Οι αρχικές έρευνες διαπίστωσαν ότι μια νοσοκόμα από την τοπική υγειονομική μονάδα πέθανε στις 28 Ιανουαρίου 2021. Μετά την ταφή της, έξι άτομα που παρακολούθησαν την κηδεία ανέφεραν συμπτώματα που έμοιαζαν με Έμπολα και δύο από αυτά πέθαναν, ενώ οι άλλοι τέσσερις νοσηλεύτηκαν.
Η Γουινέα ήταν μια από τις τρεις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από το ξέσπασμα του Έμπολα της Δυτικής Αφρικής τη περίοδο 2014-2016, η οποία ήταν η μεγαλύτερη από την πρώτη φορά που ο ιός ανακαλύφθηκε το 1976.
«Είναι πολυ ανησυχητική η επανεμφάνιση του Έμπολα στη Γουινέα, μια χώρα που έχει ήδη υποφέρει τόσο πολύ από την ασθένεια. Ωστόσο, βασιζόμενοι στην τεχνογνωσία και την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά το προηγούμενο ξέσπασμα, οι ομάδες υγείας στη Γουινέα βρίσκονται σε κίνηση για να εντοπίσουν γρήγορα το μονοπάτι του ιού και να περιορίσουν περαιτέρω μολύνσεις», δήλωσε ο Δρ Matshidiso Moeti, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). για την Αφρική. «Ο ΠΟΥ υποστηρίζει τις αρχές για τη δημιουργία δομών δοκιμών, ανίχνευσης επαφών και θεραπείας και για επιταχύνει την απάντηση στην επιδημία».
Η άμεση κινητοποίηση του ΠΟΥ
Κατά τη διάρκεια της επιδημίας της Δυτικής Αφρικής, ο ΠΟΥ και οι εταίροι υποστήριξαν τη Γουινέα για να ενισχύσει την ικανότητά της να ανταποκρίνεται στον Έμπολα και η χώρα έχει αναπτύξει σημαντική εμπειρία. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας της Γουινέας έπαιξαν βασικό ρόλο στη στήριξη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ) με τα πρόσφατα κρούσματά της, με ομάδες εμβολιαστών που βοηθούν στην εκπαίδευση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στη ΛΔΚ.
Το προσωπικό του ΠΟΥ βρίσκεται ήδη στο έδαφος. Εκτός από την επιτήρηση, θα βοηθήσουν στην αύξηση της πρόληψης των λοιμώξεων και του ελέγχου των υγειονομικών εγκαταστάσεων και άλλων βασικών τοποθεσιών και στην προσέγγιση των κοινοτήτων για να διασφαλίσουν ότι διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αντίδραση. Ο ΠΟΥ υποστηρίζει επίσης τη χώρα για τη προμήθεια του εμβολίου Έμπολα, το οποίο έχει αποδειχθεί καθοριστικό για τον έλεγχο των εστιών στη ΛΔΚ.
Δείγματα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν σταλεί στο InstitutPasteur στη Σενεγάλη για πλήρη ακολουθία γονιδιώματος για την ταυτοποίηση του στελέχους του ιού του Έμπολα.
Με το επίκεντρο της τρέχουσας επιδημίας σε μια παραμεθόρια περιοχή, ο ΠΟΥ συνεργάζεται ήδη με τις υγειονομικές αρχές στη Λιβερία και τη Σιέρρα Λεόνε για να ενισχύσει την κοινοτική παρακολούθηση των περιπτώσεων στις παραμεθόριες περιοχές τους. Ο ΠΟΥ θα φτάσει και στην Ακτή Ελεφαντοστού, το Μάλι, τη Σενεγάλη και άλλες χώρες που κινδυνεύουν.
Κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική υπήρχαν 28.000 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 11.000 θανάτων. Το ξέσπασμα ξεκίνησε στη Γουινέα και στη συνέχεια πέρασε από τα χερσαία σύνορα στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.