Οι έρευνες δείχνουν ότι η παρακολούθηση των συμπτωμάτων που σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζονται σε γυναίκες που ακόμα έχουν περίοδο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφισή τους ή σε μια έγκαιρη διάγνωση άλλου προβλήματος υγείας.
Οι άνθρωποι μερικές φορές μιλούν για την εμμηνόπαυση σαν να πρόκειται για ένα μεμονωμένο και σύνηθες γεγονός που συμβαίνει όταν μια γυναίκα βρίσκεται κοντά στα 50, που είναι και ο μέσος όρος. Αλλά η εμμηνόπαυση εκτείνεται ηλικιακά γενικά μεταξύ των 45 και των 55 ετών. Παράλληλα, ορισμένες γυναίκες ενδέχεται να βιώσουν νωρίτερα μια «ιατρική» εμμηνόπαυση λόγω μιας χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση της μήτρας ή των ωοθηκών για καρκίνο.
Η εμμηνόπαυση βρίσκει τις γυναίκες σε μια από τις πιο πολυάσχολες περιόδους της ζωής τους. Οι περισσότερες έχουν παιδιά στην εφηβεία ενδεχομένως και ενήλικα, φροντίζουν ηλικιωμένους γονείς, εργάζονται και έχουν ταυτόχρονα κοινωνική ζωή. Η εξάντληση, οι ενοχλητικές εξάψεις, η ευερεθιστότητα και ο κακός ύπνος, είναι πιθανά συμπτώματα εμμηνόπαυσης και πρέπει να τα παρακολουθεί κάθε γυναίκα
Επιστημονική ομάδα εξέτασε πρόσφατα τα αποτελέσματα της παρακολούθησης των συμπτωμάτων και των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Οι γυναίκες που συμμετείχαν κλήθηκαν να αξιολογήσουν 30 σωματικά και 20 συναισθηματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Τα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα περιλάμβαναν κακή συγκέντρωση, προβλήματα με την πέψη, άγχος και φαγούρα στο δέρμα, καθώς και τα συνήθη συμπτώματα όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις. Κάποιες γυναίκες εντόπισαν θετικά συναισθήματα όπως η ευτυχία και η ικανοποίηση αλλά και διάφορα αρνητικά συναισθήματα όπως η θλίψη, η απομόνωση και ο θυμός.
Στη μελέτη αυτή υπήρχαν δύο κατηγορίες γυναικών. Η μία ομάδα κατέγραφε τα συμπτώματα και τα συναισθήματά της κάθε μέρα για δύο εβδομάδες. Η άλλη ομάδα κατέγραφε τα συμπτώματα και τα συναισθήματά της μία φορά στην αρχή του δεκαπενθημέρου και μία φορά στο τέλος.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που παρακολουθούσαν καθημερινά τα συμπτώματα και τα συναισθήματά τους ανέφεραν πολύ λιγότερα αρνητικά συναισθήματα, σωματικά συμπτώματα και μοναξιά στο τέλος των δύο εβδομάδων απ' ό,τι στην αρχή, σε σύγκριση με την άλλη ομάδα.
Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα που αφορούσαν τη μοναξιά της ομάδας που παρακολουθούσε κάθε μέρα ήταν χαμηλότερα από την άλλη ομάδα, οι γυναίκες και στις δύο ομάδες δήλωσαν ότι η συμμετοχή στη μελέτη και η σκέψη των συμπτωμάτων τις βοήθησε να αισθάνονται λιγότερο μοναχικές. Η απλή γνώση ότι άλλες γυναίκες είχαν παρόμοιες εμπειρίες φάνηκε να βοηθάει.
Μια γυναίκα που ήταν μέλος της ομάδας, η οποία ήταν η μόνη που έζησε μαζί με τους υπόλοιπους ανθρώπους, δήλωσε: «Αισθάνομαι πιο φυσιολογικά από το γεγονός ότι και άλλες γυναίκες κάνουν την ίδια έρευνα και πιθανώς αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, ιδίως τα συναισθηματικά και τα ψυχικά».
Σημειώστε τα συμπτώματα
Ένας λόγος για τον οποίο η παρακολούθηση μπορεί να βοηθήσει είναι ότι η αξιολόγηση των συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει κάθε γυναίκα να παρατηρήσει αλλαγές στο πώς αισθάνεται και αυτό μπορεί να ενθαρρύνει στην αναζήτηση βοήθειας.
Ένας ακόμα καλός λόγος είναι ότι η παρατήρηση των αλλαγών στα συμπτώματα μπορεί να βοηθήσει στη σύνδεση της αλλαγής με τις καθημερινές συνήθειες. Για παράδειγμα, εξετάζοντας αν τα συμπτώματα κορυφώνονται μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών ή είναι καλύτερα μετά την άσκηση. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι αλλάζει η συμπεριφορά του γυναικείου οργανισμού προς το καλύτερο όσον αφορά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Πολλά από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι γνωστά ως «μη ειδικά». Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα απορρύθμισης της ψυχικής υγείας, προβλημάτων της καρδιάς ή του θυρεοειδούς. Είναι σημαντικό για κάθε να μην εστιάσει αποκλειστικά στη διαπίστωση ότι τα συμπτώματα αφορούν αποκλειστικά την εμμηνόπαυση. Γι' αυτό επιβάλλεται η τακτική επικοινωνία με τον γιατρό.
Μια ακόμα θετική επίπτωση που μπορεί να προκύψει από την επισταμένη παρακολούθηση των συμπτωμάτων και της συχνότητας και της έντασής τους είναι ότι κάθε γυναίκα μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό της να κάνει τη σωστή διάγνωση άλλου πιθανού προβλήματο υγείας.
Σε κάθε περίπτωση ένα λεπτομερώς ενημερωμένο σημειωματάριο μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο τόσο στη γυναίκα που παρατηρεί τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όσο και στον γιατρό της
Πηγή: Theconversation