Συγκεκριμένα, 47 από τις 54 χώρες της Αφρικής - σχεδόν το 90% - φαίνεται ότι χάνουν τον στόχο του Σεπτεμβρίου για εμβολιασμό του 10% του πληθυσμού τους, εκτός εάν η Αφρική λάβει 225 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις.
Οι νέοι παγκόσμιοι στόχοι ανακοινώθηκαν πρόσφατα στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, το υψηλότερο όργανο καθορισμού πολιτικής υγείας στον κόσμο. Όπως όλα δείχνουν ακόμα αν ξεκινήσουν τώρα με πιο γρήγορους ρυθμούμς μόνο επτά αφρικανικές χώρες πρόκειται να τους επιτύχουν.
Με 32 εκατομμύρια ληφθείσες δόσεις, η Αφρική αντιπροσωπεύει λιγότερο από 1% των άνω των 2,1 δισεκατομμυρίων δόσεων που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως. Μόνο το 2% των σχεδόν 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων της ηπείρου έχουν λάβει μία δόση και μόνο 9,4 εκατομμύρια Αφρικανοί έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Ελπίδες δίνει ο Μπάιντεν
Η προγραμματισμένη ανακοίνωση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden (Τζο Μπάιντεν) ότι οι ΗΠΑ θα αγοράσουν και θα δωρίσουν μισό δισεκατομμύριο εμβόλια Pfizer σε 92 χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα και στην Αφρικανική Ένωση είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Παράλληλα, άλλες χώρες όπως η Γαλλία πραγματοποιούν παραδόσεις μέσω του μηχανισμού COVAX.
Ενώ η έλευση περισσότερων εμβολίων είναι ζωτικής σημασίας, ορισμένες αφρικανικές χώρες πρέπει να επιταχύνουν τις ενέργειες για την ταχεία χορήγηση των εμβολίων που έχουν. Μπορεί 14 αφρικανικές χώρες να έχουν χρησιμοποιήσει από το 80%
έως το 100% των δόσεων που έλαβαν μέσω του COVAX, αλλά 20 χώρες έχουν χρησιμοποιήσει λιγότερο από το 50% των δόσεων που ελήφθησαν. Δώδεκα χώρες έχουν περισσότερο από το 10% των δόσεων AstraZeneca να κινδυνεύουν να λήξουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Η πανδημία «χτυπά» ξανά στην Αφρική
Καθώς η ΑΦρική πλησιάζει τα 5 εκατομμύρια κρούσματα COVID-19, οι αριθμοί αυξάνονται κάθε εβδομάδα και αυξάνονται κατά σχεδόν 20% σε πάνω από 88.000 την εβδομάδα που έληξε στις 6 Ιουνίου. Η πανδημία επιδεινώνεται σε 10 αφρικανικές χώρες, με 4 έθνη να σημειώνουν αύξηση σε νέα περιστατικά άνω του 30% τις τελευταίες επτά ημέρες, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Το 72% όλων των νέων περιστατικών αναφέρθηκαν στην Αίγυπτο, τη Νότια Αφρική, την Τυνησία, την Ουγκάντα και τη Ζάμπια και πάνω από τα μισά καταγράφηκαν σε εννέα χώρες της Νότιας Αφρικής.