Οι επιστήμονες από την Northwestern Medicine που πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, θεωρούν ότι για τον γενικό πληθυσμό οι βιταμίνες είναι μια «σπατάλη χρημάτων» γιατί δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών ασθενειών ή καρκίνου.
«Οι ασθενείς ρωτάνε όλοι την ώρα, τι συμπληρώματα διατροφής πρέπει να πάρουν, αλλά δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή ή μαγικό χάπι που μπορεί να μας κρατήσει υγιείς πέρα από την άσκηση και τη διατροφή» αναφέρει ο γιατρός Jeffrey Linder, επικεφαλής της γενικής Εσωτερικής Ιατρικής στο παράρτημα Feinberg του πανεπιστημίου Northwestern.
Ο Linder και οι συνεργάτες του από το πανεπιστήμιο έγραψαν ένα επιστημονικό άρθρο για το JAMA , το οποίο αναφέρει τις νέες προτάσεις του United States Preventive Services Task Force (USPSTF), το οποίο και πρόκειται για ένα ανεξάρτητο πανελ επιστημόνων, οι οποίοι κάνουν συχνά προτάσεις που αφορούν την πρόληψη ασθενειών.
Βοηθάνε τελικά στην πρόληψη ασθενειών ή απλά πετάμε τα λεφτά μας;
Συνοπτικά, μετά από συστηματική επισκόπηση που έκαναν πάνω σε 84 μελέτες, οι κατευθυντήριες οδηγίες του USPSTF αναφέρουν ότι υπάρχουν «ανεπαρκείς ενδείξεις» ότι η λήψη πολυβιταμινών, ή έστω μιας βιταμίνης θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών ασθενειών και του καρκίνου σε ενήλικα, υγιή άτομα. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι στην εγκυμοσύνη η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών μπορεί να βοηθήσει.
Όπως επισημαίνει ο Linder, «η διεπιστημονική ομάδα δεν λέει μην παίρνετε πολυβιταμίνες, αλλά αναφέρει ότι αν ήταν τόσο πολύ καλές για την υγείας μας θα το γνωρίζαμε μέχρι τώρα». Η διεπιστημονική ομάδα αναφέρει συγκεκριμένα ότι είναι κατά της λήψης συμπληρωμάτων βήτα -καροτένιου, γιατί φαίνεται να συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα καρκίνου του πνεύμονα. Επίσης, είναι κατά της λήψης της βιταμίνης Έ, γιατί όπως αναφέρουν δεν υπάρχει ξεκάθαρο όφελος στην μείωση της θνησιμότητας, ούτε των καρδιαγγειακών ασθενειών ή του καρκίνου.
«Το κακό είναι ότι όταν μιλάμε για συμπληρώματα διατροφής κατά την διάρκεια του περιορισμένου χρόνου που εχουμε όταν τους βλέπουμε από κοντά, δεν καταφέρνουμε να τους συμβουλέψουμε σχετικά με πως μπορεί να μειωθεί το καρδιαγγειακό ρίσκο, μέσω της άσκησης ή της διακοπής του καπνίσματος», δήλωσε ο Linder. Την ίδια ώρα οι μισοί Αμερικανοί παίρνουν βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής και η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής αναμένεται να αυξηθεί, αναφέρει ο Linder και οι συνεργάτες του στο άρθρο τους στο JAMA.
Σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με μειωμένο καρδιαγγειακό ρίσκο και ρίσκο εμφάνισης καρκίνου και είναι λογικό να σκέφτονται οι άνθρωποι ότι οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που εξάγονται από φρούτα και λαχανικά και γίνονται χάπι ότι θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να διατηρήσουν μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ειδικοί τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μια σειρά από βιταμίνες, φυτοχημικά και φυτικές ίνες, αλλά και μικροθρεπτικά συστατικά που δρουν σε συνεργασία παρέχοντας οφέλη στην υγεία μας. Τα μικροθρεπτικά συστατικά σε απομόνωση όμως μπορεί να δρουν διαφορετικά στο σώμα μας σε σύγκριση με όσα βρίσκονται σε ένα φρέσκο φρούτο μαζί με όλα τα άλλα θρεπτικά του συστατικά.
Ο ίδιος πάντως σημειώνει ότι όσοι πάσχουν από έλλειψη βιταμινών μπορούν να επωφεληθούν από τα συμπληρώματα διατροφής όπως είναι το ασβέστιο ή η βιταμίνη D, η οποία δείχνει ότι μπορεί να παρεμποδίζει τα κατάγματα και τις πτωσεις στους ηλικιωμένους ενήλικες.
Τι ισχύει για τις εγκυμονούσες
Οι νέες οδηγίες ωστόσο δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εγκύων γυναικών, εξήγησε στο JAMA η καθηγήτρια Natalie Cameron, η οποία και είναι μια από τις συνεργάτιδες του Linder στη νέα μελέτη. Κάποιες βιταμίνες, όπως είναι το φυλλικό οξύ είναι βασικές στην εγκυμοσύνη για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Ο πιο απλός τρόπος για να καλύψεις αυτές τις ανάγκες είναι να πάρεις μια τέτοια βιταμίνη. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, για να καταλάβει κανείς πως η λήψη μιας συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να τροποποιήσει το ρίσκο μιας δυσμενής έκβασης εγκυμοσύνης αλλά και άλλων καρδιαγγειακών επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Επίσης, πρόσφατη μελέτη που έγινε στο Northwestern, παρατήρησε ότι οι περισσότερες γυναίκες στις ΗΠΑ δεν έχουν καλή καρδιαγγειακή υγεία, προτού μείνουν έγκυες. Η Cameron δήλωσε ότι πέρα από το γεγονός ότι η συζήτηση για τη λήψη συμπληρώματος διατροφής πρέπει να γίνει με την εγκυμονούσα, η συνεργασία με τους γονείς σχετικά με την καρδιαγγειακή υγεία είναι εξίσου σημαντική όσον αφορά την προγεννητική φροντίδα.
Από την πλευρά της η Jenny Jia η οποία επίσης συνεργάστηκε για το editorial του JAMA η οποία και εργάζεται πάνω στην πρόληψη των χρόνιων ασθενειών σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, τόνισε ότι η υγιεινή διατροφή είναι μια πρόκληση όταν το βιομηχανοποιημένο σύστημα φαγητού στις ΗΠΑ δεν δίνει προτεραιότητα στην υγεία.
Υγιεινός τρόπος ζωής: Πιο εύκολο στα λόγια... παρά στην πράξη
Δεν υιοθετούν όλοι έναν υγιεινό τρόπο ζωής που σημαίνει άσκηση και σωστή τροφή, ειδικά όσοι άνθρωποι προέρχονται από χαμηλά εισοδήματα αναφέρει η Jia εκπαιδεύτρια γενικής εσωτερικής ιατρικής στην Ιατρική σχολή Feinberg αλλά και σύμβολος γενικής εσωτερικής ιατρικής στο Northwestern Medicine.
Τα τελευταία χρόνια, η Jia συνεργάζεται με οργανώσεις και τράπεζες που δωρίζουν φαγητό σε άτομα που έχουν ανάγκη. Προσπαθεί να εκπαιδεύει μεταξύ άλλων τα άτομα που δωρίζουν είτε φαγητό είτε χρήματα για την αγορά φαγητού, ώστε να γνωρίζουν καλύτερα τι είναι υγιεινό και τι όχι, γεγονός το οποίο συνιστά πρόκληση.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στο JAMA, οι προσπάθειες κάθε ατόμου, της δημόσιας υγείας, της δημόσιας πολιτικής και των πολιτών συλλογικά θα πρέπει να επικεντρώνονται στην πρόληψη ασθενειών, την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, τη διατήρηση υγιούς βάρους και την αποφυγή του καπνίσματος. Τα συστήματα υγείας και οι επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να επικεντρωθούν σε προληπτικές υπηρεσίες βασισμένες σε στοιχεία που συνιστώνται από το USPSTF, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Σε κάθε περίπτωση στόχος όπως αναφέρουν θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση της σωματικής δραστηριότητας και της υγιεινής διατροφής.
Πηγές: https://www.sciencedaily.com, https://jamanetwork.com