Οι μελέτες, οι οποία δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη (6 Ιανουαρίου), αναδεικνύουν αμφότερες τη «συνεχή ανάγκη» για στρατηγικές βελτίωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μείωσης της έκθεσης σε επιβλαβείς εκπομπές. Οι πιο ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.
Μία από τις μελέτες διαπίστωσε ότι 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι – περίπου το 86% των ανθρώπων που ζουν σε αστικές περιοχές παγκοσμίως – εκτίθενται σε ανθυγιεινά επίπεδα σωματιδίων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 1,8 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους σε πόλεις παγκοσμίως το 2019.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν 2 εκατομμύρια περιπτώσεις άσθματος μεταξύ παιδιών σε όλο τον κόσμο συνδέονταν με την ατμοσφαιρική ρύπανστου διοξειδίου του αζώτου που σχετίζεται με την κίνηση στους δρόμους (NO2),με δύο στα τρία να συμβαίνουν στις πόλεις.
Η ποιότητα του αέρα δεν είναι καλή
Τα ευρήματα έρχονται σε μία περίοδο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει νομοθετική πρόταση για την αναθεώρηση των προτύπων της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα, ευθυγραμμίζοντάς τα με τις συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ).
Σύμφωνα με το Euractiv, η πρωτοβουλία θα αποτελέσει μέρος της εμβληματικής περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία προβλέπεται να εγκριθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Τα πρότυπα της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα υπολείπονται επί του παρόντος των συστάσεων του ΠΟΥ, αλλά εξακολουθούν να μην είναι διαχειρίσιμα για ορισμένα κράτη μέλη.
Για το NO2, η οριακή τιμή για τις ετήσιες μέσες συγκεντρώσεις είναι 40 μg/m3 – επίπεδο που σημειώνεται συνεχώς σε αστικές περιοχές πολλών κρατών μελών. Για το θέμα αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει 14 υποθέσεις επί παραβάσει σε 13 κράτη μέλη και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μεταξύ 1990 και 2019, ο αριθμός των πρόωρων θανάτων που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκε από περίπου 1 εκατομμύριο ετησίως σε περίπου 350.000 ετησίως.
Θανατηφόρα λεπτά σωματίδια
Τα σωματίδια (PM) είναι ένας κοινός δείκτης μεσολάβησης για την ατμοσφαιρική ρύπανση, που αποτελείται από θειικό άλας, νιτρικά άλατα, αμμωνία, μαύρο άνθρακα και άλλα ορυκτά.
Η πρώτη μελέτη επικεντρώθηκε σε σωματίδια με διάμετρο 2,5 μικρών ή λιγότερο (≤PM2,5), καθώς τα μικρότερα σωματίδια ενέχουν αυξημένους κινδύνους για την υγεία. Λόγω του μεγέθους τους, μπορούν να διεισδύσουν στον πνευμονικό φραγμό και να εισέλθουν στο σύστημα αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών και αναπνευστικών παθήσεων και καρκίνου του πνεύμονα.
Ο ΠΟΥ ενημέρωσε ότι «υπάρχει στενή, ποσοτική σχέση μεταξύ της έκθεσης σε υψηλές συγκεντρώσεις μικρών σωματιδίων και της αυξημένης θνησιμότητας ή νοσηρότητας, τόσο καθημερινά όσο και με την πάροδο του χρόνου».
Οι άνθρωποι στις πόλεις αναπνέουν ανθυγιεινές μερίδες σωματιδίων κάθε μέρα. «Η πλειοψηφία του αστικού πληθυσμού του κόσμου εξακολουθεί να ζει σε περιοχές με ανθυγιεινά επίπεδα PM2,5",δήλωσε η Veronica Southerland του Πανεπιστημίου George Washington και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Τα παγκόσμια όρια κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ αποσκοπούν στην επίτευξη των χαμηλότερων δυνατών συγκεντρώσεων PM, με ετήσιο μέσο όρο PM2,5 που ορίζεται σε πέντε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Αλλά η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η μέσησυγκέντρωση PM2,5 σε 13.000 πόλεις παγκοσμίως ήταν επτά φορές υψηλότερη – 35 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο το 2019, χωρίς καμία αλλαγή από το 2000.
ΠΗΓΗ: Euractiv