η ροή, ένα αίσθημα απορρόφησης και βαθιάς εστίασης σε μια δραστηριότητα, και επιπλέον μειώνει επίσης το στρες.
Μια καλή αίσθηση
Μουρμουρίζουμε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτές οι απλές καθημερινές φωνές παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας.
Είναι το απαλό βουητό μια υγιεινή συνήθεια; Σίγουρα χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αποδειχθεί. Ωστόσο το μουρμουρητό είναι μια καλή αίσθηση, βελτιώνει τη διάθεσή μας, μας αποσπά την προσοχή από βαρετές εργασίες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για πνευματική εξάσκηση.
Πηγή: The Conservation.com