Τη πρόσβαση του συνόλου των επιλέξιμων ασθενών στη θεραπεία, που θα τους δώσει πίσω την ανάσα τους όρισε ως στόχο η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Κυστική Ίνωση, Άννα Σπίνου.
«Φάρμακο για όλους τους ασθενείς είναι ο στόχος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μετά, την ολοκλήρωση του Εθνικού Μητρώου Κυστικής Ίνωσης, «βρίσκονται στην τελική ευθεία» οι διαδικασίες αποζημίωσης των CFTR θεραπειών υψηλού κόστους μεταξύ της φαρμακευτικής εταιρείας και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων. Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης αναμένεται να δώσει ανάσα στους ασθενείς και τις οικογένειες τους μετά και την πρόσφατη έγκριση επέκτασης της επαναστατικής θεραπείας στην ηλικία 6-11 ετών.
Κυστική Ίνωση: Τα τεράστια άλματα για την πρόσβαση σε καινότομες θεραπείες
Η κ. Σπίνου περιέγραψε τα τεράστια άλματα που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια προκειμένου οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση να αποκτήσουν πρόσβαση σε σωτήριες για τη ζωή τους θεραπείες.
Ειδικότερα, πριν από μια δεκαετία κυκλοφόρησε η 1η καινοτόμα θεραπεία CFTR Modulator υψηλού κόστους (Kalydeco) για την Κυστική Ίνωση (Κ.Ι.), που στοχεύει στα αίτια της νόσου και απευθύνεται σε ελάχιστους ασθενείς με βάση τον γονότυπο τους (κάτω από 10 ασθενείς στην Ελλάδα).
«Στη χώρα μας επιτύχαμε την εισαγωγή της με τη διαδικασία της ατομικής παραγγελίας για κάθε ασθενή μέσω ΙΦΕΤ, όπως και των 2 επόμενων CFTR θεραπειών υψηλού κόστους (Orkambi, Symkevi), που κυκλοφόρησαν στη συνέχεια και απευθύνονται σ' έναν μικρό αριθμό ασθενών, οι οποίες σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είτε καθυστερούσαν να αποζημιωθούν, είτε δεν αποζημιώνονται. Με τη σταδιακή ένταξη ολοένα και περισσότερων ασθενών μας στο περιορισμένο κανάλι της ατομικής εισαγωγής των φαρμάκων για κάθε ασθενή, παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια κατά διαστήματα καθυστερήσεις στις εκτελέσεις των ατομικών παραγγελιών των ασθενών μας, κυρίως λόγω έλλειψης ρευστότητας, οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν μετά από τις παρεμβάσεις του Συλλόγου μας και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς ΕΟΠΥΥ, ΙΦΕΤ και τη φαρμακευτική εταιρεία» είπε.
Στα τέλη του 2019 εγκρίθηκε στην Αμερική η 4η κατά σειρά CFTR Modulator θεραπεία (Kaftrio), η οποία περιέχει τριπλό συνδυασμό φαρμάκων. Η νέα επαναστατική θεραπεία πού «παγώνει» τη νόσο, παρουσιάζει αυξημένη αποτελεσματικότητα συγκριτικά με τις προηγούμενες CFTR θεραπείες και αφορά το 90% των ασθενών με Κυστική Ίνωση παγκοσμίως.
«Χάρις τις συντονισμένες πιέσεις του Συλλόγου μας και τα εξαιρετικά αντανακλαστικά του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία με τον ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ και τη φαρμακευτική εταιρεία, ενεργοποιήσαμε πριν από 1,5 χρόνο στην Ελλάδα το πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης στην επαναστατική θεραπεία και διασώσαμε τους 30 ασθενείς μας που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση με αναπνευστική ανεπάρκεια τελικού σταδίου» συμπλήρωσε.
Μετά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), η νέα θεραπεία ξεκίνησε να εισάγεται στη χώρα μας (αρχικά για τους πιο επιβαρυμένους ασθενείς) με την ίδια διαδικασία μέσω ατομικής παραγγελίας από τον ΙΦΕΤ, όπως και οι προηγούμενες CFTR θεραπείες. Ταυτόχρονα ξεκίνησαν και οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης μεταξύ της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών και Φαρμάκων και της φαρμακευτικής εταιρείας για την αποζημίωση του συνόλου των CFTR θεραπειών.
Στις αρχές του 2021 η νέα θεραπεία τιμολογήθηκε στην Ελλάδα και ξεκίνησε να συνταγογραφείται σταδιακά σε ολοένα και περισσότερους επιλέξιμους Έλληνες ασθενείς (πάνω από 250 ασθενείς σήμερα), ενώ ταυτόχρονα αρκετοί ασθενείς συνεχίζουν να λαμβάνουν τις προηγούμενες CFTR θεραπείες.
Κανένα πρόβλημα με την πρόσβαση ασθενών στα φάρμακα
Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Κυστική Ίνωση τόνισε πάντως ότι σήμερα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, τα οποία λαμβάνονται κατά κύριο λόγο από τον ΕΟΠΥΥ.
«Καθώς γνωρίζαμε ότι η άδεια εισαγωγής των θεραπειών μέσω ΙΦΕΤ έληγε στο τέλος του 2021, ο Σύλλογος μας προέβη στις απαραίτητες παρεμβάσεις πριν από τη λήξη της άδειας, ζητώντας να εξασφαλιστεί εγκαίρως η συνέχιση της πρόσβασης των ασθενών και να διασφαλιστεί η ομαλή ροή των φαρμάκων για το τρέχον έτος, ενώ ζητήσαμε να επισπευσθούν οι διαδικασίες της διαπραγμάτευσης αποζημίωσης. Κατά το μεταβατικό στάδιο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του νέου τρόπου εισαγωγής των φαρμάκων, παρουσιάστηκαν στην αρχή του τρέχοντος έτους καθυστερήσεις στην εκτέλεση των συνταγών ασθενών μας (κυρίως στην Αττική), οι οποίοι αναγκάστηκαν να διακόψουν προσωρινά τη θεραπεία τους.
Σε συνέχεια των παρεμβάσεων μας και της συνεχούς επικοινωνίας μας με τους αρμόδιους φορείς ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, το Υπουργείο Υγείας και τη φαρμακευτική εταιρεία, οι καθυστερήσεις αποκαταστάθηκαν πλήρως. Τους τελευταίους μήνες οι ασθενείς μας λαμβάνουν σε ομαλή ροή όλες τις CFTR θεραπείες, οι οποίες πλέον κυκλοφορούν από τη φαρμακευτική εταιρεία απευθείας στον ΕΟΠΥΥ και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Επί του παρόντος μία CFTR θεραπεία εισάγεται μέσω ΙΦΕΤ, η οποία απευθύνεται σ’ έναν μικρό αριθμό ασθενών, χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη ροή του φαρμάκου. Επίσης έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να ενταχθούν οι νέοι κωδικοί των θεραπειών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να τις παραλαμβάνουν με ηλεκτρονική συνταγή» κατέληξε.