Η μεγαλύτερη πτώση σε παιδικούς εμβολιασμούς τα τελευταία περίπου 30 χρόνια καταγράφεται σε επίσημα δεδομένα που δημοσίευσαν ο ΠΟΥ και η UNICEF στις 21/7/
Το ποσοστό των παιδιών που έλαβαν 3 δόσεις του εμβολίου κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη (DTP3) - δείκτης για την κάλυψη εμβολιασμού εντός και μεταξύ των χωρών - μειώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2019 και 2021 στο 81%.
Ως εκ τούτου 25 εκατ. παιδιά έχασαν μία ή παραπάνω δόσεις DTP μέσω εμβολιασμών ρουτίνας μόνο το 2021. Πρόκειται για 2 εκατ. περισσότερα παιδιά σε σχέση με το 2020 και 6 εκατ. περισσότερα σε σχέση με το 2019, υπογραμμίζονυας τον αυξανόμενο αριθμό παιδιών σε κίνδυνο από τις καταστροφικές ασθένειες που μπορούν όμως να προληφθούν.
Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως:
- αυξανόμενος αριθμός παιδιών που ζουν σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από συγκρούσεις, όπου ο εμβολιασμός είναι δύσκολος
- αυξανόμενη παραπληροφόρηση και ζητήματα COVID -19 οπως οι διαταρχές στην υπηρείσες υγείας
- η κατεύθυνση πόρων προς άλλους σκοπούς
- περιοριστικά μέτρα που που περιόρισαν τις υπηρεσίες ανοσοποίησης και τη διαθεσιμότητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι 18 εκατομμύρια από τα 25 εκατομμύρια παιδιά δεν έλαβαν ούτε μια δόση DTP κατά τη διάρκεια του έτους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ζει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, με την Ινδία, τη Νιγηρία, την Ινδονησία, την Αιθιοπία και τις Φιλιππίνες να καταγράφουν τους υψηλότερους αριθμούς. Μεταξύ των χωρών 1 με τις μεγαλύτερες σχετικές αυξήσεις στον αριθμό των παιδιών που δεν έλαβαν ούτε ένα εμβόλιο μεταξύ 2019 και 2021 είναι η Μιανμάρ και η Μοζαμβίκη.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από το ένα τέταρτο της κάλυψης των εμβολίων HPV που επιτεύχθηκε το 2019 έχει χαθεί. Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία των γυναικών και των κοριτσιών, καθώς η παγκόσμια κάλυψη της πρώτης δόσης του εμβολίου για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι μόλις 15%, παρά το γεγονός ότι τα πρώτα εμβόλια αδειοδοτήθηκαν πριν από περισσότερα από 15 χρόνια.
Θα χρειαστούν τεράστιες προσπάθειες για την επίτευξη καθολικών επιπέδων εμβολιαστικής κάλυψης και την αποφυγή ξεσπασμάτων. Τα ανεπαρκή επίπεδα κάλυψης έχουν ήδη οδηγήσει σε ξεσπάσματα ιλαράς και πολιομυελίτιδας που μπορούν να αποφευχθούν τους τελευταίους 12 μήνες.
Η κάλυψη της πρώτης δόσης ιλαράς μειώθηκε στο 81% το 2021, επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008. Αυτό σημαίνει ότι 24,7 εκατομμύρια παιδιά έχασαν την πρώτη τους δόση ιλαράς το 2021, 5,3 εκατομμύρια περισσότερα από το 2019. Άλλα 14,7 εκατομμύρια δεν έλαβαν τη δεύτερη δόση που χρειάζονταν. Ομοίως, σε σύγκριση με το 2019, 6,7 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά έχασαν την τρίτη δόση του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας και 3,5 εκατομμύρια έχασαν την πρώτη δόση του εμβολίου HPV - το οποίο προστατεύει τα κορίτσια από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αργότερα στη ζωή τους.
«Πρόκειται για κόκκινο συναγερμό για την υγεία των παιδιών. Γινόμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης παρατεταμένης πτώσης του παιδικού εμβολιασμού σε μια γενιά. Οι συνέπειες θα μετρηθούν σε ζωές», δήλωσε η Catherine Russell, Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF. «Ενώ αναμενόταν ένα πανδημικό hangover πέρυσι ως αποτέλεσμα των διαταραχών και των lockdown της COVID-19, αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια συνεχής πτώση. Η COVID-19 δεν είναι δικαιολογία. Αν δεν εμβολιαστούν εκατομμύρια παιδιά, θα γίνουμε αναπόφευκτα μάρτυρες περισσότερων εστιών, περισσότερων άρρωστων παιδιών και μεγαλύτερης πίεσης στα ήδη καταπονημένα συστήματα υγείας».