Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε σταθερός. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική βελτίωση, της τάξης του 20%
Η πίεση στο Σύστημα Υγείας έδειξε σαφή σημεία αποσυμπίεσης σε όλους τους δείκτες. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε ΜΕΘ έδειξε υποχώρηση περίπου 5%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο μειώθηκε ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των εξιτηρίων. Συνεπώς, το ισοζύγιο υποχώρησε σημαντικά και το ίδιο να συμβαίνει με τους αθσενείς στις απλές κλίνες.
Την τελευταία εβδομάδα είχαμε μείωση των νέων εισαγωγών κατά 13% και μείωση του φορτίου του ΕΣΥ κατά 5% περίπου. Οι νοσηλευόμενοι με COVID μειώθηκαν στους 4.100 ασθενείς και μέσος κυλιόμενος των νέων εισαγωγών μειώθηκε σε λιγότερους από 400 την ημέρα. Το 90% των νέων εισαγωγών αφορούν σε ασθενείς που νοσούν από παραλλαγή Όμικρον.
Οι ειαγωγές παιδιών και εφήβων μειώθηκαν αυτήν την εβδομάδα.
Ας σημειωθεί ότι η πληρότητα στην Επικράτεια σε απλές κλίνες φτάνει το 53% και στο 73% στις ΜΕΘ COVID. Τέλος, το 95% όσων πεθαίνουν από κορονοϊό είναι άτομα άνω των 60 ετών και στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι.
Αισιοδοξία Μαγιορκίνη για επαναφορά στην κανονικότητα
Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι το κύμα της Όμικρον συρρικνώνεται σε όλο τον κόσμο. Ομοίως και στην Ελλάδα η διασπορά έχει μειωθεί ενώ οι δείκτες νοσηρότητας και θανάτων μειώνονται.
Ο καθηγητής εκτίμησε περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης, γεγονός που επιτρέπει την επιστροφή στην κανονικότητα κατ΄αρχήν για τους εμβοιασμένους. Αν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση αυτή, είναι «λογικό να θεωρούμε ότι θα ακολουθήσει και η πλήρης επαναφορά στην κανονικότητα μας».
Σταθερή η πορεία των κρουσμάτων
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαυεαγγέλου, υποστήριξε ότι η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας ακολουθεί σταθερή πορεία και δεν παρατηρείται διαφοροποίηση στον 7ημερο κυλιόμενο μ.ο κρουσμάτων ανά ημέρα τον τελευταίο μήνα. Ο κυλιόμενος μέσος της τελευταίας εβδομάδας κυμαίνεται στα 17.000 - 18.000 την ημέρα.
Αύξηση κάποιων κρουσμάτων παρατηρήθηκε σε κάποια νησιά όπως η Κέα, η Κάρπαθος, η Σύρος και η Θάσος και σε κάποιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας όπως η Ευρυτανία, το Κιλκίς και η Φωκίδα.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, το 96% των νέων κρουσμάτων αφορούν σε μόλυνση από την παραλλαγή Όμικρον και μόλις 2,2% από την παραλλαγή Δέλτα.