Σε αυτήν οι παγκόσμιοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να βρουν μία λύση για τη διατήρηση προγραμμάτων ανοσοποίησης και να περιορίσουν το αντίκτυπο της πανδημίας στις άπορες χώρες.
Σύμφωνα με δεδομένα του ΠΟΥ, της UNICEF, της Γκάβι και του Ινστιτούτου Εμβολίων Σάμπιν, η παροχή υπηρεσιών ανοσία έχει εμποδιστεί σημαντικά σε τουλάχιστον 68 χώρες και είναι πιθανό και επηρεάσει 80 εκατομμύρια παιδιά κάτω τους ενός έτους σε αυτές τις χώρες.
Από τον Μάρτη μέχρι τον Απρίλη του 2020 περισσότερες από τις μισές (53%) από τις 129 χώρες όπου καταγράφονται σχετικά δεδομένα ανέφεραν μεσαίες ή μεγάλες διαταραχές των προγραμμάτων ανοσοποίησης.
Οι λόγοι ποικίλουν. Κάποιοι γονείς διστάζουν να αφήσουν τα σπίτια τους λόγω των περιορισμών κίνησης, της έλλειψης ενημέρωσης ή επειδή φοβούνται μην προσβληθούν από τον COVID-19.Επίσης, πολλοί υγειονομικοί δεν είναι διαθέσιμοι λόγω των περιορισμών στα ταξίδια ή λόγω ανακατατάξεων λόγω της πανδημίας. Τέλος υπάρχει και έλλειψη σε προστατευτικό εξοπλισμό.
Ένας λόγος που αναβλήθηκαν οι καμπάνιες εμβολιασμού ήταν η σύσταση του ΠΟΥ τον προηγούμενο Μάρτη για προσωρινή αναβολή τους υπό το φόβο διασποράς του COVID-19.
Μεταφορικές καθυστερήσεις εμβολίων επιδεινώνουν την κατάσταση. H UNICEF έχει αναφέρει μία σημαντική καθυστέρηση σε παραδόσεις εμβολίων λόγω του απαγορευτικού και τις περιορισμένες πτήσεις. Για να μετριαστεί το πρόβλημα, η UNICEF έκανε έκκληση στις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα, την αεροπορική βιομηχανία και άλλους να απελευθερώσουν λίγο το χώρο για τα εμπορεύματα σε μία προσιτή τιμή για αυτά σωτήρια εμβόλια. Η Gavi συμφώνησε πρόσφατα με την UNICEF για την χρηματοδότηση προκειμένου να καλυφτούν τα έξοδα μεταφοράς των εμβολίων.
Τα εμβόλια για την ιλαρά και την πολιομυελίτιδα έχουν "χτυπηθεί" περισσότερο από κάθε άλλο. Eιδικότερα, σε 27 χώρες έχουν αναβληθεί καμπάνιες εμβολιασμού για ιλαρά και σε 38 για πολιομυελίτιδα. Τουλάχιστον 24 εκατομμύρια άνθρωποι σε 21 χώρες χαμηλού εισοδήματος διατρέχουν τον κίνδυνο να μην προλάβουν τα εμβόλια για την ιλαρά την πολιομυελίτιδα, τον τύφο, τον κίτρινο πυρετό, την χολέρα, τον ιό Ρότα, τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), τη μηνιγγίτιδα και την ερυθρά.
Σήμερα, πάντως, ο ΠΟΥ έχει ξεκινήσει να συστήνει στις χώρες τρόπους για την επανεκκίνηση των εμβολιασμών. Η οδηγία αναφέρει ότι οι χώρες θα χρειαστεί να πάρουν συγκεκριμένα ρίσκα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη διασπορά του ιού σε ορισμένες περιοχές καθώς και τις δυνατότητες των Συστημάτων Υγείας και το όφελος που προκύπτει για τη δημόσια υγεία από αυτούς τους εμβολιασμούς.